Rozmarýn lékařský, lidově také rozmarýna je rostlinou užívanou nejen při vaření, ale také v parfumerii či farmacii. Pro svou výraznou vůni byl pěstován již ve starověku, zejména v oblasti Středomoří. Jméno rozmarýn je odvozeno z latiny, v překladu znamená „mořská rosa“. Pod tímto názvem byl také po dlouhou dobu znám v bylinkářství a lidové medicíně. Byl považován za symbol smrti a lásky, a byla mu přisuzována schopnost ochrany před zlem.
S postupem času pak jeho obliba dále rostla a v současné době je jakožto nenahraditelné koření používán celosvětově. Je také součástí provensálského koření a nezastupitelnou roli má zejména při kořenění masa. Kromě gastronomie se využívá ve voňavkářství, pro výrobu léčiv a kosmetických produktů nebo také jako ochrana proti molům.
Pěstování
S rozmarýnem se můžeme běžně setkat na mnoha našich zahrádkách i v květináčích. V přírodě ho však v České republice nenajdeme, protože je citlivý na zimní mrazy. Při jeho pěstování je tedy nutné ho na podzim přenést do interiéru, aby byl ochráněn před nízkými teplotami. Pokud však dodržíme tento postup, je pěstování velice nenáročné. Rozmarýn preferuje sušší půdy, není tedy nutné ho příliš často zalévat. Ve Středomoří pak může dorůstat až několika metrů, v našich podmínkách však vytváří spíše menší celoročně olistěné keříky.
Účinky na zdraví
Rozmarýn má celkově pozitivní vliv na trávicí soustavu, podporuje trávení, správnou funkci jater i vylučování žluči. Dokáže také zvyšovat krevní tlak a zlepšuje prokrvení končetin. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky a působí blahodárně na psychiku – posiluje paměť a pomáhá v soustředění, zároveň uklidňuje a snižuje pocity únavy.