Polníček, také známý jako kozlíček polní, je populární listovou zeleninou, která dnes zažívá zasloužený boom. Díky své osvěžující, sladko-oříškové chuti našel uplatnění nejen jako přísada do salátů, ale také v teplé kuchyni. Prozradíme vám, proč polníček zařadit do svého jídelníčku a jak z něho vytvořit vynikající večeři.
Původ polníčku
Kozlíček polní se začal jako listová zelenina pěstovat již ve starověkém Římě, a velmi rychle se zde rozšířil. V průběhu 18. století se stal běžnou součástí našich zahrádek, avšak postupně jeho důležitost upadala.
V současné době však pěstování polníčku zažívá renesanci. Díky tomu si již můžeme bez větších obtíží pořídit semínka i čerstvý polníček v každém větším supermarketu a vychutnat si tak jeho unikátní chuť.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Stejně jako jiné druhy listové zeleniny je i polníček bohatý na mnoho vitaminů i minerálních látek. Kromě nich však polníček obsahuje i bioaktivní flavonoid rutin. Právě ten pomáhá udržovat zdraví našich cév a oběhové soustavy.
Jaké látky polníček obsahuje?
- vitamín C, E a K
- provitamín A
- vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
- minerály: hořčík, draslík, vápník, fosfor i železo
- přírodní barviva – chlorofyly a karoteny
- flavonoidy - rutin
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Polníček má díky vysokému obsahu prospěšných látek blahodárný vliv na naše zdraví. Mezi nejdůležitější účinky polníčku patří:
- Dodává tělu mnoho esenciálních živin
- Podporuje metabolismus a urychluje látkovou výměnu
- Chrání zdraví našich cév a slouží jako prevence infarktu myokardu
- Podporuje krvetvorbu
- Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
- Pomáhá bojovat se stresem
Nutriční a kalorické hodnoty
Polníček neobsahuje téměř žádný tuk a jednoduché sacharidy, a má proto velmi nízkou energetickou hodnotu. Je ideální potravinou při redukčních dietách a vychutnat si ho mohou i diabetici.
Užití v kuchyni
Lístky polníčku jsou velice křehké a snadno se poničí. Je proto důležité zpracovávat ho opatrně a před použitím pečlivě zkontrolovat jeho čerstvost.
Aby polníček déle vydržel, prodává se často i s kořínky. Společně se zvadlými či shnilými lístky je tak nutné je před použitím odstranit. Polníček musíme před použitím pečlivě oprat, abychom se zbavili zbytků hlíny či písku.
Takto připravený polníček již můžeme přidávat do nepočtu salátových směsí i teplých pokrmů. Čerstvý se hodí do míchaných salátů, k pomazánkám, do smoothies či jako příloha ke grilování. Tepelně zpracovaný se požívá podobně jako špenát, nejčastěji se dusí a přidává do slaných koláčů. Lahodná je však i smetanová polévka s polníčkem.
Recepty z polníčku
.png)
Pesto z polníčku k těstovinám
Pesto z polníčku je velmi zdravé, lehké a chutné. Jeho příprava vám navíc zabere jen minimum času a vy si tak za pár minut připravíte lahodnou večeři.
Potřebné suroviny:
- 150 g polníčku
- 3 lžíce slunečnicových semínek
- několik vlašských ořechů
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- sůl
1/ Nejprve na pánvi orestujeme semínka a vlašské ořechy. Musíme je přitom míchat, aby se na suché pánvi nepřipálily.
2/ Polníček nasypeme společně s oloupanými stroužky česneku a orestovanými oříšky do mixéru. Poté přidáme ke směsi olej a dochutíme solí.
3/ Směs mixujeme, než vznikne hladké zelené pesto kašovité konzistence. Pesto skladujeme v lednici, kde vydrží několik dní.
.png)
Krémová polníčková polévka
Příprava této lehké jarní polévky je velice snadná a nezabere vám mnoho času. Jedná se přitom o lahodnou polévku, kterou si jistě zamilujete.
Suroviny:
- 400 g polníčku
- 1 l silného vývaru
- 4 lžíce másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- smetana ke šlehání
- sůl a pepř
1/ V hrnci necháme rozpustit máslo. Poté vsypeme do hrnce polníček tak, aby se rovnoměrně obalil tukem. Poté zalijeme směs vývarem a necháme asi 10 minut vařit.
2/ Poté do hrnce přidáme několik lžic smetany. Polévku zahustíme přidáním lžíce mouky rozhnětené ve zbytku másla.
3/ Polévku ochutíme pepřem a solí. Polévku můžeme rozmixovat, ale lze ji podávat i nerozmixovanou.
4/ Zbytek smetany ušleháme a přidáváme ji při servírování na každý talíř. Polévku můžeme dozdobit čerstvým polníčkem či jinými bylinkami.