Kuřecí maso
Věděli jste, že kuřecí maso patří celosvětově k nejoblíbenějším druhům masa? Kuřecí maso se dá připravovat mnoha způsoby, lze ho vařit, smažit, grilovat i péct. Podávat ho můžete teplé i studené a ocení ho i ti, kdo si hlídají váhu.
Mezi nejtradičnější pokrmy českých restaurací a domácností bezesporu patří smažený kuřecí řízek s bramborovým salátem, kuřecí vývar, kuře na paprice, pečené kuře či kuřecí rizoto. Tentokrát se ale zaměříme na pokrm, který ocení stoprocentní masožravci i milovníci lehkých jídel. Jarní kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou perfektně zapadne do vašeho jarního menu, dodá vám energii a zaujme nejen vzhledem, ale i úžasnou bylinkovou vůní.
Jarní kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou
Ingredience:
- kuře (vykostěné) – 1 ks
- rohlík – 4 ks
- vejce – 3 ks
- česnek – 3 stroužky
- vařené uzené maso nebo slanina – 200 g
- smetana – 100 ml
- mladé kopřivy – svazek
- mladý špenát – hrst
- medvědí česnek – svazek
- jarní cibulka – 2 ks
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- máslo
- provázek
Postup:
Připravte si dvě misky, do kterých oddělíte žloutky a bílky. Nejprve si vezměte mísu se žloutky, které rozšleháte se smetanou. Rohlíky nakrájejte na kolečka a nechte je nasáknout žlutky se smetanou Mladé kopřivy 20 sekund povařte a ihned je zchlaďte ledovou vodou, aby zůstaly krásně zelené. Kopřivy, špenát, medvědí česnek a jarní cibulku nasekejte na menší kousky. Na pánvičce osmahněte na kostičky nakrájené uzené maso. Bylinky i maso vhoďte do mísy se žloutky a smetanou a důkladně promíchejte. Nyní opatrně vmíchejte ušlehaný tuhý sníh z odložených bílků a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Vykostěné kuřecí maso omyjte, osušte papírovou utěrkou a rovnoměrně naklepejte paličkou na maso. Plát kuřecího masa z obou stran osolte a opepřete. Na maso opatrně rozprostřete nádivku. U okrajů nechte přibližně 1 cm širokou mezeru. Nyní roládu zarolujte a svažte provázkem.
TIP: Roládu rolujte od nohou ke krku. V každé porci tak bude prsní i stehenní maso.
Úhledně zabalenou roládu vložte do pekáčku a potřete máslem. Pokud máte bylinkové, dodáte vašemu pokrmu další vrstvu chutí a vůní. Pečte v předem rozehřáté troubě přibližně 45–60 minut.
RADA: Po upečení z rolády nezapomeňte odstranit provázek, kterým jste roládu svázali.
Podávat můžete s rýží, vařenými brambory i bramborou kaší. Ideální jsou šťouchané brambory s kouskem másla, solí a několika lístky nasekaného medvědího česneku.
TIP: Pokud se bojíte, že se vám velká roláda rozpadne nebo dostatečně nepropeče, připravte několik menších rolád.