Artyčok, blízký příbuzný našeho bodláku, je netradiční zelenina, kterou se jistě vyplatí zařadit do jídelníčku. Nejenže skvěle chutná a lze si z něj připravit lahůdky středomořské kuchyně, má také léčivé účinky. Společně s ostropestřcem je považován za jedno z nejlepších bylinných léčiv na onemocnění játer i žlučníku.
Artyčok je typickou zeleninou zejména pro jižní Evropu, kde se stal běžnou součástí stravy již ve starověku. Již v antickém Řecku a Římě byl oblíben jako prostředek pro pročištění organismu i jako delikatesa. Na našem území bylo historicky pro pěstování artyčoků příliš chladné klima a tato zelenina tedy byla pouze drahou pochoutkou vyšších vrstev. Dnes je však artyčok dobře dostupný a můžete si ho zakoupit čerstý i nakládaný.
Cenný zdroj vitaminů, minerálů i hořčin
Artyčoky jsou přirozeně bohaté na velké množství vitaminů i minerálů. Jsou výborným zdrojem zejména vitaminů B9 a K, z minerálů je pak nejvýznamnější obsah fosforu a manganu. Dále však artyčoky obsahují hořčiny, třísloviny a jiné biologicky aktivní látky. Právě ty mají blahodárný vliv na naše játra a podporují tvorbu žluči.
Jaké látky tedy artyčoky obsahují?
- vitamíny A, C a K
- vitamíny skupiny B, zejména kyselinu listovou
- minerály: mangan, fosfor, draslík, železo i vápník
- přírodní barviva – antioxidanty
- hořčiny a třísloviny
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Mezi největší přínosy konzumace této zeleniny patří právě blahodárný vliv na naše játra. Důvodů, proč artyčoky konzumovat je však mnoho. Z těch nejvýznamnějších můžeme jmenovat například tyto:
- Podporuje činnost jater a pročišťuje organismus
- Stimuluje produkci žluči a napomáhá tak trávení
- Pomáhá metabolizovat tuky a urychluje látkovou výměnu
- Slouží jako přírodní afrodisiakum
- Podporuje chuť k jídlu a pomáhá proti nechutenství
- Léčí kožní onemocnění a ekzémy
- Brání ukládání cholesterolu v cévách a snižuje hladinu cukru v krvi
Nutriční a kalorické hodnoty
Ačkoli má artyčok sám o sobě velmi nízkou energetickou hodnotu, nelze ho považovat za potravinu ideální pro redukci váhy. Účinně totiž stimuluje trávení a podporuje chuť k jídlu.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které zelí obsahuje:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
84.94 g |
- |
Energetická hodnota |
47 kcal |
2.4 % |
Bílkoviny |
3.27 g |
7.3 % |
Tuk |
0.15 g |
0.2 % |
Minerální soli |
1.13 g |
18.8 % |
Sacharidy |
10.51 g |
4.6 % |
Vláknina |
5.4 g |
22.5 % |
Cukr |
0.99 g |
1.1 % |
Vitamin C |
11.7 mg |
19.5 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) |
0.116 mg |
5.8 % |
Vitamín B9 (kyselina listová, folát) |
68 µg |
17.0 % |
Vitamín K (fylochinon) |
14.8 µg |
18.5 % |
Užití v kuchyni
Artyčoky mají v gastronomii dlouhou historii a jsou tradiční součástí jihoevropské kuchyně. Nejčastěji se konzumují měkká srdíčka těchto bodlákových poupat. Ty úplně nejměkčí lze konzumovat i zasyrova, oblíbenější jsou však tepelně pravené.
Nejčastěji se jednotlivé lístky vařených artyčoků pokapané olivovým olejem jednoduše namáčejí do nejrůznějších dipů či omáček. Dalšími možnostmi jsou artyčoky dušené, grilované, smažené či nakládané. Jako příloha se výborně hodí ke steakům a grilovanému masu.
A jak v obchodě vybrat ten správný artyčok? Je nutné si dávat pozor, aby bylo poupě pevné a nemělo seschlé konce jednotlivých lístků. Pokud jsou totiž lístky svraštělé či seschlé, není artyčok čerstvý.
Recepty z artyčoku
.png)
Pečené artyčoky s dipem z bílého vína
Pečené artyčoky skvěle chutnají, a navíc nejsou náročné na přípravu. Máslový dip si pak můžete upravit podle vlastní chuti nebo si připravit svůj oblíbený dip k jiným druhům zeleniny.
Na zapečené artyčoky budeme potřebovat:
- 4 artyčoky
- Panenský olivový olej
- Česnek, asi 5 stroužků
- Sůl, pepř a oregano
Troubu si předehřejeme na 260 stupňů. V misce smícháme olej, nadrobno nasekaný česnek, sůl a koření.
Poté si připravíme artyčoky. Nejprve je nutné odříznout asi 2,5 centimetru ze špičky artyčoku a odstranit stonky. Pak jednotlivé lístky odtáhneme od sebe, aby se mezi nimi vytvořilo místo pro olej. Pak všechny artyčoky vyskládáme do pekáčku a pečlivě rovnoměrně přetřeme olejovou směsí.
Pečeme asi 45 minut přikryté alobalem a poté ještě asi 20 minut odkryté, dokud zelenina pěkně nezezlátne. Ještě teplé lístky můžeme namáčet do dipu.
Suroviny na dip:
Příprava dipu je také velice snadná. Necháme svařit víno asi na polovinu objemu, snížíme teplotu a poté postupně vmícháme kousky másla. Pak zašleháme parmezán a citronovou šťávu. Hotový dip dáme do mističky a můžeme v něm namáčet jednotlivé artyčokové lístky.
Artyčokové pesto na těstoviny
.png)
Omáčka z artyčoků je tradiční zejména v jižní Evropě a v kombinaci s těstovinami chutná jednoduše skvěle. Její příprava je přitom poměrně snadná a můžete si ji připravit i pokud nemáte čerstvé artyčoky. Lze ji totiž připravit i z nakládaných!
Suroviny pro přípravu omáčky:
- 1 sklenička nakládaných artyčoků či 2 vařené artyčoky
- ½ hrnku čerstvého parmezánu
- 1 citron
- 4 stroužky česneku (prolisované)
- 4 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř
Srdíčka nakládaných či vařených artyčoků dáme společně s ostatními ingrediencemi do mixéru a rozmixujeme. Pro jednodušší přípravu můžeme přidat trochu vody. Takto vniklou směsí poté zalijeme čerstvě uvařené těstoviny a několik minut necháme na plameni prohřát. Konzistence omáčky by měla na konci připomínat pesto, které krásně obalí těstoviny. Na talíři přesypeme parmezánem (či čerstvou bazalkou) a můžeme podávat!