Koriandr je jednoletá bylinka odnepaměti pěstovaná ve Středomoří, Indii i Egyptě. Ačkoli její primární využití bylo v kuchyni, brzy se začala užívat také v léčitelství. V gastronomii i medicíně se nejčastěji užívají listy či plody, které obsahují nejvíce léčivých látek, ale poživatelná je celá rostlina. V současné době se koriandr celosvětově využívá pro přípravu mnoha pokrmů i ve farmacii.
Pěstování
Koriandr dnes můžete zakoupit v supermarketu, nebo si ho vypěstovat na zahradě i v bytě. Ačkoli je nejčastěji užíván v jihoamerické a indické kuchyni, lze ho velmi úspěšně pěstovat také u nás. Je totiž příbuzný mrkvi, a lze ho tedy mít na zahrádce jako letničku. Přes léto můžeme sklízet zelené listy, později pak oceníme plody, které můžeme používat celou zimu jako koření.
Užití v kuchyni
V kuchyni jsou oblíbené jak plody, tak čerstvé listy. Sušená semena se mletá či celá používají na přípravu masa a uzenin. Kromě toho můžeme koriandr přidat při nakládání zeleniny a hub či při přípravě perníku. Zejména v zahraniční kuchyni je velice oblíbené užití nati, která se nejčastěji podává čerstvá, pouze nasekaná na kousky. V mnoha zemích se také můžeme setkat s likéry, pálenkami i víny s koriandrem.
Účinky na organismus
V léčitelství a medicíně je nejčastější užití plodů. Ty se čerstvě rozemleté povaří nebo jen zalejí horkou vodou, aby se co nejlépe uvolnily účinné látky. Koriandr je doporučován zejména pro správnou funkci trávicího traktu. Pomáhá při bolestech a křečích břicha, nadýmání i kolikám. Také stimuluje trávení a ovlivňuje činnost slinivky břišní. Z dalších pozitivních vlastností můžeme jmenovat pozitivní vliv na nervovou soustavu a účinky proti kašli a revmatu.