Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 1. Máta peprná
Zdroj: Canva
Babiččin bylinkář: 1. Máta peprná
Zdroj: Canva

16.08.2021

Babiččin bylinkář: 1. Máta peprná

Snad každý občas používá mátu - ať už v kuchyni, do osvěžujících letních drinků, či jako léčivou rostlinu. Víte ale, jaké jsou její dlouhodobě osvědčené účinky na lidský organismus a čím přispívá k udržení dobré fyzické kondice?

Máta peprná, kterou by Vaše babička možná znala spíše pod názvy jako jsou balšám, fefrminc či minta, je bylina, kterou lidstvo pro její výrazné aroma využívá již celá staletí. Máta je proto také pěstována po celém světě, a to jako koření i léčivka. Máty existuje hned několik druhů, které se mohu mírně lišit vzhledem i vůní, ale jejich léčivé účinky jsou velice podobné. Zdaleka nejčastěji pěstovaným druhem je však právě máta peprná.

 

Obsahové látky a účinky na zdraví

Máta je velice oblíbenou bylinkou, mimo jiné díky široké škále svých účinků. Máta obsahuje mnoho různorodých zdraví prospěšných látek, z nichž nejvýraznější, a pro mátu typickou, je menthol. Právě ten dává mátě její nezaměnitelnou vůni.

Vůně máty má na lidský organismus uklidňující účinek, zároveň však zlepšuje soustředění a zvyšuje psychickou odolnost vůči stresu. Inhalace mátového nálevu pak může pomáhat proti úzkostem a zlepšovat náladu.

Menthol má protizánětlivé účinky, proto je máta výbornou volbou při léčbě onemocnění dýchacích cest. Čaj z máty je tedy vhodný při nachlazení, chřipce, i jako prevence onemocnění v chladných zimních měsících.

Máta peprná čaj
Zdroj: Canva.com

Tato bylina se dá však využít i jinak než jako lék respiračních onemocnění. Máta jako taková má blahodárný vliv na metabolismus a pomáhá k rychlejšímu spalování tuků. Zároveň podporuje trávení a je účinná i při léčbě bolestí trávicího traktu.

Dalším z možných využití je péče o dutinu ústní. Odvar z máty nejenže osvěží dech, konec konců menthol se přidává téměř do každé ústní vody, ale má také pozitivní vliv na dásně a díky antibakteriálním účinkům omezuje tvorbu zubního plaku.

Ať už si z ní připravíte uklidňující bylinný čaj, osvěžující mojito či skvělý dezert, máta peprná je jednoduše bylina, která u Vás doma nesmí chybět.

Víte kolik šálků černého čaje můžete denně vypít?

Ať již jste vášnivými konzumenty čaje či tento nápoj pijete pouze příležitostně, rozhodně není vhodné ho konzumovat více, než je doporučené množství. Kolik hrnků čaje tedy můžete denně bez obav vypít?

Babiččin bylinkář: 16. Citronová tráva

Jednou z méně známých, v České republice bohužel hůře dostupných bylinek, je citrónová tráva. S postupem času je však stále častěji možné na ni v supermarketu narazit. Jak se tato exotická rostlina využívá?

 

Mohlo by Vás zajímat

Mějte mátu a meduňku vždy po ruce: Zamrazte je a užijte si je kdykoli

Máta a meduňka jsou neodmyslitelnými pomocníky v kuchyni, které dodávají pokrmům i nápojům jedinečnou chuť a vůni. Často se však stává, že čerstvé bylinky rychle ztrácí svou kvalitu a dlouhodobě je uchovávat není snadné. Mrazení je skvělým řešením, jak si zajistit přísun těchto aromatických bylin po celý rok. V tomto článku se dozvíte, proč a jak mrazit mátu a meduňku, jaké metody jsou nejvhodnější a jak je následně využít v kuchyni. S našimi tipy a triky budete mít mátu a meduňku vždy po ruce a jejich svěží chuť si užijete kdykoli.

Jaké bylinky vám pomůžou s ochlazením v těchto horkých dnech?

V těchto letních, horkých dnech se těžce funguje a proto se snažíme různými způsoby zchladit. My pro vás přinášíme seznam vhodných bylinek, které vám pomůžou s ochlazením organismu a zpříjemní pobyt na slunci.

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.

Babiččin bylinkář: 62. Přeslička rolní

Přeslička rolní je starobylá rostlina, kterou generace našich předků využívaly již odpradávna. Blahodárně totiž působí na zdraví ledvin a močových cest. Navíc podporuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů a dodává jim tak pevnost i zdravý vzhled.

Babiččin bylinkář: 60. Oreláník barvířský (Achiote)

Ačkoli není oreláník barvířský v západním světě příliš známou bylinkou, po celá staletí se již využívá v tradiční jihoamerické medicíně. Slouží k léčbě i prevenci mnoha onemocnění a jeho obliba tak v současnosti stále roste.

Babiččin bylinkář: 59. Mučenka pletní

Mučenka je velmi dekorativní rostlina, kterou k léčbě nespavosti či úzkostí užívali již staří Indiáni. I v současnosti má však mučenka ve farmakologii nezastupitelnou roli a využívá se pro léčbu mnoha problémů jako jsou nervozita či úzkosti.

Babiččin bylinkář: 58. Tužebník jilmový

Tužebníku se právem přezdívá přírodní aspirin. Obsahuje stejné léčivé látky jako mnohé syntetické přípravky, na rozdíl od nich však nezatěžuje naše játra. Účinně tak léčí horečky a pomáhá zmírňovat bolesti hlavy.

Babiččin bylinkář: 57. Třapatka nachová

Třapatka nachová je mimořádná bylinka oblíbená pro své dezinfekční a antibakteriální účinky. Podporuje léčbu nachlazení i chřipky a v zimních měsících tak slouží jako účinná prevence infekčních onemocnění.

Babiččin bylinkář: 54. Oman pravý

V zimních měsících, kdy může docházet k oslabení naší imunity, je důležité pečovat zejména o zdraví našich plic a dýchací soustavy obecně. Vyzkoušejte proto oman, který je účinný nejen v boji s respiračními onemocněními.

Spolupracujeme s: