Pórek je velice zdravá zelenina, je bohatým zdrojem minerálů a pomáhá detoxikovat a pročistit organismus. Člověk tento druh zeleniny využívá již odnepaměti, jeho pěstováním se zabývali mnohé starověké civilizace před více než 4000 lety. Svůj původ má pórek v jižní Evropě a jihozápadní Asii, využívali ho tedy již starověcí Egypťané, Řekové a Římané. Právě ve starověkém Římě pak byla jeho obliba tak velká, že byly zřizovány zahrádky výhradně pro jeho pěstování.
Díky poměrně snadnému pěstování a dlouhé skladovatelnosti se pórek rychle rozšířil po celém světě. I na našem území jde o tradiční zeleninu, na kterou naše babičky nedají dopustit. Je totiž nesmírně zdravá a má antibakteriální účinky. Stejně jako u nás se v jiných zemích, například v Anglii a Americe pórek užívá jako zelenina, avšak některých zemích západní Evropy, zejména v Francii, pak můžeme narazit na pórek pouze jako koření.
Pěstování pórku
Ačkoli u této zeleniny existuje velké množství rozličných odrůd, na našem území jsou oblíbené zejména odrůdy mrazuvzdorné. Ozimé odrůdy totiž snáší teploty až -15°C, je možné je tedy sklízet prakticky celou zimu od listopadu až do února.
Pórek vyséváme v květnu, po pět týdnech vhodné jednotlivé sazenice rozesadit do řad. Pórek preferuje hluboké kypré půdy bohaté na živiny, po vysazení však nevyžaduje téměř žádnou další péči, jeho pěstování je tedy poměrně snadné.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Pórek obsahuje navzdory své nízké energetické hodnotě velmi mnoho minerálů i vitaminů. Nejvyšší množství těchto látek obsahují zejména zelené části a listy. Ty obsahují mnoho přírodních barviv a jiných antioxidantů, které chrání naše tělo před působením volných radikálů.
Jaké látky tedy pór obsahuje?
- vitamíny C a K
- provitamín A
- vitamíny skupiny B, zejména B6, B12 a kyselinu listovou
- minerály: draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, selen
- přírodní barviva – chlorofyl, betakaroten i zeaxantin
- alicin (baktericidní látka obsažená také v česneku)
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Mnoho z nás v dětství nutili pórek jíst s tím, že je velmi zdravý. A je tomu přesně tak. Nejvýznamnější důvody, proč ho konzumovat, jsou například tyto:
- Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá při hubnutí
- Prevence vzniku rakoviny (zejména žaludku, prostaty a rakoviny tlustého střeva)
- Chrání před onemocněním srdce, snižuje krevní tlak i množství cholesterolu v krvi
- Zlepšuje trávení a čistí střeva
- Posiluje kosti, zlepšuje kvalitu vlasů a dodává kůži pružnost
- Má antibakteriální účinky a bojuje s infekcemi
- Během těhotenství napomáhá správnému vývoji plodu
- Povzbuzuje činnost mozku
Nutriční hodnoty a živiny
Pórek obsahuje pouze nepatrné množství tuků, je proto ideální dietní potravinou. Navíc obsahuje velké množství vlákniny, podporuje tedy peristaltiku střev a pročišťuje trávicí trubici.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které pórek obsahuje:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
83 g |
- |
Energetická hodnota |
61 kcal |
3.1 % |
Bílkoviny |
1.5 g |
3.3 % |
Tuk |
0.3 g |
0.4 % |
Minerální soli |
1.05 g |
17.5 % |
Sacharidy |
14.15 g |
6.2 % |
Vláknina |
1.8 g |
7.5 % |
Cukr |
3.9 g |
4.3 % |
Vitamin C |
12 mg |
20.0 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) |
0.233 mg |
11.7 % |
Vitamín B9 (kyselina listová, folát) |
64 µg |
16.0 % |
Vitamín A |
1667 MJ |
33.3 % |
Vitamín K (fylochinon) |
47 µg |
58.8 % |
Užití v kuchyni
Pór má v gastronomii všestranné využití. Syrový ho lze přidávat do salátů, na chleba či na dozdobení polévek či jiných pokrmů. Existuje však i nepřeberné množství tepelných způsobů úpravy. Pórek je možné vařit (nejlépe v páře), zapékat, grilovat, přidávat do polévek či využít jako přílohu.
Tato zelenina se přidává zejména do rybích polévek a vývaru, je ovšem možné si připravit také výborný smetanový krém z pórku. Jednoduše osmahnutý na másle se dá využít jako příloha k rybě nebo jiným druhům masa, je možné ho také přidat do bramborové kaše které dodá specifickou chuť. Je také součástí pomazánek a slaných koláčů.
Sušený pórek je pak možné využít jako koření pro dochucení mnoha pokrmů. Jeho příprava je velice snadná. Před samotným sušením je nutné pórek omýt a nakrájet na kolečka. Poté sušíme na 45 až 50 stupňů asi 12 – 16 hodin, a máme hotovo.
Recepty z pórku
.png)
Jemná pórková pomazánka
Tento recept je skutečně velice rychlý a výsledek stojí za to. Navíc zde pórek není tepelně upravený, obsahuje tedy velké množství zdraví prospěšných látek. Na pomazánku budeme potřebovat:
Tvaroh smícháme s majonézou a šleháme, dokud nám nevznikne jemný krém. Poté přidáme najemno nastrouhaný pórek a dochutíme pepřem a solí. Tato pomazánka se skvěle hodí k čerstvému chlebu či tmavému pečivu.
Zapečený pórek se šunkou
Zapečený pórek je snadný na přípravu a ocení ho celá vaše rodina. Na čtyři porce budete potřebovat:
- 4 pórky a 4 brambory
- Půl lžičky soli, pepř, 1 bobkový list
- 2 lžíce másla
- 6 plátků kvalitní šunky
- 3 vejce
- smetana ke šlehání (100 ml)
- strouhaný sýr, například ementál (50–100 g)
- 2 lžíce oleje
Pórek nakrájíme na špalíčky tlusté asi 2 cm či na silnější plátky, brambory na tenčí kolečka. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme sůl, bobkový list a lžíci másla. Vaříme bez pokličky asi deset minut, dokud se většina vody neodpaří.
Mezitím si máslem vymažeme pekáček či zapékací misku. Do ní dáme zeleninu i se zbylou tekutinou, vyndáme bobkový list. Posypeme pokrájenou šunkou a pokapeme olejem, můžeme ještě dosolit či opepřit. Smícháme vajíčka a smetanu, šunku směsí přelijeme. Nakonec vše posypeme nastrouhaným sýrem.
Zapékáme asi půl hodiny na 180 stupňů a můžeme podávat.
Uvařte si na zahřátí smetanovo-pórkovou polévku
Po dlouhé (pod)zimní procházce přijdete domů s červenými tvářemi, zmrzlými prsty a s prázdným žaludkem. A nyní přichází ta klíčová otázka: „Co si uvařit?“ Určitě smetanovo-pórkovou polévku, která Vás nezklame! Je velmi chutná, rychlá, zdravá a krásně Vás zahřeje.