Máta peprná, kterou by Vaše babička možná znala spíše pod názvy jako jsou balšám, fefrminc či minta, je bylina, kterou lidstvo pro její výrazné aroma využívá již celá staletí. Máta je proto také pěstována po celém světě, a to jako koření i léčivka. Máty existuje hned několik druhů, které se mohu mírně lišit vzhledem i vůní, ale jejich léčivé účinky jsou velice podobné. Zdaleka nejčastěji pěstovaným druhem je však právě máta peprná.
Obsahové látky a účinky na zdraví
Máta je velice oblíbenou bylinkou, mimo jiné díky široké škále svých účinků. Máta obsahuje mnoho různorodých zdraví prospěšných látek, z nichž nejvýraznější, a pro mátu typickou, je menthol. Právě ten dává mátě její nezaměnitelnou vůni.
Vůně máty má na lidský organismus uklidňující účinek, zároveň však zlepšuje soustředění a zvyšuje psychickou odolnost vůči stresu. Inhalace mátového nálevu pak může pomáhat proti úzkostem a zlepšovat náladu.
Menthol má protizánětlivé účinky, proto je máta výbornou volbou při léčbě onemocnění dýchacích cest. Čaj z máty je tedy vhodný při nachlazení, chřipce, i jako prevence onemocnění v chladných zimních měsících.

Tato bylina se dá však využít i jinak než jako lék respiračních onemocnění. Máta jako taková má blahodárný vliv na metabolismus a pomáhá k rychlejšímu spalování tuků. Zároveň podporuje trávení a je účinná i při léčbě bolestí trávicího traktu.
Dalším z možných využití je péče o dutinu ústní. Odvar z máty nejenže osvěží dech, konec konců menthol se přidává téměř do každé ústní vody, ale má také pozitivní vliv na dásně a díky antibakteriálním účinkům omezuje tvorbu zubního plaku.
Ať už si z ní připravíte uklidňující bylinný čaj, osvěžující mojito či skvělý dezert, máta peprná je jednoduše bylina, která u Vás doma nesmí chybět.
Víte kolik šálků černého čaje můžete denně vypít?
Ať již jste vášnivými konzumenty čaje či tento nápoj pijete pouze příležitostně, rozhodně není vhodné ho konzumovat více, než je doporučené množství. Kolik hrnků čaje tedy můžete denně bez obav vypít?
Babiččin bylinkář: 16. Citronová tráva
Jednou z méně známých, v České republice bohužel hůře dostupných bylinek, je citrónová tráva. S postupem času je však stále častěji možné na ni v supermarketu narazit. Jak se tato exotická rostlina využívá?