Setkat se můžete i s pojmy panenská svíčková či vepřová svíčková. Název je odvozen od tvaru masa, protože připomíná svíci. Jedná se o jedno z nejkvalitnějších a nejšťavnatějších vepřových mas. Vepřová panenka se nachází pod pruhem bederní svaloviny a je vyhledávána pro svoji delikátní chuť a jemnou strukturu.
Recept na šťavnatou vepřovou panenku pečenou v troubě

Vepřová svíčková je opravdu libové maso, proto je dobré využít několik triků, aby se vám během pečení nevysušila.
TIP 1.: Panenku před vložením do rozehřáté trouby nejprve orestujte na pánvi, a to ze všech stran. (Tuto variantu zvolíme i v našem receptu.)
TIP 2.: Panenku obalte do anglické slaniny, která nejen zajistí, že maso bude šťavnaté, ale navíc mu dodá další chuťový rozměr.
Suroviny:
- vepřová panenka – 700–750 g
- olivový olej – dle potřeby
- rozmarýn – 1 lžíce
- tymián – ½ lžíce
- česnek – 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup:
- Maso pokojové teploty pečlivě očistěte a zbavte ho všech nežádoucích blanek.
- Připravte si marinádu, a to smícháním rozmarýnu, tymiánu, česneku, soli a pepře s dostatečným množstvím olivového oleje.
- Vepřovou panenku touto směsí důkladně potřete ze všech stran a nebojte se marinádu do masa doslova vmasírovat.
- Takto připravené maso nechte několik hodin marinovat. Jestli není dostatetek času, postačí klidně cca 30 min, ale čím delší dobu maso je naložené, tím více získá lepší chuť. Pokud tedy máte čas, nechte ho odležet do druhého dne.
- Rozpalte si pánev a na troše olivového oleje osmahněte panenku za všech stran. Získá tak nádhernou barvu.
- Poté dejte panenku na pekáček vymazaný olejem a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C na 15–20 minut. Pomoci si můžete i alobalem, do kterého maso zabalíte.
TIP: Před podáváním nechte panenku cca 5 minut odpočinout.

Recept na pečené brambory se zeleninou
Suroviny:
- brambory – 500 g
- cuketa – 1 ks
- bílá cibule – 1 ks
- mrkev – 2 ks
- česnek – 3 stroužky
- cherry rajčata – 1 menší větvička
- tymián
- majoránka
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup:
- Všechnu zeleninu důkladně omyjte a očistěte.
- Brambory nakrájejte na čtvrtiny, cuketu, cibuli a mrkev na větší kusy a česnek na plátky. Cherry rajčátka nechte v celku.
- Takto připravenou bramborovou směs se zeleninou důkladně ochuťte tymiánem, solí, pepřem a majoránkou.
- Vše zakápněte poctivou dávkou olivového oleje a promíchejte.
- Ochucené brambory se zeleninou vložte do zapékací misky a pečte do křupava v předem předehřáté troubě na 180 °C.
TIP: Pečenou vepřovou panenku s brambory se zeleninou podávejte na předem nahřátých talířích. Vaši hosté bezesporu ocení sklenici suchého, plného bílého vína, které chuť panenky nádherně doplní.