Ibišek, dříve také známý jako proskurník, je oblíbený okrasný keř, kterému se daří na zahrádce i v interiéru. Existuje mnoho odrůd, které se od sebe liší zejména barvou, velikostí i tvarem květů. Nejoblíbenější jsou červené varianty, avšak květy mohou mít mnoho barev od bílé přes oranžovou až po fialovou.
Ibišek v bylinkářství
Ačkoli tedy existuje skutečně nepřeberné množství druhů a odrůd, v bylinkářství se užívá téměř výhradně ibišek súdánský. Jeho květy totiž obsahují nejvyšší množství léčivých látek a zároveň má příjemné ovocné aroma.
Ibišek se začal jako léčivá bylina využívat již ve starověku, kdy byl povazován za posvátnou rostlinu. Jeho jméno se odvozuje od uctívaného ptáka ibise, který byl ztělesněním egyptského boha Thovta. Dnes je ibišek velice oblíbenou součástí mnoha léčivých čajových směsí, kterým dodává krásnou barvu a příjemnou vůni.
Ibiškový čaj i limonáda
Nejjednodušším způsobem, jak ibišek zpracovat, je připravit si ze sušeného ibišku nálev. Ibišek lze zakoupit v prodejnách se sypanými čaji i v supermarketech. Čaj připravíme jednoduše zalitím květů vroucí vodou. Je vhodné nechat květy alespoň 15 minut louhovat, aby se uvolnil dostatek léčivých látek. Ibiškový čaj příjemně voní a je navíc plný antioxidantů a vitaminů.
V horkých letních dnech si naopak můžeme připravit osvěžující limonádu. Nálev z květů necháme vychladnout a poté k němu přidáme třtinový cukr (či med), citronovou šťávu, větvičku máty a led. Vůně máty a ibiškových květů se skvěle doplňují, díky čemuž si tento nápoj zamilujete.
Účinky na naše zdraví
Květy ibišku obsahují vysoká množství vitaminů, zejména vitaminu C, minerálů i antioxidantů. Ty chrání tělo před volnými radikály a slouží jako prevence rakoviny. Ibišek však obsahuje i další biologicky aktivní látky, díky kterým je jednou z nejúčinnějších bylinek pro snížení tlaku.
Celkově má blahodárné účinky na oběhovou soustavu a zabraňuje usazování cholesterolu v cévách. Působí také protizánětlivě a podporuje správnou funkci trávicí soustavy.