Ingredience
Těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 vajíčko
- 2 lžíce kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do perníku (nebo klasický kypřící + 1 lžíce perníkového)
Na dokončení:
- Marmeláda (malinová, meruňková)
- 100 g hořká čokoláda
- 1 lžíce máslo
- 1 lžíce mléko
- Strouhaný kokos
- Nasekané vlašské ořechy
Postup
1. Předehřejeme troubu na 190 °C.
2. Plech (30x40 cm) vyložíme pečícím papírem.
3. Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme cukr, kakao, vanilkový cukr a kypřící prášek do perníku. Vše dobře promícháme.
4. Do připravené směsi přidáme vajíčko, olej, mléko a metličkou promícháme.
5. Těsto na perník vylijeme na plech a pečeme 20-25 minut na 170 °C, dle trouby. Poznáme, že těsto už je hotové, když do těsta zapíchneme špejli, tak vyjde ven suchá.
6. Nalámeme čokoládu, poté ji rozpustíme spolu s máslem v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Zamícháme lžící mléka a perník pomažeme čokoládovou polevou. Teď můžeme posypat kokosem nebo mletými ořechy.
7. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout. To je vše, nadýchaný perník je hotový!
Dobrou chuť!
TIP: Perník můžete rozříznout a promazat marmeládou. Zkuste také do něj dát sezonní čerstvé ovoce (např. meruňka) nakrájené na kousky.