Šťovík je znám převážně jako plevel, jenž mnozí z nás v dětství konzumovali pro jeho výrazně kyselou chuť. V dnešní době však tato opomíjená bylina zažívá návrat do našich kuchyní a stává se z ní plnohodnotná listová zelenina plná vitaminů i antioxidantů.
Šťovík lidstvo užívá již odnepaměti, a to jak v gastronomii, tak v lidovém léčitelství. Již ve starověkém Římě byl šťovík oblíbenou součástí hostin, jelikož podporoval trávení. Později ve středověku byl pokládán zejména za léčivou bylinu a mnozí námořníci ho konzumovali jako prevenci proti kurdějím.
V současnosti se běžně pěstuje šťovík zahradní, který má jemnější chuť i strukturu než jeho planý příbuzný. Právě v jarních měsících jsou však mladé lístky přírodního šťovíku stejně chutné, jako ty vypěstované. Na našem území se však stále šťovík konzumujeme spíše výjimečně. V západní Evropě přitom patří mezi naprosto běžnou jarní zeleninu. Mladé jarní lístky šťovíku jsou nesmírně chutné a přímo vybízejí k přípravě mnoha svěžích pokrmů.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Šťovík je, stejně jako jiné druhy listové zeleniny, nesmírně zdravý a obsahuje podobná množství zdraví prospěšných látek jako špenát. Je výborným zdrojem mnoha vitaminů a díky vysokému obsahu přírodních barviv je bohatý na antioxidanty.
Listy šťovíku však obsahují i vysoké množství kyseliny šťavelové, která může být problém zejména při nadměrné konzumaci. Kyselině šťavelové by se měli vyhnout zejména lidé trpící dnou či ledvinovými kameny. Není však nutné se konzumace listů šťovíku obávat, běžné dávky vám nemohou ublížit a tělo šťavelany bez problémů vyloučí. Pokud však chcete mít jistotu, můžete se kyseliny šťavelové zbavit tepelnou úpravou. Při ní se tato látka rozloží a vy tak můžete klidně konzumovat libovolně velká množství šťovíkových listů.
Jaké látky tedy listy šťovíku obsahují?
- vitamín C
- vitamíny E a K
- provitamín A
- vitamíny skupiny B, zejména B2 a kyselinu listovou
- minerály: draslík, vápník, železo, měď, zinek i fosfor
- přírodní barviva – chlorofyly, karoteny
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Při příležitostné konzumaci je šťovík nesmírně zdravý a má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Mezi ty nejdůležitější patří například:
- V jarních měsících pomáhá detoxikovat a pročistit organismus
- Urychluje trávení a podporuje peristaltiku střev
- Podporuje odvodňování organismu a vyplavování cizorodých látek
- Uvolňuje dýchací cesty a pomáhá uvolňování hlenů
- Stimuluje činnost jater
- Dodává tělu esenciální živiny
- Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá v prevenci nádorových onemocnění
Nutriční a kalorické hodnoty
Šťovík je bohatým zdrojem mnoha živin a minerálů, přesto však má poměrně nízkou energetickou hodnotu. Je tak vhodnou dietní potravinou. Obsahuje jen minimum jednoduchých sacharidů a tuků, díky čemuž je vhodný i pro diabetiky.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které šťovík obsahuje:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
91.4 g |
- |
Energetická hodnota |
23 kcal |
1.3 % |
Bílkoviny |
2.86 g |
6.4 % |
Tuk |
0.39 g |
0.7 % |
Minerální soli |
1.72 g |
29.7 % |
Sacharidy |
3.63 g |
1.6 % |
Vláknina |
2.2 g |
9.2 % |
Cukr |
0.42 g |
0.5 % |
Vitamin C |
28.1 mg |
46.8 % |
Vitamin B2 (riboflavin) |
0.169 mg |
10.1 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) |
0.175 mg |
8.8 % |
Vitamín B9 (kyselina listová) |
194 µg |
48.5 % |
Vitamín A |
469 µg |
188.4 % |
Vitamín E (alfa-tokoferol) |
2.03 mg |
18.7 % |
Vitamín K (fylochinon) |
492.9 µg |
611.6 % |
Užití v gastronomii
Šťovík zahradní má v gastronomii podobnou roli jako špenát. Můžeme ho přidávat čerstvý do salátů, kde vynikne jeho svěží a jen nepatrně nakyslá chuť. Syrový se také přidává do mnoha smoothies a podobných nápojů, který dodá nejen chuť, ale také obrovské množství vitaminů a anitioxidantů.
Stejně jako špenát se však často přidává i do omáček na různé druhy těstovin, do pomazánek i do polévek. Tepelnou úpravou se kyselá chuť šťovíku ztratí a je tedy možné s ním pracovat podobně jako s ostatními druhy listové zeleniny. A pokud si některé recepty z této netypické zeleniny zamilujete a budete si je chtít připravit i mimo sezónu, je možné si šťovík zamrazit či zavařit.
Recepty ze šťovíku zahradního
.png)
Šťovíková polévka
Tato svěží jarní polévka je oblíbená jako lehký oběd, kterým můžete zahájit sezónu jara. Její příprava vám nezabere více než 45 minut a je velice snadná.
Suroviny:
- 500 g listů šťovíku
- masový vývar
- 70 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 žloutek
- smetana na vaření
- sůl a pepř
- Listy šťovíku zbavíme řapíků a nakrájíme na menší kousky. Ty osmahneme na másle a po chvíli přidáme vývar, sůl i pepř.
- Šťovík necháme pár minut vařit, dokud nezměkne a poté ho ponorným mixérem rozmixujeme.
- Ze zbytku másla a mouky vytvoříme jíšku, kterou zředíme vývarem, a poté spojíme s rozmixovaným šťovíkem.
- Polévku necháme ještě pár minut vařit, mezitím ji můžeme dochutit a přidat bylinky, například petrželku.
- Žloutek smícháme se smetanou a vmícháme do zbytku polévky. Poté už jen pořádně promícháme a můžeme podávat.
TIP: Můžeme podávat s krutony či opečeným pečivem.
.png)
Šťovíková pomazánka
Šťovíková pomazánka výborně chutná na toastech i čerstvém pečivu. Hodí se k snídani i večeři a její příprava vám nezabere mnoho času.
Potřebné suroviny:
- 200 g šťovíku (nadrobno nasekaný)
- 2 vejce
- 3 lžíce majonézy
- strouhaný sýr
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- měkký tvaroh
- 1 lžička medu
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- Listy šťovíku je nutné do pomazánky nadrobno nasekat, je nutné je však nejdříve zbavit řapíků.
- Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na kostičky.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme.
- Poté všechny ingredience smísíme v misce a dochutíme pepřem a solí podle chuti.