Oblíbené cukroví
Vánoce jsou pomalu za dveřmi, tak je nejvyšší čas začít péct vánoční cukroví. Křehké linecké těsto patří mezi nejoblíbenější cukroví, z něhož se vykrajují různé varianty. Příprava a pečení lineckého těsta není nijak obtížná a zvládne to prakticky každý. Další výhodou je to, že z lineckého těsta lže udělat hned několik druhů cukroví. Vykouzlíte z něj klasické slepované tvary plněné džemem, košíčky, polomáčené sušenky a další.
Včasná příprava
Některé druhy cukroví je potřeba péct s větším předstihem. Jedním z nich je i linecké těsto, které potřebuje čas, aby do Vánoc po upečení změklo. Aby těsto mělo tu správnou strukturu o Vánocích, musíme začít s přípravou již koncem listopadu, nejpozději začátkem prosince. Je potřeba zmínit, že při přípravě lineckého těsta, tedy hned po vypracování, potřebuje těsto odpočinek. Zabalíme jej tedy do potravinářské fólie a uložíme minimálně na hodinu do ledničky. Stejně tak potřebuje upečené linecké cukroví čas, aby se uleželo a změklo. Proto ideálně začínáme s přípravou již teď.
Jaké druhy cukroví lze z lineckého těsta upéct?
- Klasické džemem slepované tvary
- Košíčky
- Polomáčené sušenky
- Kakaové dortíčky
Zdobení vánočního cukroví může být i příjemná rodinná chvilka.
Blíží se svátky a s nimi i čas pečení vánočního cukroví. Zpříjemněte si tedy jeho přípravu a nechte se inspirovat našimi tipy! Vaše cukroví pak bude krásné a jeho příprava bude zaručeně bavit i ty nejmenší.
Co je potřeba si připravit před pečením lineckého cukroví?
- Kuchyňský vál
- Plech
- Pečící papír
- Vykrajovátka
Vykrajovátka na linecké cukroví
![]() |
![]() |
![]() |
Tescoma | Orion | Alza |
Cena: 56 Kč | Cena: 89 Kč | Cena: 109 Kč |
zobrazit | zobrazit | zobrazit |
Recept na linecké těsto
Ingredience
- 230 g hladká mouka
- 100 g moučkový cukr
- 150 g máslo
- 3 žloutky
- Citronová kůra
- Špetka soli
Příprava
Nejdříve prosijeme do mísy mouku a cukr a zlehka promícháme. Přidáme máslo, žloutky, citronovou kůru a sůl. Těsto dobře propracujeme, aby bylo měkké a nelepilo se k válu. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme alespoň na hodinu odpočinout do ledničky. Následně těsto vyndáme a vyválíme na tloušťku 3 mm. Vykrajujeme požadované tvary a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě 8 až 10 minut na 160 stupňů. Upečené linecké cukroví slepujeme rybízovým džemem.

TIP: Z klasického lineckého těsta lze udělat i tyto varianty cukroví:
- Košíčky – Do formiček na košíčky vtlačíme linecké těsto a po vyklopení a vychladnutí je naplníme podle chuti (krém).
- Polomáčené sušenky – S pomocí vykrajovátek ve tvaru půlměsíců upečeme linecké cukroví. Slepíme marmeládou a namáčíme z části čokoládou. Hotové tvary nemusíme slepit marmeládou, ale jednoduše je namočit čokoládou a ozdobit zdobením na cukroví.
- Kakaové dortíčky – Do základního lineckého těsta přidáme kakao a strouhané mandle. Vykrájíme kolečka, slepíme máslovou náplní a horní kolečka polijeme čokoládou.

Linecké cukroví ze špaldové mouky
Ingredience
- 250 g špaldová mouka
- 120 g máslo
- 120 g moučkový cukr
- 1 vejce
- Citronová kůra
Příprava
Máslo utřeme s cukrem a vmícháme vejce. Do máslové směsi zapracujeme mouku, přidáme citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme alespoň na hodinu odpočinout do ledničky. Následně těsto vyndáme a vyválíme na tloušťku 3 mm. Vykrajujeme požadované tvary a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě zhruba 5 minut na 170 stupňů. Upečené linecké cukroví slepujeme rybízovým džemem.
Jak skladovat linecké cukroví?
Jak jsme již dříve uvedli, linecké cukroví potřebuje čas, aby změklo. Ideální bude je umístit do papírové krabice, poté vložit krabici na balkón nebo do chladu. Neukládejte linecké cukroví do plastových a plechových krabic. Nevhodná je i lednička, kde cukroví nemůže změknout.
