Společnost Penam působí na trhu již od roku 2000. Výroba jejich produktů se rozšířila do Česka, na Slovensko a do Maďarska. Kvalita má v Penamu mimořádnou prioritu, tomu svědčí mnohá ocenění a certifikáty z několika oblastí. V širokém sortimentu výrobků najdete jak klasické pekařské výrobky, tak i prémiové řady pečiva.
Představíme Vám druhy mouky, které naleznete v sortimentu výrobků Penam.
Mlýnské výrobky
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Prémiové mouky
Nová řada prémiových mouk „Z jiného těsta“, která mají svá vyladěna specifika. Tyto druhy mouk jsou určeny ke konkrétnímu typu pečení.
- Žitná mouka tmavá chlebová
- Pšeničná mouka hladká chlebová
![]() |
![]() |
Penam Kváskování – mouky na výrobu domácího kvásku
Penam mouky Kváskování jsou vyrobeny ze zrn prvotřídní kvality, díky čemuž je zajištěna vyšší síla mouky. Mlynáři melou tyto zrna co nejšetrněji v slovenských mlýnech. Jedná se o mouky bez jakýchkoliv přídatných látek. Každý druh Penam mouky Kváskování je určen na přípravu určitého výrobku, a z toho důvodu má každá mouka svoji specifickou výraznou barvu, označení číslem a unikátní obaly s grafickým znázorněním využití mouk.
Produkty
- Žitná mouka celozrnná – Používá se na založení a udržení kvásku. Je základem úspěšného kváskování.
- Žitná mouka chlebová tmavá - Slouží na založení a udržování kvásku a pečení žitného nebo žitno-pšeničného chleba.
- Pšeničná hladká polosvětlá mouka – Na pečení kváskového chleba, croissantů nebo focaccie.
- Pšeničná hladká světlá mouka - Na pečení rohlíků, baget, pizzy a křehkého těsta.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Správný pekařský kvásek neobsahuje žádné droždí – kvasnice. Stačí smíchat stejný poměr žitné mouky a vody. Následně začne proces fermentace. Při kvašení vzniká kyselina octová a kyselina mléčná, díky čemuž má chleba své aroma. Kváskový chléb je odolnější před plísněmi, proto je trvanlivější než chléb z droždí. Kromě toho je kváskový chléb lepší pro lidský organismus kvůli své stravitelnosti.
Jaký je rozdíl mezi moukami a na co je nejlépe použít?
Mouka se mele na čtyři hrubosti a používá se nejen mouka pšeničná, ale i mouky z jiných obilovin.
- Hladká mouka – Vhodná na recepty s kratším časem vaření a pečení, např. na: kynuté těsto (koláče, buchty), cukroví, perníčky, lívance, palačinky, piškotová těsta, chlebové těsto a k zahušťování pokrmů (jíška, bešamel).
- Polohrubá mouka – Lze zaměnit s hladkou moukou. Vhodná na nekynutá těsta, např.: bábovky, perníky, bublaniny, piškotové moučníky a dortové korpusy.
- Hrubá mouka – Na vařená těsta jako jsou domácí těstoviny a knedlíky.
- Krupice – Na vaření kaší, zahušťování omáček a polévek, knedlíky, halušky a noky.
Které druhy mouk jsou vhodné na pečení vánočního cukroví?
Pšeničná mouka hladká – Má vysoký obsah lepku, což pomáhá těstu držet dobře pohromadě.
Špaldová mouka – Lze ji použít jako klasickou pšeničnou mouku včetně kynutých těst.
Žitná mouka – Má vysoký obsah vlákniny. Je vhodná na klasické pečení jako jsou např. perníčky z žitné mouky.
Ječná mouka – Obsahuje méně lepku a je vhodná na nekynuté těsto. Doporučuje se klasickou pšeničnou mouku nahradit ječnou z 20%.
Pohanková mouka – lze použít na všechno jako klasickou pšeničnou mouku, např. bezlepkové vanilkové rohlíčky.
Rýžová mouka – ideální na křehké vánoční cukroví jako je linecké.
Mandlová mouka – Nejlépe použít jen malé množství nebo více vajec. Vhodná do vanilkových rohlíčků.
Vyzkoušejte Penam vánoční cukroví!
Penam Vánočka 400 g | Penam Čajové pečivo 220 g |
![]() |
![]() |
zobrazit | zobrazit |