Pražský koláč má své kořeny ve francouzském tarte tropézienne. Tento krémový koláč, aromatický díky pomerančovým květům, se stal ikonou Saint Tropéz a získal si oblibu i mezi filmovými hvězdami jako Brigitte Bardot. Česká varianta se odlišuje přidáním skořicové drobenky a vanilkového krému, což dává tomuto dezertu jedinečný charakter a spojuje ho s bohatou pražskou kulinářskou tradicí.
Recept na pražský koláč
Ingredience na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g bílého jogurtu
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 vejce
- 30 g droždí
- 150 ml mléka
- Špetka soli
- 1 vejce na potření koláče
- 120 g cukru krupice (drobenka)
- 200 g hrubé mouky (drobenka)
- 120 g másla (drobenka)
- 2 lžíce skořicového cukru
Ingredience na krém:
- 200 ml mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce škrobové moučky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 100 g studeného másla
- 500 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko a trochu soli. V míse smíchejte mouku, cukr, jogurt a vejce. Přilijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte na vláčné těsto. Nechte kynout přikryté utěrkou asi 45 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Z vykynutého těsta utvořte dva koláče, přeneste je na vymaštěný plech a nechte ještě asi 10 minut kynout.
- Pro drobenku smíchejte hrubou mouku a cukr, přidejte máslo na kousky a zpracujte na drobečky. Potřete koláče rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a skořicovým cukrem. Pečte asi 20 minut do zlatova.
- Pro krém vlijte do kastrolu mléko, přidejte moučkový a vanilkový cukr a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpusťte. Ve zbylých 2 lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho do horkého mléka. Míchejte a nechte krátce přejít varem, dokud krém nezhoustne. Poté sejměte kastrol z plotny a nechte krém vychladnout.
- Smetanu vyšlehejte a opatrně ji vmíchejte do vychladlého krému.
- Pečené koláče nechte vychladnout, poté je rozřízněte a naplňte připraveným krémem. Jako alternativu, můžete použít vanilkový pudink.
Pražský koláč je nejen chutný, ale i kus historie na talíři. Jeho jedinečná kombinace křehkého těsta, bohatého krému a voňavé skořicové drobenky vás přenese do srdce Prahy. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, tento tradiční dezert jistě obohatí váš stůl a potěší všechny, kdo mají rádi sladké. Dobrou chuť!