Mrkev je oblíbená zelenina proslulá svými kladnými účinky na naše tělo. Její zdravotní přínos je velmi široký, a kromě zraku tak mrkev pomáhá chránit i řadu dalších orgánů a zajišťuje správnou funkci metabolismu. Mimo jiné snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje kvalitu pokožky, detoxikuje tělo a je účinnou prevencí některých druhů rakoviny. Dopřejte tedy svému tělu to nejlepší a využijte naplno potenciál této všudypřítomné zeleniny!
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Mrkev je výborný přírodní zdroj mnoha minerálů a vitaminů, nejvýznamnější je však právě vysoký obsah vitaminu A, který se v mrkvi vyskytuje ve formě oranžového β-karotenu. Kromě něj mrkev obsahuje i řadu dalších přírodních barviv jako jsou lutein či lykopen. Tato barviva jsou silnými antioxidanty, které pomáhají buňkám vypořádat se s volnými radikály, čímž tělu pomáhají předcházet vzniku rakoviny.
Jaké látky tedy zelí obsahuje?
- vitamín C, E a K
- provitamín A – betakaroten
- vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
- minerály: železo, hořčík, draslík, mangan, měď, vápník
- přírodní barviva – karotenoidy (karoten, lykopen, lutein, zeaxanthin, …)
- vlákninu a řadu dalších látek
Jak mrkev konzumovat?
Mrkev je známá jako zelenina chránící sítnici a prospívající správnému vidění. Právě za tuto vlastnost vděčí mrkev vitaminu A, který většinou z potravy získáváme ve formě jeho prekurzoru - β-karotenu. Ačkoli však mrkev obsahuje β-karotenu velmi vysoká množství, při běžné konzumaci se ho může až 95% ztratit. Vitamin A je totiž rozpustný v tucích a z potravy se tedy nejlépe dostává, pokud mrkev konzumujeme s čímkoli mastným.
Pokud tedy chcete svému tělu dodat skutečně maximum vitaminu A, mrkev konzumujte nejlépe nastrouhanou a zalitou alespoň malým množstvím oleje. Nebo můžete mrkev jednoduše přidat do omáček či k masu, které tuk přirozeně obsahuje.
Účinky na naše zdraví
Mrkev má velmi mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Některé z těchto účinků však silně závisí na předchozí úpravě této zeleniny.
- Prospívá zraku a zajišťuje správnou funkci sítnice
- Brání usazování cholesterolu v cévách a slouží jako prevence infarktu myokardu
- Pomáhá regulovat krevní tlak a zlepšuje krevní oběh
- Podporuje trávení a zajišťuje správnou peristaltiku střev
- Díky vysokému obsahu antioxidantů slouží jako prevence rakoviny
- Posiluje imunitní systém
- Působí proti předčasnému stárnutí a detoxikuje organismus
Nutriční a kalorické hodnoty
Ačkoli je mrkev oblíbená právě pro svou sladkou chuť, rozhodně neobsahuje příliš vysoká množství jednoduchých sacharidů. Díky tomu je vhodná pro diabetiky a při redukčních dietách. Mrkev navíc neobsahuje téměř žádný tuk a má tak jen velmi nízkou energetickou hodnotu.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které mrkev obsahuje:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
88.29 g |
- |
Energetická hodnota |
41 kcal |
2.1 % |
Bílkoviny |
0.93 g |
2.1 % |
Tuk |
0.24 g |
0.3 % |
Minerální soli |
0.97 g |
16.2 % |
Sacharidy |
9.58 g |
4.2 % |
Vláknina |
2.8 g |
11.7 % |
Cukr |
4.74 g |
5.3 % |
Vitamin C |
5.9 mg |
9.8 % |
Vitamin B1 (tiamin) |
0.066 mg |
4.4 % |
Vitamin B3 (niacin) |
0.983 mg |
4.9 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) |
0.138 mg |
6.9 % |
Vitamín B9 (kyselina listová) |
19 µg |
4.8 % |
Vitamín A |
835 µg |
335.3 % |
Vitamín E (alfa-tokoferol) |
0.66 mg |
5.7 % |
Vitamín K (fylochinon) |
13.2 µg |
16.5 % |
Užití v kuchyni
Mrkev obecná patří mezi celosvětově nejoblíbenější druhy zeleniny. Díky své sladké chuti a křupavosti si ji rádi vychutnáváme syrovou i jako součást mnoha teplých pokrmů.
Syrová je součástí mnoha salátů a příloh. Velmi oblíbené jsou v současnosti také smoothies. Právě z těchto nápojů dokáže díky jemnému rozmělnění naše tělo načerpat nejvíce potřebných živin. Mrkev je také obsažena ve většině multivitaminových džusů a dalších ovocných šťávách.
Mrkev může být také součástí teplé kuchyně. Dušená, pečená či gratinovaná mrkev je výbornou přílohou k masům. V české kuchyni jsou oblíbené také omáčky, např. svíčková. Moderní jsou také zdravější varianty tradičních dezertů, jejichž základem je právě mrkev. Těsto těchto pochutin je poté vláčnější a vlhčí než při použití klasických přísad.
Recepty z mrkve

Recept na jednoduchý mrkvový dort
Máte rádi sladké? Pak jistě oceníte náš recept na jednoduchý mrkvový dort! Jeho příprava vám se vším všudy nezabere více než dvě hodiny a zvládne ji i skutečný začátečník.
Potřebné ingredience:
TĚSTO
- 500 g mrkve
- 300 g celozrnné mouky
- 220 ml oleje
- 4 vejce
- 300 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky kypřicího prášku
- sůl
KRÉM
1/ Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do vyšší dortové formy vložte pečicí papír. Mrkev pečlivě oloupejte a nastrouhejte najemno.
2/ V míse prošlehejte vejce s cukrem a olejem. Sypké přísady za pozvolného míchání zapracujte do těsta. Poté přidejte ke vzniklému těstu i nastrouhanou mrkev a řádně promíchejte.
3/ Těsto vlijte do připravené formy a pečte asi 1 hodinu a 15 minut, průběžně kontrolujte propečení špejlí.
4/ Máslo nechte rozehřát a poté ho rozšlehejte na krém. Následně přidejte oba tvarohy a limetkovou šťávu s medem. Vše řádně ušlehejte a vzniklý krém poté uložte do lednice.
5/ Počkejte, než korpus zcela vychladne. Následně ho rozřízněte na několik stejně tlustých částí, v závislosti na šířce formy. Jednotlivé části spojte krémem a vrchní část dortu taktéž potřete vrstvou krému. Navrch dort ozdobte karamelizovanými plátky limetky či ořechy.
Recept na mrkvovou polévku

Ačkoli tuto jednoduchou polévku připravíte pouze za 10 - 15 minut, jistě vás její chuť příjemné překvapí a rádi se k tomuto receptu budete vracet.
Suroviny:
- 500 g mrkve
- 3 brambory
- smetana na vaření (250 ml)
- kari (či jiné koření dle chuti)
- 1 lžíce másla
- sůl a pepř
1/ Mrkev a brambory nakrájejte na menší kousky a povařte v osolené vodě doměkka. Poté část mrkve z hrnce vyndejte a ponechte stranou v misce.
2/ Zbytek mrkve a brambor rozmixujte v hrnci na jemný krém. Poté přidejte smetanu, kousek másla a kari, následně dochuťte solí a pepřem. Poté už jen ozdobte talíř šlehačkou či kořením a můžete podávat. K mrkvové polévce se také výborně hodí krutony či opečené pečivo.