I některé překvapivě jednoduché recepty mohou patřit mezi ty nejlepší. Přesně takový je i tento recept na hovězí steak na červeném víně s tymiánem, který si dozajista zamilujete. Pokud tedy hledáte inspiraci na lahodný oběd či romantickou večeři, s dokonale připraveným steakem nemůžete šlápnout vedle. Jak na to?
Ingredience na 4 porce:
- hovězí steak (4 ks, každý cca 200 g)
- 2 lžíce másla
- 2 ks šalotky
- 3 stroužky česneku
- 3 dcl suchého červeného vína
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 polévkové lžíce rybízové zavařeniny
- 1 polévkovou lžíci hořčice
- hrubozrnnou sůl a pepř na dochucení
Postup:
1. Steaky osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete. Následně rozpalte nepřilnavou silnostěnnou pánev s olejem či máslem. Steaky na pánvi opékejte 2-3 minuty bez obracení.
2. Následně steaky obraťte a opečte i z druhé strany. Výsledný čas smažení upravte podle toho, jak máte rádi steak propečený či naopak krvavý, i podle jeho tloušťky. Poté steaky vyjměte z pánve a udržujte v teple.
3. Snižte plamen a na zbylém tuku osmažte neloupaný česnek a nadrobno nakrájenou šalotku. Po změknutí cibulky přilijte červené víno a přidejte čerstvý tymián. Čerstvý tymián je možné nahradit sušeným, v takovém případě přidejte asi půl lžičky. (Pokud budete vařit steak vícekrát, můžete také vyzkoušet zaměnit tymián třeba za rozmarýn. Výsledek není o nic méně chutný.)
4. Do omáčky přidejte také rybízovou zavařeninu a hořčici. Po promíchání dosolte a opepřete podle chuti. Pak už jen do omáčky vložte hotové steaky a vše prohřejte. Steak si můžete vychutnat s vaší oblíbenou přílohou, nebo třeba s čerstvým pečivem, salátem či bramborami grenaille.