Zeleninová bramboračka je vynikající alternativou tradiční polévky, která je často obohacena o houby. Místo nich se ale můžeme zaměřit na čerstvou zeleninu, která dodá polévce skvělou chuť a barvu. Kombinace brambor, mrkve, celeru a pórku vytváří příjemnou harmonii chutí, kterou si zamilujete. Navíc je bramboračka plná vitamínů a minerálů, což z ní činí výživné jídlo, které je ideální nejen na chladné dny.
Recept na bramboračku bez hub

Ingredience:
- 4 střední brambory
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 1 pórek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru nebo vody
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky (petržel, libeček) na dochucení
Postup:
1/ Příprava zeleniny: Cibuli a česnek jemně nakrájejte. Mrkev, celer a brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Pórek důkladně omyjte a nakrájejte na kolečka.
2/ Základ polévky: V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova. Přidejte nakrájenou mrkev, celer a pórek, a ještě chvíli osmahněte.
3/ Vaření: Do hrnce přidejte brambory, zalijte vývarem nebo vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte polévku vařit asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
4/ Dochucení: Na závěr dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami podle chuti. Pokud máte rádi krémovější konzistenci, můžete polévku lehce rozmixovat.
5/ Podávání: Podávejte horkou, ideálně s čerstvým chlebem nebo pečivem.
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na zeleninovou bramboračku a užijte si skvělou chuť i výživovou hodnotu tohoto tradičního českého pokrmu.