Kerblík je jednoletá bylinka, jejíž listy našly využití v bylinkářství i v kuchyni. Kdysi šlo poměrně běžné koření, později však kerblík upadl v zapomnění. Jde však o velice chutnou bylinu, která je často přirovnávána k petrželce i anýzu.
Kerblík pěstovali již starověcí Řekové, a to jak pro jeho vůni, tak pro léčivé účinky. Později se rozšířil i na naše území, kde byl jako velmi rychle rostoucí bylinka s oblibou pěstován. V naší přírodě tak na některých lokalitách vydržel dodnes. Tradičně byl součástí mnoha postních pokrmů, zároveň se však přidával i do tvarohových koláčů či do omáček. Magdalena Dobromila Rettigová dokonce zmiňuje vyhlášenou kerblíkovou omáčku, která se výborně hodí k dušenému masu.
Užití v kuchyni
Kerblík má tedy v gastronomii již dlouholetou tradici, je však součástí mnoha moderních jídel. Hodí se k ochucení nespočtu pomazánek, omáček, polévek, bylinkových másel a mnoho dalšího. Čerstvý se hodí do salátů i k masu na grilování.
Chuť kerblíku bývá přirovnávána k anýzu či petrželi. Má typické jemně nasládlé a mírně peprné aroma. Díky tomu ozvláštní mnoho pokrmů, avšak výrazné bylinky jako tymián či rozmarýn jeho vůni často přebijí.
Je vhodné kerblík užívat čerstvý, kdy je nejvoňavější. Lze ho však také zamrazit, jeho vůně se v mrazáku zachová velice dlouho. Naopak sušení je nevhodné, jelikož kerblík jím svou vůni ztrácí.
Pěstování kerblíku
Kerblík je velmi nenáročná letnička, která rychle roste a již po šesti týdnech od výsevu ji můžeme začít sklízet. Vysévat můžeme přímo na záhon již od března. Kerblíku se nejlépe daří v polostínu a v lehké půdě, avšak prosperuje na většině stanovišť. Sklízíme listy a platí, že nejchutnější jsou většinou ty mladé a křehké.
Léčivé účinky
Kerblík má blahodárný vliv na celý organismus. Je bohatým zdrojem minerálů, vitaminů i antioxidantů, navíc pomáhá při redukci váhy. Podporuje trávení a účinně detoxikuje organismus.
Navíc pomáhá regulovat krevní oběh a je doporučován osobám s vysokým krevním tlak. Má protizánětlivé účinky, a tak se využívá na obklady při zraněních, otocích i při onemocněních kloubů.