Ingredience na marinádu:
- 4 filety čerstvého tuňáka (zeleně označený pro udržitelný lov)
- 1/4 šálku olivového oleje
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- Šťáva z jednoho citronu
- Hrst nasekané čerstvé petržele
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Ingredience na omáčku:
- 2 šálky červeného vína
- 2 bobkové listy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Ingredience na tuňáka:
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Ingredience na polentu:
Postup:
Příprava tuňáka:
- Smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, citronovou šťávu a nasekanou petržel ve vhodné nádobě.
- Vložte tuňáka do marinády, zakryjte a nechte odpočívat v chladničce minimálně hodinu.
- Pánev rozpalte s olivovým olejem.
- Tuňáka vyndejte z marinády, nechte přebytečnou tekutinu odkapat.
- Tuňáka dělejte několik minut na každé straně dle požadovaného stupně propečení.
Příprava omáčky na víně:
- V hrnci smíchejte červené víno s bobkovými listy, solí a pepřem.
- Vařte do úbytku objemu o polovinu, dokud nezískáte bohatou omáčku.
Příprava Polenty:
- V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu.
- Postupně zaštipujte polentu do vroucí vody a neustále míchejte, aby nedošlo k tvorbě hrudek.
- Vařte podle návodu na obalu a přidejte máslo a parmazán.
Podávání:
- Na talíři položte porci hladké polenty, na ni umístěte plátek tuňáka.
- Zalijte tuňáka štědrým dávkováním omáčky na víně.
- Ozdobte nasekanou petrželí a podávejte ihned.
- Pro extra lahodný zážitek můžete pokrm zakončit kapkou kvalitního olivového oleje před podáváním.
Nyní máte v rukou recept, který zaručuje skvostný tuňákový steak na víně s hladkou polentou. Přejeme vám skvostné chutě a příjemnou přípravu.