Sezóna chřestu je poměrně krátká, nezapomeňte si ji proto náležitě užít. Chřest se totiž sklízí v průběhu května až do června, v závislosti na počasí. Vyzkoušejte proto jeden z našich osvědčených receptů a připravte si chutné a zdravé pokrmy plné vitaminů a minerálů.
Bílý či zelený?
Existuje mnoho odrůd chřestu, ovšem nejčastěji rozlišujeme chřest zelený, bílý a fialový. Bílý chřest se vyznačuje velmi křehkými a bledými výhonky s jemnou chutí, které vznikají při růstu bez přístupu světla. Zelený chřest je naopak pevnější a tenčí. Zelené odrůdy také bývají většinou dražší, jelikož je jejich pěstování náročnější. S exotičtějším fialovým chřestem se v české republice zatím příliš často nesetkáme.
A jak se tedy rozhodnout, který chřest si zakoupit? Většinou záleží pouze na osobní preferenci. Některé pokrmy ovšem striktně vyžadují použití určitého druhu, většinou však můžete oba typy v receptech zaměňovat podle chuti.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Pokud však chcete svému tělu dopřát maximum živin, zvolte raději chřest zelený. Díky růstu na slunci totiž ve svých výhoncích obsahuje mnoho zeleného chlorofylu, který je velmi účinným antioxidantem. Chřest navíc obsahuje mnoho vitaminů, zejména vitaminy K a A.
Jaké látky tedy chřest obsahuje?
- vitamín C
- vitamíny E a K
- provitamín A
- vitamíny skupiny B, zejména B1 a kyselinu listovou
- minerály: měď, mangan, selen, fosfor, železo, …
- přírodní barviva – chlorofyly a karotenoidy (pouze zelený!)
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Chřest je již od starověku považován za nesmírně zdravou rostlinu, jejíž konzumace prospívá naší fyzické i duševní kondici.
- Pomáhá při hubnutí a redukčních dietách
- Zlepšuje trávení, podporuje peristaltiku střev a zmírňuje zažívací problémy
- Snižuje hladinu cholesterolu a reguluje krevní tlak
- Má protizánětlivé účinky
- Podporuje látkovou výměnu a detoxikaci organismu, působí diureticky
- Zlepšuje kvalitu vlasů a kůže
- Díky vysokému obsahu antioxidantů slouží jako prevence rakoviny
Nutriční, kalorické hodnoty a živiny
Chřest má velice nízkou energetickou hodnotu. Je tedy dietní potravinou a vhodnou při hubnutí a redukčních dietách. Důvodem je to, že neobsahuje také téměř žádný tuk, a navíc je významným zdrojem vlákniny.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které zelený chřest obsahuje:
Živiny |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
93.22 g |
- |
Energetická hodnota |
20 kcal |
1.0 % |
Bílkoviny |
2.2 g |
4.9 % |
Tuk |
0.12 g |
0.2 % |
Minerální soli |
0.58 g |
9.7 % |
Sacharidy |
3.88 g |
1.7 % |
Vláknina |
2.1 g |
8.8 % |
Cukr |
1.88 g |
2.1 % |
Vitamin C |
5.6 mg |
9.3 % |
Vitamin B1 (tiamin) |
0.143 mg |
9.5 % |
Vitamin B2 (riboflavin) |
0.141 mg |
8.3 % |
Vitamín B9 (kyselina listová, folát) |
52 µg |
13.0 % |
Vitamín A |
756 MJ |
15.1 % |
Vitamín E (alfa-tokoferol) |
1.13 mg |
9.8 % |
Vitamín K (fylochinon) |
41.6 µg |
52.0 % |
Užití v kuchyni
Ať už máte raději chřest bílý či zelený, jeho užití v kuchyni je skutečně široké. Nejmladší křehké výhonky je možné konzumovat i zasyrova. Chutí totiž připomínají čerstvý hrášek a dobře se tak hodí do salátů i ke chlebu.
Nejčastěji však chřest tepelně upravujeme. Díky poměrně jemné struktuře nikdy není žádoucí ohřívat chřest po delší dobu, jelikož poté ztrácí mnoho vitaminů i příjemnou křupavost. Vařený i zapečený chřest je výbornou přílohou ke grilovanému masu. Chřest však můžete také nakládat či přidávat do mnoha omáček a polévek.
Jak chřest zpracovat?
Pro mnoho lidí i zůstává chřest neznámou zeleninou. Jak se tedy chřest upravuje? Postup závisí převážně na zabarvení výhonků. Bílý chřest je lepší kromě hlavičky celý oloupat škrabkou a následně vařit po dobu 5 až 8 minut. Tenčí zelené výhonky loupat nemusíte, případně pouze tuhé spodní části. Zelený chřest vařte po dobu pouze 2 až 5 minut.
U chřestu je také klíčová čerstvost, nikdy ho tedy neskladujete v lednici příliš dlouho.
Recepty z chřestu

Recept na zapečený chřest
Hledáte rychlou a jednoduchou přílohu ke grilovanému masu, nebo jen lehkou večeři bez zbytečného čekání? Pak vyzkoušejte zapečený chřest! Jeho příprava je skutečně jednoduchá a nezabere vám více než 20 minut.
Potřebné suroviny:
- 400 g zeleného chřestu
- 200 g slaniny
- 100 g tvrdého sýra
- olivový olej
1/ Chřest řádně opláchneme a následně odkrojíme tuhé konce. Tužší části zbylých výhonků oloupeme škrabou.
2/ Chřest vyskládáme na pečicí papír a potřeme olivovým olejem. Následně přidáme i slaninu a kousky tvrdého sýra. Následně pečeme asi na 175 °C po dobu asi 10 minut. Servírujeme ještě horké přímo po opečení.

Recept na chřestovou polévku
Tato jednoduchá jemná krémová polévka potěší i ty nejnáročnější strávníky. Její příprava vám přitom nezabere více než 30 minut.
Potřebné suroviny:
- 0,5 kg bílého chřestu
- 50 g másla
- 1 cibule šalotka
- zeleninový vývar (1 litr)
- smetana na vaření
- 3 žloutky
- muškátový květ
- sůl a pepř
1/ Chřestové výhonky si důkladně omyjte. Následně celé stonky (kromě špiček) oloupejte škrabkou a nakrájejte na menší kousky.
2/ Poté ve větším hrnci nechte rozpustit máslo, na kterém jemně orestujte cibulku, dokud nezesklovatí. Následně přidejte silný vývar a připravený chřest. Vařte po dobu alespoň 5 minut. Poté směs řásně rozmixujte ponorným mixérem.
3/ Žloutky se smetanou řádně prošlehejte a pomalu vlijte do hrnce. Následně dochuťte solí a kořením. Podávejte s krutony či toastem.