Panenka patří k nejoblíbenějším druhům masa. Je lahodná, jemná a její přípravu zvládnou i začátečníci. Vyzkoušejte proto náš recept na středomořskou panenku, který si zaručeně oblíbíte vy i celá vaše rodina.
Pokud hledáte recept na jednoduchou letní večeři, jejíž přípravou nebudete muset trávit celé odpoledne, pak jistě zkuste připravit lahodnou panenku na rozmarýnu. Jemné maso se peče nejvýše 20 minut a celkově vám tedy vaření nezabere více než hodinu.
Na přípravu budete potřebovat:
- vepřová panenka (600-700 g)
Na náplň:
- 300 g baleného baby špenátu
- Sušená rajčata v oleji (asi 6 ks)
- 100 g sýra feta
- 1 lžička olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- Špetka sušené červené papriky
- Špetka soli
Do rozmarýnové omáčky:
- 60 ml balzamikového octa
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička citronové kůry
Příprava náplně
Ze všeho nejdříve si připravte špenátovou náplň se sýrem feta, kterou budete panenku plnit. Její příprava vám nezabere více než pár minut.
1/ Na pánvi rozehřejte olivový olej, poté do něj přidejte vločky ze sušené papriky a utřený česnek.
2/ Poté přidejte čerstvý špenát a nechte jej dusit, dokud nezvláční. Případnou přebytečnou vlhkost ze špenátu nechte vyvařit. Pokud si však chcete ušetřit trochu času, můžete se vlhkosti opatrně zbavit i papírovými utěrkami.
3/ Následně přidejte sýr feta a nadrobno nakrájená sušená rajčata. Pak už jen dochuťte solí a nechte vychladnout.
Jak naplnit vepřovou panenku?
Po vychladnutí náplně se můžete pustit do dalšího kroku přípravy, tedy plnění.
1/ Panenku rozkrojte podélně napůl. Dávejte však pozor, abyste prostřední část nepřekrojili úplně.
2/ Náplň rozetřete rovnoměrně uprostřed po celé délce panenky.
3/ Přeložte maso přes náplň. Aby panenka lépe držela pohromadě, můžete ji svázat pomocí řeznického provázku. Ten zajistí, že při manipulaci a pečení naplň nevyteče.
Rozmarýnová omáčka
Příprava rozmarýnové omáčky je velice jednoduchá. Stačí všechny ingredience řádně promíchat ve větší misce. Panenku v pekáčku následně směsí potřete a případně ji přelijte zbytkem. A pak už můžete péct!
Jak správně péct panenku
Panenka obsahuje ve srovnání s ostatními druhy vepřového masa jen minimum tuku. Při nesprávné úpravě tedy hrozí její vysušení a znehodnocení. Běžně se proto panenka zprudka restuje na oleji, aby se zatáhla a získala krásnou zlatavou barvu.
Pokud však pečete panenku v marinádě, můžete se zbytečnému špinění pánve vyhnout. Stačí panenku dát do trouby vyhřáté asi na 220 °C a prudce opékat přibližně 5 minut. Poté dopečte při nižší teplotě (190 °C) asi 10 až 15 minut. Délka pečení však může kolísat v závislosti na velikosti panenky – při pečení ji tedy vždy průběžně kontrolujte!
Hotová panenka by měla být uvnitř krásně růžová, měkká a šťavnatá. Hotovou panenku můžete rozpoznat pomocí teploměru, přičemž vnitřní teplota by měla dosahovat asi 65 °C. Pokud však nemáte teploměr na maso, snadno poznáte míru propečení i pohmatem. Maso by při dotyku mělo být měkké a zároveň pružné.
Příloha
A jakou k plněné panence zvolit přílohu? Zkrátka podle chuti! Jako lehkou večeři si ji můžete vychutnat s míchaným salátem i s kouskem tmavého pečiva. Chuť středomořské kuchyně se však výborně hodí také k opečeným bramborám či dušeným zeleným fazolkám.
Ať už si tedy vyberete jakoukoli z vašich oblíbených příloh, můžete si být jisti, že středomořská panenka nadchne všechny spolustolovníky.