Vaše poloha:
Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá
(Foto: canva.com)
Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá
(Foto: canva.com)

17.10.2021

Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá

Bazalka pravá se v dnešní době využívá převážně jako základ mnoha italských pokrmů, její příjemná svěží vůně však není její jedinou předností. Bazalka je co do léčebných vlastností mimořádně univerzální bylinka, která našla uplatnění v medicíně, farmacii a lidovém léčitelství.

Bazalka pravá je v Čechách nepůvodní bylina. Do Evropy byla  dovezena teprve v 16. století z tropických oblastí Asie, velmi rychle se zde však rozšířila. Dnes už si středomořskou kuchyni umí bez bazalky představit patrně jen málokdo. Ačkoli je tedy u nás bazalka relativní novinkou, například v Indii a jiných asijských státech se využívá pro dochucování pokrmů i léčebné účinky již přes 5000 let.

V české přírodě bazalku nenajdeme. Vzhledem k svému původu se jedná o výrazně teplomilný druh, který jen těžko snáší zimní mrazy.

Jak bazalku pěstovat?

Péči o bazalku zvládne skutečně i naprostý začátečník. Existuje mnoho odrůd, které se liší především barvou listů, která může být tmavě fialová i světle zelená. Bezpečně lze ovšem bazalku poznat podle vůně, která je téměř nezaměnitelná. Bazalku si většinou můžeme pořídit jako mladou rostlinku, kterou vysadíme do květináče či na záhonek. Její výška typicky nepřesahuje 40 cm, je tedy vhodná i do truhlíků.

Na zahrádce se tato bylinka pěstuje zejména jako letnička, ale některé odrůdy jsou schopné zimě odolat. I ty je však nutné zakrývat, aby nevymrzly. Bazalka vyžaduje slunné, teplé stanoviště chráněné před větrem. Preferuje propustnou půdu, pravidelnou zálivku a občasné přihnojení. A pokud chceme bazalku skutečně košatou, je vhodné ji zaštipovat.

Jaké jsou její účinky na naše zdraví?

Bazalku můžeme konzumovat čerstvou i sušenou, či si z ní připravit odvar. Bazalka je známá pro pomoc při obtížích s trávením a nadýmáním, podporuje také chuť k jídlu a uvolňuje křeče. Je spolehlivá v boji proti zánětům dutiny ústní, jelikož má antibakteriální účinky. Má též pozitivní účinek na naše psychické zdraví, pomáhá proti stresu a nespavosti, navozuje spokojenost a dobrou náladu.

Bazalka tedy není pouhé koření, ale také lék, který pomáhá našemu tělu i mysli.

Mohlo by Vás zajímat

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule

Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská

Saturejka je silně aromatická bylinka, kterou často používáme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž nenahraditelnou součástí mnoha směsí koření. Často se také využívá jako léčivka, která účinně bojuje s trávicími obtížemi a záněty.

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 21. Rozmarýn lékařský

Stejně jako ostatní koření má i rozmarýn neopomenutelné účinky na naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale také psychické. Kromě dochucování pokrmů je tedy možné ho využít i jako přírodní lék na mnoho neduhů i jako prevenci.

Babiččin bylinkář: 18. Koriandr setý

Koriandr setý je velice rozporuplná bylinka. Jen málokdo má k aroma této rostliny naprosto neutrální vztah. Ať už jste tedy milovníci či odpůrci tohoto koření, můžete ocenit jeho blahodárný vliv na naše zdraví.

Babiččin bylinkář: 17. Kmín kořenný

Kmín je rostlina známá zejména v gastronomii, kde ji používáme jako stejnojmenné koření. Možnosti jejího užití jsou však mnohem pestřejší. Jaké je uplatnění kmínu v moderní medicíně a lidovém léčitelství?

Babiččin bylinkář: 15. Majoránka zahradní

Majoránka je bylinka, která dnes jako koření nechybí v žádné domácnosti. Tato rostlina však obsahuje mnoho léčivých látek, díky kterým je vhodná také jako přírodní lék.

Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný

Tymián, široké veřejnosti známý jako mateřídouška obecná, je původní česká bylinka. V minulosti byla hojně využívána v gastronomii i léčitelství. Jaké má tato malá bylinka účinky na lidské zdraví?

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.

Spolupracujeme s: