Kmín kořenný je rostlina původem z jihovýchodní Asie. V průběhu času se však díky své oblibě rozšířil do celého světa. Jako koření i v tradiční medicíně se využívají zejména semena, a to již od starověku. Dnes se globálně užívá pro dochucování mnoha pokrmů. V kuchyni se užívá pro kořenění pečiva, brambor, omáček a dalších jídel. Vyrábí se z něho také likéry.
Výskyt
Jedná se o dvouletou až víceletou rostlinu z čeledi miříkovitých, kam patří i další silně aromatické rostliny jako jsou fenykl, kopr, koriandr či petržel. V současnosti se pěstuje často na zahrádkách, ze kterých může zplaňovat. Proto ho nalezneme v příkopech podél cest, loukách či pastvinách.
V Evropě se vyskytuje jedenáct registrovaných odrůd této rostliny, přičemž ochranná známka Český kmín se užívá pro označení kvalitního kmínu pěstovaného v České republice za určitých kontrolovaných podmínek. To má zajistit vysoký podíl biologicky aktivních látek jako jsou silice, karvon či limonen v semenech. Právě tyto látky dodávají tomuto koření jeho nezaměnitelnou vůni.
Účinky na zdraví
Mnohé klinické studie prokázaly pozitivní účinky kmínu na lidské zdraví. Často se užívá na léčbu problémů spojených s trávicí soustavou. Kmín i odvar z jeho semen podporuje trávení a stimuluje produkci žaludečních šťáv i žluči. Díky baktericidním účinkům je pak vhodný proti otravám.
Také působí na metabolismus cukrů, snižuje hladinu množství cukru v krvi a bylo prokázáno, že je účinný proti diabetu u osob s nadváhou. Některé studie naznačují, že pomáhá proti vysokému cholesterolu, zároveň podporuje hubnutí a odbourávání tuků. Kromě toho kmín obsahuje mnoho železa, antioxidantů, vitaminů a dalších látek.