Kapusta kadeřavá, známá také pod jménem kadeřávek je oblíbená zelenina, kterou naši předkové pěstují již odnepaměti. Jedná se o odrůdu kapusty, která se díky kultivaci v mnohém odlišuje od původních druhů. Velké kadeřavé listy netvoří přízemní růžici, díky čemuž je možné je sklízet dlouhodobě bez většího poškození rostliny. Listy jsou také více vystaveny slunečnímu svitu a obsahují tak větší množství antioxidantů a barviv než jiné kultivary.
Kapusta byla vyšlechtěna již několik tisíc let před naším letopočtem, ovšem odrůdy se zvlněnými listy byly kultivovány až později. Již starověcí Řekové však kadeřávek znali a často jej využívali jako zeleninu i bohatý zdroj živin. Později se pak kapusta kadeřavá dostala i do dalších částí Evropy a sloužila jako nezbytný zdroj minerálů a vitaminů v nepříznivých zimních obdobích.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Kadeřávek je, stejně jako jiné druhy listové zeleniny, mimořádně bohatý na vitaminy. Obecně však platí, že pokud si na zahrádce vypěstujete vlastní, bude obsahovat výrazně vyšší množství zdraví prospěšných látek nežli ten rychlený ze supermarketu. Konzumací této zeleniny můžete dokonce překročit doporučenou denní dávku vitaminu C až 3x, ovšem není nutné se předávkování obávat. Naše tělo dokáže přebytečný vitamin C snadno vyloučit.
Navíc obsahuje mnoho přírodních barviv, která fungují jako antioxidanty a chrání nás chrání proti kyslíkovým radikálům. Ty mohou poškozovat naše buňky a přispívat ke vzniku rakoviny.
Jaké látky tedy zelí obsahuje?
- vitamín C
- vitamíny E a K
- provitamín A
- vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
- minerály: vápník, železo, kobalt, zinek, fosfor, mangan, draslík a další
- přírodní barviva - chlorofyly, karoteny i xantofyly
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Důvodů, proč konzumovat zelí je mnoho. Z těch nejvýznamnějších můžeme jmenovat například tyto:
- Snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi a prospívá správné funkci srdce
- Napomáhá trávení a urychluje peristaltiku střev
- Prospívá zdraví kostí, zubů a kůže a zvyšuje jejich pevnost
- Slouží jako prevence osteoporózy
- Posiluje imunitní systém
- Dodává tělu nezbytné živiny včetně mikroprvků
- Slouží jako prevence onkologických onemocnění a chrání buňky před poškozením radikály
Nutriční a kalorické hodnoty
Kapusta kadeřávek má nízkou energetickou hodnotu, je tedy dietní a vhodná pro redukci váhy. Obsahuje totiž pouze zanedbatelná množství tuků a jednoduchých cukry. Je tak též vhodná pro diabetiky, kterým může napomoci doplnit i živiny obsažené v ovoci.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které kadeřávek obsahuje:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
91 g |
- |
Energetická hodnota |
27 kcal |
1.4 % |
Bílkoviny |
2 g |
4.4 % |
Tuk |
0.1 g |
0.1 % |
Minerální soli |
0.8 g |
13.3 % |
Sacharidy |
6.1 g |
2.7 % |
Vláknina |
3.1 g |
12.9 % |
Cukr |
2.27 g |
2.5 % |
Vitamin C |
31 mg |
51.7 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) |
0.19 mg |
9.5 % |
Vitamín B9 (kyselina listová) |
80 µg |
20.0 % |
Vitamín A |
1000 MJ |
20.0 % |
Vitamín K (fylochinon) |
68.8 µg |
86.0 % |
Užití v kuchyni
Kadeřávek má lahodnou chuť, která připomíná ostatní druhy kapusty, není však natolik výrazná. Je skutečně všestrannou přílohou, která dochutí mnoho různých pokrmů.
Jako příloha se hodí k masům, ať už dušený či jako pyré. Je součástí mnoha polévek, ale jako netradiční zeleninu je možné ho přidat do rizota, zapečených těstovin i masových pokrmů.
Syrový ho můžeme využít jako základ salátů. Čerstvý kadeřávek je bohatý na tepelně nestálé vitaminy a barviva, a je tak zdravější alternativou k tepelně upravované variantě. Čerstvý je taktéž součástí mnoha šťáv a smoothie, které nejúčinněji doplňují živiny a pročišťují organismus.
Recepty z kadeřávku
.png)
Dušený kadeřávek
Dušený kadeřávek je zdravou přílohou k mnoha druhům pečených mas. Vyzkoušejte tedy náš jednoduchý recept, díky kterému si na této zelenině pochutnají i děti.
Potřebné suroviny:
- 500 g listů kadeřávku
- vývar
- 30 g másla
- 1 ks cibule
- 1 smetana na vaření
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř na dochucení
Příprava této zdravé přílohy vám nezabere mnoho času a je velmi snadná. Nejprve osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a k ní přidáme nakrájené listy kadeřávku. Listy můžeme také umlít v mlýnku na maso, čímž dosáhneme jemnější konzistence. Poté osolíme a okořeníme a necháme několik minut dusit.
Dušený kadeřávek podlijeme vývarem a přidáme i mouku rozmíchanou ve smetaně. Za občasného míchání dusíme asi 10 minut a můžeme podávat. Kadeřávek se jako příloha hodí podle chuti ke knedlíkům i bramborám.
Kadeřávkové karbanátky
Kadeřávkové karbanátky jsou oblíbené pro snadnou přípravu i skvělou chuť. Pro jejich přípravu můžete využít i svůj oblíbený recept na karbanátky, do masové směsi jen přidejte nadrobno nakrájené spařené listy kadeřávku. Ty dodají karbanátkům lahodnou chuť, která však není natolik výrazná, aby přebila chuť masa.
Na karbanátky budeme potřebovat:
- 500 g mletého masa
- 5-10 listů kadeřávku (podle velikosti)
- 1 rohlík, trochu strouhanky
- 1 vejce
- trochu mléka na jeho namočení
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř a majoránku
- hladkou mouku na obalení
- máslo/olej na smažení
Nejprve spaříme nadrobno nakrájené listy kadeřávku. Tužší části můžeme vykrájet. Maso a ostatní ingredience smícháme s vyždímanými listy kadeřávku a promícháme. Ze vzniklé směsi vytvoříme placičky. Vzniklé karbanátky jen obalíme v hladké mouce a osmažíme dozlatova na oleji. A můžeme podávat!