Ačkoli je doba sklizně jablek již za námi, právě vrcholí sezóna zimních jablek. Díky dlouhé době skladovatelnosti jsou tato jablka stále velice chutná a výrazně sladší než přímo po utržení. Zejména tak při nákupu na farmářských trzích si tak můžete pochutnat na tradičních českých odrůdách zimních jablek.
Ačkoli jablka působí na první pohled obyčejně, jsou beze sporu jedním z nejoblíbenějších tuzemských druhů ovoce. A není také divu. Díky menší nutnosti převozu na dlouhé vzdálenosti je u nás pěstované ovoce chutnější a méně otlučené. A navíc méně zatěžuje planetu.
Odkud jsou zimní jablka?
Zimní jablka se na našem území pěstují již odnepaměti a vždy byla důležitým zdrojem vitaminů a minerální látek, a to zejména v dlouhých zimních obdobích.
Původně byla jablka vyšlechtěna před 4 000 až 10 000 lety v centrální Asii na území dnešního Kazachstánu. Na naše území se dostala hedvábnou stezkou nepříliš dlouho poté, díky čemuž v naší přírodě zdomácněla. Během historie bylo vyšlechtěno mnoho odrůd odolných zimních jablek. Mezi ty v současnosti nejoblíbenější patří Goldstar, Opal, Rubinola i Topaz.
Cenný zdroj vitaminů i minerálů
Díky určité všednosti jablek máme tendenci toto ovoce podceňovat. Mnoho studií přitom prokázalo příznivé účinky na zdraví našeho organismu. Jablka jsou bohatým zdrojem vitaminů i minerálních látek. Je také pravdou, že mnoho prospěšných látek se nachází ve slupce. Není proto vhodné jablka před konzumací loupat.
Jaké látky tedy jablka obsahují?
- vitamín C
- vitamíny E a K, provitamín A
- vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
- minerály: mangan, měď, zinek, železo, draslík, vápník, hořčík
- přírodní barviva - karotenoidy
- vlákninu, pektiny a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
Jablka mají prokazatelně příznivý vliv na naše zdraví a někteří odborníci dokonce doporučují konzumaci jednoho až dvou jablek denně. Mezi nejdůležitější účinky tohoto ovoce patří:
- Regulují trávení a podporují správnou peristaltiku střev
- Pektiny navazují ionty těžkých kovů a pomáhají tak detoxikovat organismus
- Pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu a snižují krevní tlak
- Posilují imunitní systém a přirozenou obranyschopnost organismu
- Jsou bohatým zdrojem vitaminů i minerálů
- Díky vysokému obsahu antioxidantů snižují riziko vzniku rakoviny
Nutriční a kalorické hodnoty
Jednotlivé odrůdy jablek se značně liší obsahem cukrů, avšak stejně jako jiné druhy ovoce jich obsahují poměrně mnoho. Možná překvapivě jsou však jablka vhodná při hubnutí a redukčních dietách. Díky vysokému obsahu vlákniny totiž dokáží výborně zasytit a na dlouhou dobu tak zaženou hlad.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které jablka obsahují:
| Živina | na 100g | DDM (100 g) |
| Voda | 85.56 g | - |
| Energetická hodnota | 52 kcal | 2.6 % |
| Bílkoviny | 0.26 g | 0.6 % |
| Tuk | 0.17 g | 0.2 % |
| Minerální soli | 0.19 g | 3.2 % |
| Sacharidy | 13.81 g | 6.0 % |
| Vláknina | 2.4 g | 10.0 % |
| Cukr | 10.39 g | 11.5 % |
| Vitamin C | 4.6 mg | 7.7 % |
| Vitamin B1 (tiamin) | 0.017 mg | 1.1 % |
| Vitamin B2 (riboflavin) | 0.026 mg | 1.5 % |
| Vitamín B6 (pyridoxal) | 0.041 mg | 2.1 % |
| Vitamín E (alfa-tokoferol) | 0.18 mg | 1.6 % |
| Vitamín K (fylochinon) | 2.2 µg | 2.8 % |
Užití v kuchyni
Jablka mají v kuchyni skutečně všestranné použití. Nejčastěji se konzumují syrové, kdy jsou nejzdravější. Syrová jablka jsou také oblíbená v salátech, kterým dodávají svěží sladkokyselou chuť. Z jablek se ovšem vyrábí také kompoty, zavařeniny, přesnídávky, zmrzliny, křížaly a mnoho dalšího.
Jablka jsou nedílnou součástí mnoha dezertů jako jsou záviny, buchty, koláče a zákusky. Právě zimní jablka se přitom velmi hodí při pečení štrůdlů a taštiček, jelikož obsahují méně vody než čerstvá podzimní jablka. V teplé kuchyni jsou oblíbenou přílohou ke grilovanému či pečenému drůbežímu masu.
Oblíbené jsou i nápoje z jablek. Mezi oblíbené nealkoholické nápoje patří nejrůznější šťávy, smoothies, džusy i limonády. Z alkoholických nápojů mají největší význam různé typy ciderů, normandská pálenka kalvádos i tuzemská jablkovice.
Recept ze zimních jablek
Jablečné taštičky
Jablečné taštičky jsou rychlý a jednoduchý dezert, který zvládnete připravit do 45 minut. Pro jejich přípravu můžete využít jakýkoli typ jablek. Zimní odrůdy ovšem mají výhodu, jelikož obsahují menší množství vody a taštičky tedy lépe drží a nevytékají.
Suroviny:
- 1 balení listového těsta
- 3 najemno nastrouhaná jablka
- krupicový cukr
- skořice
- vejce na potření
- moučkový cukr na pocukrování
K najemno nastrouhaným jablkům přidáme skořici, cukr (několik lžic podle chuti) a tři lžíce vody. Takto vzniklou směs několik minut podusíme a poté přidáme dvě lžíce ve vodě rozmíchaného škrobu. Díky němu bude náplň hladká a nebude příliš téct. Dusíme, než se jablka rozvaří.
Listové těsto rozválíme a nakrájíme na několik čtvercových plátků, které naplníme směsí z jablek. Jednotlivé taštičky vytvoříme diagonálním přehnutím placičky. Aby těsto lépe drželo pohromadě, je dobré okraje pomačkat vidličkou.
Jednotlivé taštičky pak už jen poklademe na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Poté pečeme dozlatova asi na 180°C.
Upečte si výborný jablečný štrúdl z jogurtového těsta
Máte chuť na něco křupavého, šťavnatého, sladkého a voňavého? Domácí jablečný štrúdl je ideální volbou, protože nejen výborně chutná, ale s koncem léta začíná i jablečná sezóna. Pokud máte chuť experimentovat, vyměňte klasické kynuté nebo listové těsto za jogurtové.
Jednoduchý jablečný koláč s drobenkou
Hledáte tip na rychlý koláč s jablky? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a upečte si doma jablečný koláč s drobenkou jako od babičky. Příprava je snadná a zvládne jí i úplný začátečník. Tento koláč budete mít raz dva hotový a celá rodina si na něm pochutná!


































































































































