Ředkvičky, tedy kořenové bulvy ředkve seté, jsou součástí naší stavy již nesmírně dlouho. Původní odrůdy pocházejí s největší pravděpodobností z jihovýchodní Asie, odkud se však již před mnoha tisíci lety rozšířily až do Evropy. V průběhu jejich pěstování byly kultivovány ředkvičky mnoha barev i chutí, a tak dnes seženeme ředkvičky bílé, fialové i červené.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Ředkvičky jsou nutričně mimořádně hodnotné a jejich konzumace nesmírně prospívá našemu zdraví. Jsou totiž překvapivě bohaté na velké množství vitaminů i minerálních látek. Navíc obsahují mnoho antibakteriálně působících látek, z nichž největší význam má glukofinolát. Právě ten dává ředkvičkám jejich typickou štiplavou, velmi lehce nahořklou chuť.
Jaké látky tedy ředkvičky obsahují?
- vitamín C
- vitamíny skupiny B, zejména B2 a kyselinu listovou
- minerály: draslík, vápník, železo, fosfor i zinek
- přírodní barviva – karoteny
- glukofinolát
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Ředkvičky mají mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Mezi ty nejvýznamnější patří například tyto:
- Působí antibakteriálně a antimykoticky, ničí tedy potenciálně nebezpečné bakterie a plísně
- Díky vysokému obsahu vlákniny podporují trávení a zabraňují nadýmání
- Posilují imunitu a zvyšují tak schopnost našeho těla odolávat infekcím
- Antioxidanty chrání tělo před volnými radikály a brání tak poškození buněk
- Udržují v dobré fyzické kondici nervy a mozek
- Snižují riziko vzniku nádorů plic či zažívacího ústrojí
- Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi
Nutriční a kalorické hodnoty
Díky vysokému obsahu vody i vlákniny jsou ředkvičky ideální dietní potravinou. Mají skutečně nízkou energetickou hodnotu, a to pouhých 16 kcal na 100 g. Navíc neobsahují téměř žádný tuk ani jednoduché sacharidy. Jsou tedy vhodné také pro diabetiky.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které ředkvičky obsahují:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
95.27 g |
- |
Energetická hodnota |
16 kcal |
0.8 % |
Bílkoviny |
0.68 g |
1.5 % |
Tuk |
0.1 g |
0.1 % |
Minerální soli |
0.55 g |
9.2 % |
Sacharidy |
3.4 g |
1.5 % |
Vláknina |
1.6 g |
6.7 % |
Cukr |
1.86 g |
2.1 % |
Vitamin C |
14.8 mg |
24.7 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) |
0.071 mg |
3.6 % |
Vitamín B9 (kyselina listová, folát) |
25 µg |
6.3 % |
Užití v kuchyni
Ačkoli jsme zvyklí ředkvičky konzumovat zejména zasyrova, je možné je i tepelně upravovat. Čerstvé je přidáváme do pomazánek a salátů, nebo jen nakrájené na chleba. Díky krásné barvě také slouží jako dekorace obložených talířů či zeleninové oblohy u hlavních chodů.
U syrových ředkviček je však nutné si dávat pozor na čerstvost, jelikož poměrně rychle vadnou a ztrácení svěží chuť i křupavost. Pokud však vaše ředkvičky zvadnou, je možné je vložit do misky s vodou, kde se opět nabydou svoji původní svěžest.
Velmi chutné jsou však i tepelně upravené ředkvičky. Existuje mnoho receptů na lahodné krémové polévky, další možností jsou pak ředkvičky zapečené či restované na másle. Velmi chutná je mimo jiné i ředkvičkové nať, kterou lze po důkladném omytí upravovat podobně jako špenát.
Recepty z ředkviček
.png)
Ředkvičková pomazánka s vajíčkem
Tuto rychlou svěží pomazánku připravíte do deseti minut. Pro milovníky ředkviček je ideální na večeři i jako zdravá snídaně.
Na čtyři porce budeme potřebovat:
- 1 svazek ředkviček
- 1 krabička měkkého tvarohu
- 3 vejce
- 2 lžíce majonézy
- Jarní cibulka
- Čerstvá pažitka
- Sůl a pepř
Do hlubší misky nahrubo nastrouháme ředkvičky a jemně osolíme. Necháme pár minut odstát, aby ředkvičky pustily šťávu. Vymačkáme tekutinu, kterou ředkvičky pustily. Poté přidáme tvaroh a majonézu, nakrájenou zimní cibulku a nasekanou pažitku. Vajíčka uvařená natvrdo rozkrájíme na kostičky a smícháme se zbytkem ingrediencí. Pak už jen ochutíme pepřem a solí.
Podáváme s tmavým pečivem či na opečených topinkách.
.png)
Zapečené ředkvičky
Zapečené ředkvičky jsou lahodnou přílohou k rybám, grilovanému masu i steakům. Zapečením ředkvičky zesládnou a vynikne tak jejich chuť. Výborné jsou také s česnekovým dipem.
Potřebné suroviny:
- 2 svazky ředkviček
- 1 lžíce olivového oleje
- Sušený tymián a rozmarýn
- Šťáva z jednoho citronu
- Sůl a pepř na dochucení
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Očištěné ředkvičky nakrájíme na poloviny a v zapékací míse je smísíme se zbytkem ingrediencí, aby byly všechny kousky rovnoměrně obalené. Ředkvičky není nutné zapékat příliš dlouho, stačí přibližně 10 minut, dokud zcela nezměknou. Pak už můžeme podávat.