Mrkev je oblíbená zelenina proslulá svými kladnými účinky na naše tělo. Její zdravotní přínos je velmi široký, a kromě zraku tak mrkev pomáhá chránit i řadu dalších orgánů a zajišťuje správnou funkci metabolismu. Mimo jiné snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje kvalitu pokožky, detoxikuje tělo a je účinnou prevencí některých druhů rakoviny. Dopřejte tedy svému tělu to nejlepší a využijte naplno potenciál této všudypřítomné zeleniny!
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Mrkev je výborný přírodní zdroj mnoha minerálů a vitaminů, nejvýznamnější je však právě vysoký obsah vitaminu A, který se v mrkvi vyskytuje ve formě oranžového β-karotenu. Kromě něj mrkev obsahuje i řadu dalších přírodních barviv jako jsou lutein či lykopen. Tato barviva jsou silnými antioxidanty, které pomáhají buňkám vypořádat se s volnými radikály, čímž tělu pomáhají předcházet vzniku rakoviny.
Jaké látky tedy zelí obsahuje?
- vitamín C, E a K
 - provitamín A – betakaroten
 - vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
 - minerály: železo, hořčík, draslík, mangan, měď, vápník
 - přírodní barviva – karotenoidy (karoten, lykopen, lutein, zeaxanthin, …)
 - vlákninu a řadu dalších látek
 
Jak mrkev konzumovat?
Mrkev je známá jako zelenina chránící sítnici a prospívající správnému vidění. Právě za tuto vlastnost vděčí mrkev vitaminu A, který většinou z potravy získáváme ve formě jeho prekurzoru - β-karotenu. Ačkoli však mrkev obsahuje β-karotenu velmi vysoká množství, při běžné konzumaci se ho může až 95% ztratit. Vitamin A je totiž rozpustný v tucích a z potravy se tedy nejlépe dostává, pokud mrkev konzumujeme s čímkoli mastným.
Pokud tedy chcete svému tělu dodat skutečně maximum vitaminu A, mrkev konzumujte nejlépe nastrouhanou a zalitou alespoň malým množstvím oleje. Nebo můžete mrkev jednoduše přidat do omáček či k masu, které tuk přirozeně obsahuje.
Účinky na naše zdraví
Mrkev má velmi mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Některé z těchto účinků však silně závisí na předchozí úpravě této zeleniny.
- Prospívá zraku a zajišťuje správnou funkci sítnice
 - Brání usazování cholesterolu v cévách a slouží jako prevence infarktu myokardu
 - Pomáhá regulovat krevní tlak a zlepšuje krevní oběh
 - Podporuje trávení a zajišťuje správnou peristaltiku střev
 - Díky vysokému obsahu antioxidantů slouží jako prevence rakoviny
 - Posiluje imunitní systém
 - Působí proti předčasnému stárnutí a detoxikuje organismus
 
Nutriční a kalorické hodnoty
Ačkoli je mrkev oblíbená právě pro svou sladkou chuť, rozhodně neobsahuje příliš vysoká množství jednoduchých sacharidů. Díky tomu je vhodná pro diabetiky a při redukčních dietách. Mrkev navíc neobsahuje téměř žádný tuk a má tak jen velmi nízkou energetickou hodnotu.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které mrkev obsahuje:
| 
 Živina  | 
 na 100g  | 
 DDM (100 g)  | 
| 
 Voda  | 
 88.29 g  | 
 -  | 
| 
 Energetická hodnota  | 
 41 kcal  | 
 2.1 %  | 
| 
 Bílkoviny  | 
 0.93 g  | 
 2.1 %  | 
| 
 Tuk  | 
 0.24 g  | 
 0.3 %  | 
| 
 Minerální soli  | 
 0.97 g  | 
 16.2 %  | 
| 
 Sacharidy  | 
 9.58 g  | 
 4.2 %  | 
| 
 Vláknina  | 
 2.8 g  | 
 11.7 %  | 
| 
 Cukr  | 
 4.74 g  | 
 5.3 %  | 
| 
 Vitamin C  | 
 5.9 mg  | 
 9.8 %  | 
| 
 Vitamin B1 (tiamin)  | 
 0.066 mg  | 
 4.4 %  | 
| 
 Vitamin B3 (niacin)  | 
 0.983 mg  | 
 4.9 %  | 
| 
 Vitamín B6 (pyridoxal)  | 
 0.138 mg  | 
 6.9 %  | 
| 
 Vitamín B9 (kyselina listová)  | 
 19 µg  | 
 4.8 %  | 
| 
 Vitamín A  | 
 835 µg  | 
 335.3 %  | 
| 
 Vitamín E (alfa-tokoferol)  | 
 0.66 mg  | 
 5.7 %  | 
| 
 Vitamín K (fylochinon)  | 
 13.2 µg  | 
 16.5 %  | 
Užití v kuchyni
Mrkev obecná patří mezi celosvětově nejoblíbenější druhy zeleniny. Díky své sladké chuti a křupavosti si ji rádi vychutnáváme syrovou i jako součást mnoha teplých pokrmů.
Syrová je součástí mnoha salátů a příloh. Velmi oblíbené jsou v současnosti také smoothies. Právě z těchto nápojů dokáže díky jemnému rozmělnění naše tělo načerpat nejvíce potřebných živin. Mrkev je také obsažena ve většině multivitaminových džusů a dalších ovocných šťávách.
Mrkev může být také součástí teplé kuchyně. Dušená, pečená či gratinovaná mrkev je výbornou přílohou k masům. V české kuchyni jsou oblíbené také omáčky, např. svíčková. Moderní jsou také zdravější varianty tradičních dezertů, jejichž základem je právě mrkev. Těsto těchto pochutin je poté vláčnější a vlhčí než při použití klasických přísad.
Recepty z mrkve
Recept na jednoduchý mrkvový dort
Máte rádi sladké? Pak jistě oceníte náš recept na jednoduchý mrkvový dort! Jeho příprava vám se vším všudy nezabere více než dvě hodiny a zvládne ji i skutečný začátečník.
Potřebné ingredience:
TĚSTO
- 500 g mrkve
 - 300 g celozrnné mouky
 - 220 ml oleje
 - 4 vejce
 - 300 g cukru krupice
 - 1 sáček vanilkového cukru
 - 2 lžičky jedlé sody
 - 2 lžičky mleté skořice
 - 2 lžičky kypřicího prášku
 - sůl
 
KRÉM
1/ Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do vyšší dortové formy vložte pečicí papír. Mrkev pečlivě oloupejte a nastrouhejte najemno.
2/ V míse prošlehejte vejce s cukrem a olejem. Sypké přísady za pozvolného míchání zapracujte do těsta. Poté přidejte ke vzniklému těstu i nastrouhanou mrkev a řádně promíchejte.
3/ Těsto vlijte do připravené formy a pečte asi 1 hodinu a 15 minut, průběžně kontrolujte propečení špejlí.
4/ Máslo nechte rozehřát a poté ho rozšlehejte na krém. Následně přidejte oba tvarohy a limetkovou šťávu s medem. Vše řádně ušlehejte a vzniklý krém poté uložte do lednice.
5/ Počkejte, než korpus zcela vychladne. Následně ho rozřízněte na několik stejně tlustých částí, v závislosti na šířce formy. Jednotlivé části spojte krémem a vrchní část dortu taktéž potřete vrstvou krému. Navrch dort ozdobte karamelizovanými plátky limetky či ořechy.
Recept na mrkvovou polévku
Ačkoli tuto jednoduchou polévku připravíte pouze za 10 - 15 minut, jistě vás její chuť příjemné překvapí a rádi se k tomuto receptu budete vracet.
Suroviny:
- 500 g mrkve
 - 3 brambory
 - smetana na vaření (250 ml)
 - kari (či jiné koření dle chuti)
 - 1 lžíce másla
 - sůl a pepř
 
1/ Mrkev a brambory nakrájejte na menší kousky a povařte v osolené vodě doměkka. Poté část mrkve z hrnce vyndejte a ponechte stranou v misce.
2/ Zbytek mrkve a brambor rozmixujte v hrnci na jemný krém. Poté přidejte smetanu, kousek másla a kari, následně dochuťte solí a pepřem. Poté už jen ozdobte talíř šlehačkou či kořením a můžete podávat. K mrkvové polévce se také výborně hodí krutony či opečené pečivo.






































































































































