Co se v článku dozvím?
-
Které čtyři potraviny negativně ovlivňují tělesný pach
-
Proč některá jídla zesilují zápach potu
-
Co radí odborníci na výživu a hygienu
-
Jak zmírnit pach těla změnou jídelníčku
-
Jaké jsou zdravější alternativy těchto potravin
Proč strava ovlivňuje, jak voníme?
Naše tělo se potí, aby regulovalo teplotu – a když se pot smísí s bakteriemi na pokožce, vzniká typický tělesný pach. Ale nejen hormony, stres nebo hygiena hrají roli – důležitým faktorem je i to, co jíme.
„Některé potraviny obsahují látky, které se vylučují potem nebo dechem i několik hodin po konzumaci. A jejich zápach není zrovna nejpříjemnější,“ říká výživová poradkyně.
1) Česnek – zdravý, ale aromatický zabiják svěžesti
Česnek je známý svými antibakteriálními účinky, ale obsahuje sirné sloučeniny (např. alicin), které se v těle rozkládají a uvolňují se potem i dechem. Jejich charakteristický odér přetrvává dlouho, zejména pokud se česnek konzumuje syrový.
Tip: Omezte česnek v letních dnech nebo po něm pijte hodně vody a jezte zelené bylinky (např. petržel) pro neutralizaci.
2) Cibule – dvojče česneku se stejným efektem
Podobně jako česnek obsahuje i cibule těkavé sloučeniny síry, které mohou zesílit pach potu, a to zejména v oblasti podpaží. Po konzumaci se může zápach objevit ještě ten den, a někdy dokonce i následující ráno.
Odbornice na aromaterapii k tomu dodává:
„Vůně cibule se může vylučovat skrz kůži a pokud se spojí s potem, vzniká velmi intenzivní a těžce zamaskovatelný zápach.“
3) Červené maso – luxus na talíři, problém pro potní žlázy
Studie ukázaly, že červené maso může ovlivnit tělesný pach natolik, že lidé po jeho konzumaci voní hůř než ti, kteří ho nejedí. Důvodem je náročné trávení a metabolické zplodiny, které se vylučují potem.
Příklad: Pokud si dopřejete hovězí steak večer, ráno se můžete probudit s intenzivnějším tělesným odérem, i když jste si před spaním dali sprchu.
4) Alkohol – potíte ho, a není to příjemné
Alkohol se v těle metabolizuje na acetát a další těkavé látky, které se pak vylučují dechem i potem. U některých lidí je tento pach velmi výrazný a může být cítit až jako kyselý nebo „kocovinový“.
Kombinace alkoholu a horka je obzvlášť problematická. Vysušení pokožky, vyšší potivost a aktivita mazových žláz tvoří ideální prostředí pro vznik zápachu.
Jak tomu předejít? Pomůže i úprava jídelníčku
Nejde o to dané potraviny zcela vyloučit, ale konzumovat je s rozmyslem a ve vhodnou dobu. Když víte, že vás čeká horký den, důležité jednání nebo večírek, raději:
-
Omezte česnek, cibuli a červené maso den předem
-
Nepijte alkohol na lačno a pijte hodně vody
-
Dopřejte si potraviny bohaté na chlorofyl (saláty, zelené smoothie)
-
Jezte citrusy – pomáhají tělu „vonět svěže“
-
Používejte přírodní deodoranty s obsahem jedlé sody, šalvěje nebo tea tree
Tělo jako zrcadlo jídelníčku
Tělesný pach může být signálem nejen nedostatečné hygieny, ale i příliš aromatické nebo těžce stravitelné stravy. Když si toho všimnete, zkuste změnit jídelníček – často to pomůže víc než drahé parfémy.
Zdroje: AkcniCeny.cz, healthline.com, medicalnewstoday.com