Bazalka pravá je v Čechách nepůvodní bylina. Do Evropy byla dovezena teprve v 16. století z tropických oblastí Asie, velmi rychle se zde však rozšířila. Dnes už si středomořskou kuchyni umí bez bazalky představit patrně jen málokdo. Ačkoli je tedy u nás bazalka relativní novinkou, například v Indii a jiných asijských státech se využívá pro dochucování pokrmů i léčebné účinky již přes 5000 let.
V české přírodě bazalku nenajdeme. Vzhledem k svému původu se jedná o výrazně teplomilný druh, který jen těžko snáší zimní mrazy.
Jak bazalku pěstovat?
Péči o bazalku zvládne skutečně i naprostý začátečník. Existuje mnoho odrůd, které se liší především barvou listů, která může být tmavě fialová i světle zelená. Bezpečně lze ovšem bazalku poznat podle vůně, která je téměř nezaměnitelná. Bazalku si většinou můžeme pořídit jako mladou rostlinku, kterou vysadíme do květináče či na záhonek. Její výška typicky nepřesahuje 40 cm, je tedy vhodná i do truhlíků.
Na zahrádce se tato bylinka pěstuje zejména jako letnička, ale některé odrůdy jsou schopné zimě odolat. I ty je však nutné zakrývat, aby nevymrzly. Bazalka vyžaduje slunné, teplé stanoviště chráněné před větrem. Preferuje propustnou půdu, pravidelnou zálivku a občasné přihnojení. A pokud chceme bazalku skutečně košatou, je vhodné ji zaštipovat.
Jaké jsou její účinky na naše zdraví?
Bazalku můžeme konzumovat čerstvou i sušenou, či si z ní připravit odvar. Bazalka je známá pro pomoc při obtížích s trávením a nadýmáním, podporuje také chuť k jídlu a uvolňuje křeče. Je spolehlivá v boji proti zánětům dutiny ústní, jelikož má antibakteriální účinky. Má též pozitivní účinek na naše psychické zdraví, pomáhá proti stresu a nespavosti, navozuje spokojenost a dobrou náladu.
Bazalka tedy není pouhé koření, ale také lék, který pomáhá našemu tělu i mysli.