Přichází sezóna mangoldu! Jeho dekorativní různobarevné listy jsou ozdobou salátů a mnoha dalších pokrmů. Dnes si můžete tuto lahodnou listovou zeleninu zakoupit v mnoha variacích. Najdete tedy odrůdy mnoha barev od žluté přes červenou až po fialovou s kadeřavými i hladkými listy. Mangold však kromě svého unikátního vzhledu nabízí mnohem více. Jedná se totiž o nesmírně zdravou potravinu, která svou chutí příjemně překvapí nejen milovníky listové zeleniny.
Ačkoli mnoho z nás mangold považuje za netradiční zeleninu, rozhodně tomu tak nebylo vždy. Ještě před 300 lety byl ve střední Evropě vůbec nejoblíbenější zeleninou. Později ho však upozadil špenát, který byl jako relativní novinka dovezen z arabského světa. Dnes však mangold opět zažívá zasloužený boom.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Mangold je velmi ceněn pro vysoký obsah široké škály vitaminů a minerálů. Stejně jako špenát je taktéž proslulý vysokým obsahem vitaminu C, jeho množství však může značně kolísat v závislosti na způsobu úpravy. Kromě něj obsahuje mangold vysokou hladinu vitaminů A, B a E a nespočet minerálů, například železa.
Při konzumaci mangoldu je však dobré si dávat pozor na kyselinu šťavelovou. Té listy sice obsahují bezpečná množství, ovšem není doporučována dlouhodobá konzumace této zeleniny zasyrova.
Jaké látky tedy mangold obsahuje?
- vitamín C a E, provitamín A
- vitamíny skupiny B, zejména B2 a kyselinu listovou
- minerály: vápník, železo, fosfor, draslík, hořčík
- přírodní barviva – karotenoidy a chlorofyly
- kyselinu šťavelovou
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Mangold je velmi účinný v prevenci mnoha onemocnění. Pro své blahodárné účinky ceněn zejména v západní Evropě a některých balkánských zemích. Proč tedy mangold konzumovat?
- Slouží jako prevence nádorových onemocnění
- Příznivě působí na oběhovou soustavu a brání kornatění cév
- Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu
- Detoxikuje organismus a podporuje vylučování škodlivin z těla
- Prospívá nervové soustavě a mentálnímu zdraví
- Díky obsahu železa pomáhá jako prevence chudokrevnosti
Nutriční a kalorické hodnoty
Stejně jako ostatní druhy listové zeleniny má i mangold velice nízkou energetickou hodnotu, díky které je ceněn také jako důležitá dietní potravina s vysokým obsahem vlákniny. Kromě té obsahuje také proteiny (asi 2,5 %) a cukry, které mu dodávají typicky nasládlou chuť.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které mangold obsahuje:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
95.07 g |
- |
Energetická hodnota |
15 kcal |
0.8 % |
Bílkoviny |
1.36 g |
3.0 % |
Tuk |
0.15 g |
0.2 % |
Minerální soli |
0.62 g |
10.3 % |
Sacharidy |
2.79 g |
1.2 % |
Vláknina |
1.3 g |
5.4 % |
Cukr |
0.78 g |
0.9 % |
Vitamin C |
18 mg |
30.0 % |
Vitamin B1 (tiamin) |
0.07 mg |
4.7 % |
Vitamin B2 (riboflavin) |
0.08 mg |
4.7 % |
Vitamín B9 (kyselina listová) |
38 µg |
9.5 % |
Vitamín A |
7405 MJ |
148.1 % |
Vitamín K (fylochinon) |
173.6 µg |
217.0 % |
Užití v kuchyni
Mangold je půvabná zelenina, kterou můžete upravovat podobně jako špenát. Díky barevným lisům však dodá vašemu jídlu zajímavý a netradiční vzhled. Určitým specifikem vaření s mangoldem je fakt, že řapíky a stonky se vaří zpravidla déle než zelené části listů. Před samotnou tepelnou úpravou je tak dobré řapíky odkrojit od zbytku listů a jednoduše je začít upravovat o chvilku dříve.
Stejně jako špenát i mangold většinou před konzumací tepelně upravujeme. Můžeme si tam připravit mnoho chutných pokrmů jako jsou dušený mangold, rizoto, těstoviny s mangoldem, krémové polévky a mnoho dalšího. Syrový se hodí do salátů, kde nejvíce vynikne jeho výrazný vzhled.
Recepty z mangoldu

Recept na dušený mangold
Tuto jednoduchou zeleninovou přílohu připravíte za pár minut. Dušený mangold je obdobou oblíbeného dušeného špenátu a výborně se tak hodí k pečenému masu.
Potřebné suroviny:
1/ Cibuli i česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Poté vykrojíme z listů mangoldu řapíky a krátce je povaříme ve vodě. Vychladlé řapíky i listy mangoldu nakrájíme nadrobno.
2/ Na másle krátce orestujeme česnek a cibuli a poté přidáme mangold. Restujeme asi 10 minut, než mangold změkne. Následně dochutíme medem, citronem solí a pepřem. A můžeme podávat!

Recept na těstoviny s mangoldem a krevetami
Pokud byste si rádi připravili lehkou letní večeři bez zbytečného stání u plotny, pak jistě vyzkoušejte tento recept. Příprava vám nezabere více než půl hodiny a svěží kombinace mangoldu, krevet a bílého vína vám jistě podá pocit klidu a pohody.
Potřebné suroviny:
- těstoviny (cca 150 g)
- 200 g mangoldu
- větší krevety 15 ks
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- cherry rajčátka 10 ks
- 50 ml suchého bílého vína
- rostlinný olej
- máslo
- čerstvá bazalka
- sůl a pepř
1/ Těstoviny necháme uvařit v osolené vodě. Mezitím nakrájíme nadrobno oloupaný česnek a cibuli. Cherry rajčata nakrájíme podle velikosti na poloviny až čtvrtiny.
2/ Listy mangoldu opláchneme a vykrájíme z nich řapíky. Řapíky lehce povaříme (můžeme využít i vodu od těstovin) a nakrájíme na menší kousky.
3/ Krevety řádně omyjeme tekoucí vodou, následně oloupeme a očistíme.
4/ Na pánvi necháme rozpustit asi lžíci másla a kapku oleje. Poté přidáme česnek a šalotku a společně restujeme. Po chvíli dáme na pánev krevety a ochutíme solí a pepřem.
5/ Přilijeme bílé víno a nechte vyvařit. Poté přidáme nakrájená cherry rajčata, mangold a pár lístků bazalky. Poté dusíme přiklopené asi 5 minut, dokud mangold řádně nezměkne.
6/ Následně do pánve přidáme slité těstoviny a promícháme. Před podáváním můžeme dozdobit tvrdým sýrem či lístky bazalky.