Recept na špízy z vepřové panenky
Vepřová panenka je nejdražší částí masa z prasete. Jde o kvalitní, jemné, libové maso. Je ve tvaru dlouhého válečku. Jeho zpracování je velmi jednoduché a právě nejvíce se hodí ke kratšímu, tepelnému zpracování.
Ingredience
- 1x vepřové panenky
- 2x červené cibule
- 1x cuketa
- 1x červená paprika
- 1x žlutá paprika
- ½ citronu
- 2 stroužky česneku
- 5 lžíc oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce rozmarýnu
- 1 lžička drceného petržele
- Sůl, pepř
Postup
1/ Nejdříve si připravte marinádu. Oloupejte a rozmačkejte si stroužky česneku. Poté ho ve větší misce smíchejte s olejem, dijonskou hořčicí, rozmarýnem, petrželí, solí a pepřem.
2/ Vepřovou panenku si opláchněte, zbavte se blanek a nakrájejte na větší kostičky (cca 2cm).
3/ Maso vložte do marinády a nechte v lednici odpočinout. Nejlépe ponechejte cca 2 hodiny.
4/ Teď si připravte zeleninu. Červenou cibuli si nakrájíte na čtvrtky, cuketu na tlustší kolečka, papriku na čtverečky (cca 2cm) a citron na velmi tenké plátky, které ještě přepulte (postačí vám 4-6 měsíčků).
5/ Vyndejte si maso z ledničky a začněte s výrobou špízů. Pořadí si můžete zvolit své například: paprika, maso, citron, cuketa, cibule, paprika.
TIP: Papriku a cuketu si namáčejte před napíchnutím na špejli v marinádě.
Příprava na grilu
1/ Na předehřátý gril rozmístěte špízy. Potřete marinádou a zavřete poklop. Za cca 7 min špíz otáčejte a potírejte zbylou marinádou.
2/ Až bude maso měkké, tak špízy vyndejte a užijte si tu skvělou chuť.