Vanilkové rohlíčky jsou vánočním cukrovím, které rozhodně nesmí chybět doma o svátcích. Tradiční recept na vanilkové rohlíčky pochází z Vídně a jejich historie sahá až do 17. století. Recept se rychle dostal k nám, ale i do jiných zemí. Dnes jsou u nás jedním ze symbolů českých Vánoc. Jako vánoční cukroví jsou oblíbené i v Německu, Rakousku, Maďarsku a na Slovensku.
Vanilkové rohlíčky mají obrovskou výhodu, že se jedná o trvanlivé cukroví. Díky tomu se dají připravit s předstihem a uleželé chutnají ještě lépe. Před Vánocemi máme všichni hodně věcí na starosti a moc času na pečení vánočního cukroví nám nezbývá. Právě proto jsou vanilkové rohlíčky skvělou volbou, pokud chceme mít cukroví upečeno dříve.
Druhy vánočních rohlíčků
Nejvíce oblíbené vánoční rohlíčky u nás jsou klasické vanilkové rohlíčky, které jsou nezbytnou součástí českých Vánoc. Recept na tradiční vanilkové rohlíčky jsme pro Vás připravili níže. Kromě tohoto druhu existuje ještě několik variant vánočních rohlíčků:
Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů – Do těsta přidáme mletá jádra vlašských ořechů.
Vanilkové rohlíčky s mandlemi – Do klasického těsta na vanilkové rohlíčky přidáme mleté mandle.
Kávové rohlíčky – Do těsta přidáme rozpuštěnou instantní kávu.
Šlehačkové rohlíčky – Připravujeme se smetanou ke šlehání.
Nutellové rohlíčky – Výraznější chuť dodá několik lžic Nutelly.
Vánoční rohlíčky s krémem – Rohlíčky slepíme kakaovým krémem.
Příprava vánočních rohlíčků Vám zaručí skvělý výsledek. Postup je jednoduchý a zvládne to opravdu každý. Ingrediencí nebudete potřebovat hodně a většinu z nich máte doma. Vytvarovat rohlíčky je poměrně snadné. Můžete to udělat vlastnoručně a určit sami jejich velikost. Jednodušším způsobem je použití plechových nebo silikonových formiček.
Co je potřeba si připravit před pečením vánočních rohlíčků?
- Plechové nebo silikonové formy
- Plech
- Pečící papír
Formy na vanilkové rohlíčky
![]() |
![]() |
Tescoma | Alza |
Cena: 179 Kč | Cena: 229 Kč |
zobrazit | zobrazit |
Recept na vanilkové rohlíčky
Ingredience
- 280 g hladká mouka
- 210 g máslo
- 2 ks žloutky
- 30 g cukr moučka
Příprava
1. Máslo necháme před přípravou trochu změknout. Do mísy dáme hladkou mouku, cukr, žloutky a máslo. Z těchto surovin vypracujeme hladké těsto.
2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut odpočinout do ledničky. Poté z těsta odkrajujeme stejně velké kousky a tvarujeme malé rohlíčky.

3. Rozložíme je na plech obložený pečícím papírem a pečeme zhruba 5 minut ve vyhřáté troubě na 170 stupňů.

Ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru, necháme je vychladnout a poté uložíme do krabice. Rohlíčky jsou hned po upečení křehké.
TIP: Do těsta můžeme přidat mleté vlašské ořechy nebo mleté mandle.
Bezlepkové vanilkové rohlíčky
Ingredience
- 210 g bezlepková mouka
- 150 g máslo
- 80 g lískové oříšky
- 50 g cukr moučka
- 1 ks vejce
- Vanilkový cukr
Příprava
1. Máslo necháme před přípravou trochu změknout. Do mísy dáme bezlepkovou mouku, cukr, vanilkový cukr, oříšky, změklé máslo a rozklepnuté vejce. Vypracujeme hladké těsto.
2. Z těsta odkrajujeme stejně velké kousky a tvarujeme malé rohlíčky. Rozložíme je na plech obložený pečícím papírem a pečeme zhruba 12 minut ve vyhřáté troubě na 170 stupňů. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru, necháme je vychladnout a poté uložíme do krabice.
Jak skladovat vanilkové rohlíčky?
Vánoční vanilkové rohlíčky skladujeme nejlépe v plechových nebo plastových krabicích vyložených ubrouskem. Můžeme použít i papírové krabice s víkem.
