Reklama Reklama
Vaše poloha:
Potravina měsíce Únor: Jablka zimní
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce Únor: Jablka zimní
(Foto: canva.com)

22.02.2022

Potravina měsíce Únor: Jablka zimní

Sezóna zimních jablek je tu! Vyzkoušejte tedy jednu z původních českých odrůd, které jindy neseženete.

 

Ačkoli je doba sklizně jablek již za námi, právě vrcholí sezóna zimních jablek. Díky dlouhé době skladovatelnosti jsou tato jablka stále velice chutná a výrazně sladší než přímo po utržení. Zejména tak při nákupu na farmářských trzích si tak můžete pochutnat na tradičních českých odrůdách zimních jablek.

 

Ačkoli jablka působí na první pohled obyčejně, jsou beze sporu jedním z nejoblíbenějších tuzemských druhů ovoce. A není také divu. Díky menší nutnosti převozu na dlouhé vzdálenosti je u nás pěstované ovoce chutnější a méně otlučené. A navíc méně zatěžuje planetu.

 

Odkud jsou zimní jablka?

 

Zimní jablka se na našem území pěstují již odnepaměti a vždy byla důležitým zdrojem vitaminů a minerální látek, a to zejména v dlouhých zimních obdobích.

 

Původně byla jablka vyšlechtěna před 4 000 až 10 000 lety v centrální Asii na území dnešního Kazachstánu. Na naše území se dostala hedvábnou stezkou nepříliš dlouho poté, díky čemuž v naší přírodě zdomácněla. Během historie bylo vyšlechtěno mnoho odrůd odolných zimních jablek. Mezi ty v současnosti nejoblíbenější patří Goldstar, Opal, Rubinola i Topaz.

 

Cenný zdroj vitaminů i minerálů

 

Díky určité všednosti jablek máme tendenci toto ovoce podceňovat. Mnoho studií přitom prokázalo příznivé účinky na zdraví našeho organismu. Jablka jsou bohatým zdrojem vitaminů i minerálních látek. Je také pravdou, že mnoho prospěšných látek se nachází ve slupce. Není proto vhodné jablka před konzumací loupat.

 

Jaké látky tedy jablka obsahují?

 

  • vitamín C
  • vitamíny E a K, provitamín A
  • vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
  • minerály: mangan, měď, zinek, železo, draslík, vápník, hořčík
  • přírodní barviva - karotenoidy
  • vlákninu, pektiny a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Jablka mají prokazatelně příznivý vliv na naše zdraví a někteří odborníci dokonce doporučují konzumaci jednoho až dvou jablek denně. Mezi nejdůležitější účinky tohoto ovoce patří:

 

  • Regulují trávení a podporují správnou peristaltiku střev
  • Pektiny navazují ionty těžkých kovů a pomáhají tak detoxikovat organismus
  • Pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu a snižují krevní tlak
  • Posilují imunitní systém a přirozenou obranyschopnost organismu
  • Jsou bohatým zdrojem vitaminů i minerálů
  • Díky vysokému obsahu antioxidantů snižují riziko vzniku rakoviny

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Jednotlivé odrůdy jablek se značně liší obsahem cukrů, avšak stejně jako jiné druhy ovoce jich obsahují poměrně mnoho. Možná překvapivě jsou však jablka vhodná při hubnutí a redukčních dietách. Díky vysokému obsahu vlákniny totiž dokáží výborně zasytit a na dlouhou dobu tak zaženou hlad.

 

V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které jablka obsahují:

Živina na 100g DDM (100 g)
Voda 85.56 g -
Energetická hodnota 52 kcal 2.6 %
Bílkoviny 0.26 g 0.6 %
Tuk 0.17 g 0.2 %
Minerální soli 0.19 g 3.2 %
Sacharidy 13.81 g 6.0 %
Vláknina 2.4 g 10.0 %
Cukr 10.39 g 11.5 %
Vitamin C 4.6 mg 7.7 %
Vitamin B1 (tiamin) 0.017 mg 1.1 %
Vitamin B2 (riboflavin) 0.026 mg 1.5 %
Vitamín B6 (pyridoxal) 0.041 mg 2.1 %
Vitamín E (alfa-tokoferol) 0.18 mg 1.6 %
Vitamín K (fylochinon) 2.2 µg 2.8 %

 

Užití v kuchyni

 

Jablka mají v kuchyni skutečně všestranné použití. Nejčastěji se konzumují syrové, kdy jsou nejzdravější. Syrová jablka jsou také oblíbená v salátech, kterým dodávají svěží sladkokyselou chuť. Z jablek se ovšem vyrábí také kompoty, zavařeniny, přesnídávky, zmrzliny, křížaly a mnoho dalšího.

 

Jablka jsou nedílnou součástí mnoha dezertů jako jsou záviny, buchty, koláče a zákusky. Právě zimní jablka se přitom velmi hodí při pečení štrůdlů a taštiček, jelikož obsahují méně vody než čerstvá podzimní jablka. V teplé kuchyni jsou oblíbenou přílohou ke grilovanému či pečenému drůbežímu masu.

 

Oblíbené jsou i nápoje z jablek. Mezi oblíbené nealkoholické nápoje patří nejrůznější šťávy, smoothies, džusy i limonády. Z alkoholických nápojů mají největší význam různé typy ciderů, normandská pálenka kalvádos i tuzemská jablkovice.

 

Recept ze zimních jablek

 

(Foto: canva.com)

 

Jablečné taštičky

 

Jablečné taštičky jsou rychlý a jednoduchý dezert, který zvládnete připravit do 45 minut. Pro jejich přípravu můžete využít jakýkoli typ jablek. Zimní odrůdy ovšem mají výhodu, jelikož obsahují menší množství vody a taštičky tedy lépe drží a nevytékají.

 

Suroviny:

 

K najemno nastrouhaným jablkům přidáme skořici, cukr (několik lžic podle chuti) a tři lžíce vody. Takto vzniklou směs několik minut podusíme a poté přidáme dvě lžíce ve vodě rozmíchaného škrobu. Díky němu bude náplň hladká a nebude příliš téct. Dusíme, než se jablka rozvaří.

 

Listové těsto rozválíme a nakrájíme na několik čtvercových plátků, které naplníme směsí z jablek. Jednotlivé taštičky vytvoříme diagonálním přehnutím placičky. Aby těsto lépe drželo pohromadě, je dobré okraje pomačkat vidličkou.

 

Jednotlivé taštičky pak už jen poklademe na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Poté pečeme dozlatova asi na 180°C.

 

 

Upečte si výborný jablečný štrúdl z jogurtového těsta

Máte chuť na něco křupavého, šťavnatého, sladkého a voňavého? Domácí jablečný štrúdl je ideální volbou, protože nejen výborně chutná, ale s koncem léta začíná i jablečná sezóna. Pokud máte chuť experimentovat, vyměňte klasické kynuté nebo listové těsto za jogurtové.

 
 

Jednoduchý jablečný koláč s drobenkou

Hledáte tip na rychlý koláč s jablky? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a upečte si doma jablečný koláč s drobenkou jako od babičky. Příprava je snadná a zvládne jí i úplný začátečník. Tento koláč budete mít raz dva hotový a celá rodina si na něm pochutná!

 

 

Jablka v akci

Jablka červená 1kg

19,90 - 22,90

3 prodejci

Více informací

Hruška

19,90 Kč

Zbývá 8 dní

Platí do: 24.12.2025

Prodejny Hruška

Lidl

19,90 Kč -50%

Zbývá 1 den

Platí do: 17.12.2025

Prodejny Lidl

Billa

22,90 Kč -23%

Zbývá 8 dní

Platí do: 24.12.2025

Prodejny Billa

Jablka Jonagold 1kg

18,90

1 prodejce

Více informací

Penny Market

18,90 Kč -53%

Zbývá 3 dny

Platí do: 19.12.2025

Prodejny Penny Market

Zobrazit více

 
 

Mohlo by Vás zajímat

Jak a proč jsou některá jablka uvnitř červená? Fakta, která vás překvapí

Když se řekne jablko, většina lidí si představí klasické plody s červenou, zelenou nebo žlutou slupkou a bílou dužinou. V poslední době se však stále častěji setkáváme s jablky, jejichž dužina má neobvyklou červenou barvu. Tato barva není jen náhodná, ale je výsledkem fascinujícího procesu, který zahrnuje genetiku, šlechtění a chemii rostlin. Pojďme se blíže podívat na to, jak a proč některá jablka uvnitř zčervenají a jaké překvapující výhody nám tyto plody přinášejí.

Máte doma přebytek letních jablek? Poradíme vám, jak je využít na více způsobů

Letní jablka mají velký kulinářský potenciál, ať už je máte na zahrádce, ze sousedova stromu, nebo jste si je koupili na trhu. Pojďme se podívat, jak efektivně využít úrodu jablek a proměnit je na skvělé dobroty. Od jablečného octa až po jablečné čaje.

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina měsíce květen: Chřest

Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce duben: Jarní cibulka

Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!

Potravina měsíce duben: Medvědí česnek

Přichází sezóna medvědího česneku. Tuto nesmírně zdravou bylinku si přitom můžete nasbírat jen pár týdnů v roce! Využijte tedy této jedinečné příležitosti a vyzkoušejte jeden z našich receptů s medvědím česnekem.

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.

Spolupracujeme s: