Ingredience:
- 250 g širokých těstovin
- 200 g uzeného masa (například uzená šunka nebo špek)
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýra (například eidam nebo parmazán)
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Vařte těstoviny v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte a nechte stranou.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo na středním ohni. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a nasekaný česnek a restujte je, dokud není cibule měkká a sklovitá.
- Přidejte na kostky nakrájené uzené maso do pánve a osmažte ho, dokud není lehce zesklovatělé.
- Nalijte smetanu do pánve s uzeným masem a promíchejte. Povařte směs na mírném ohni, dokud se smetana nezahřeje.
- Přidejte nastrouhaný sýr do pánve a důkladně promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhustne. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření těstovin.
- Ochutnejte omáčku a přidávejte sůl a pepř dle potřeby.
- Smíchejte vařené těstoviny s omáčkou a masem a přendejte do zapékací mísy.
- Posypte povrch zapékací mísy další vrstvou nastrouhaného sýra.
- Předehřejte troubu na 180 °C (350 °F) a zapečte šunkofleky asi 20 minut, dokud nejsou povrchově zlatě hnědé a bublající.
- Po vyjmutí z trouby nechte chvíli odpočinout. Před podáváním můžete posypat šunkofleky nasekanou čerstvou petrželkou.