Voňavé bylinky si mnohdy spojujeme spíše se slanými pokrmy, ovšem lze je využít také pro dochucení mnoha lahodných sladkých dezertů. Jejich aroma často dokáže povýšit chuť sladkých pokrmů na další úroveň a zároveň dodá vašemu vaření a pečení na pestrosti. Přesvědčte se proto, že i klasické bylinky jako máta, levandule, meduňka, tymián i bazalka se k dezertům skvěle hodí nebo vyzkoušejte jednu z méně tradičních rostlin s nádechem exotiky.
Tradiční bylinky našich babiček

Levandule
Levandule je oblíbená středomořská bylinka, kterou dnes najdeme takřka na každé zahrádce. Její květy se sbírají brzy po rozkvětu a používají se pro přípravu mnoha sladkých i slaných pokrmů. Z těch sladkých jsou velmi oblíbené sušenky, zmrzliny, dorty i vánoční cukroví. Do dezertů můžete přidat také levandulový med, který má příjemnou bylinkovou vůni. Pro letní osvěžení se pak skvěle hodí levandulový sirup či šťáva.
Levandule v akci
Tymián

Tymián obecný, nebo také mateřídouška obecná, je velmi všestranná bylinka a využití našla i ve sladké kuchyni. Samotná se hodí spíše pro přípravu čajů, ovšem pro přípravu sladkých jídel musíme nejprve připravit sirup.
Pro přípravu sirupu je třeba nejprve nasbírat květy a nať mateřídoušky za plného slunce. Jednotlivá květenství pak navrstvíme střídavě s cukrem do sklenice a upěchujeme a zalijeme vodou. Necháme louhovat alespoň 3 týdny na slunci. Sirup následně přecedíme přes plátýnko a zbylý nerozpuštěný cukr spláchneme asi 150 ml vody. Sirup můžeme takto přímo uchovávat, nebo dále odpařit na sporáku (bez varu). Sirup se výborně hodí na lívance, palačinky, do zmrzliny, ovocných dortů i zákusků.
Tymián v akci
Máta a meduňka
Máta i meduňka jsou velmi univerzální bylinky, které můžete přidat do nespočtu sladkých pokrmů. Jsou oblíbené v čajích, limonádách i sirupech. Mátu pak můžete přidat do libovolného dezertu, kterému chcete dodat trochu mentholové vůně. Odvážná kombinace máty a čokolády vám pomůže zpestřit vaše čokoládové dorty a jiné pochutiny. Meduňka je naopak díky svému citrusovému aroma oblíbená spíše u ovocných dezertů a výborně se hodí také jako ozdoba pohárů a ovocných salátů.
Anýz
Anýz je bylinka pocházející z Orientu, kterou lékaři znali již před více než 3 500 lety. Má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví, podporuje trávení a působí protizánětlivě. V kuchyni je znám pro svou nasládlou, lékořicovou vůni. Používá se zejména jako přísada do sladkého pečiva, ale také do likérů či bonbonů.

Zázvor
Zázvorovník lékařský pochází z tropických oblastí Asie, ovšem pohodlně ho můžete pěstovat i v interiéru. Stačí mu poskytnout dostatek prostoru, jednotlivé lodyhy mívají i přes 1 metr. Stačí si v zakoupit jeden z oddenků v obchodě a zasadit ho do substrátu. Přibližně za 9 měsíců pak můžete sklízet. Ať už si však zázvor pěstujete, nebo ho raději zakoupíte v obchodě, můžete si z něj připravit mnoho lahodných sladkých pokrmů. Zázvor se konzumuje kandovaný, přidává se do vánočního cukroví, a je součástí limonád, čajů i kávy.

Méně známé bylinky ve sladké kuchyni

Agastache mexická
Agastache mexická, známá také jako mexická limonádová bylinka je oblíbená letnička, která se skvěle hodí pro přípravu sirupů, nápojů i sladkých dezertů. Její vůni je možné přirovnat v závislosti na odrůdě k estragonu, fenyklu, citronu, mátě i kandovanému ovoci. Je tedy značně univerzální a záleží pouze na vaší fantazii, jak si tuto méně obvyklou bylinku vychutnáte.
Verbena citronová
Verbena citronová neboli aloisie citronová je oblíbená pro svou výraznou citrusovou vůni. U nás ji lze pěstovat jako nenáročnou balkónovou květinu, které se přes léto dobře daří na prosluněném stanovišti. Na zimu je však nutné ji přemístit do interiéru a dopřát ji období vegetačního klidu. Verbena se hodí do všech dezertů, kterým chcete dodat citronovou vůni. Můžete ji proto přidat jak do krémů, tak jako ozdobu na hotový dort. Dále se hodí k přípravě čajů, limonád i ovocných salátů.

Mezi další bylinky s příjemnou citronovou vůní patří kromě známé meduňky také například citronová tráva či vavřín kubébový. Jejich listy však bývají tužší a je tak nutné je před konzumací z pokrmů vyjmout.
Stévie sladká
Stévie sladká je známá pro svou výrazně sladkou chuť, pro kterou ji nejen diabetici využívají jako náhradu cukru. Na rozdíl od něho je však téměř nekalorická a nepřispívá k tvorbě zubního kazu. Pokud si tedy chcete připravit zdravější a lehčí variantu vašeho oblíbeného dezertu, můžete využít i tuto jedinečnou bylinku.
Květy pro ozdobu dezertů
Mnoho květin, které bychom nejspíš neoznačili za klasické bylinky, má krásné, voňavé, a především jedlé květy. Ty se proto skvěle hodí pro ozdobení dezertů, kterým dodají letní půvab i vůni. Mezi běžně pěstované rostliny, u nichž můžete květy bez obav konzumovat, patří například: růže, hvozdíky, fialky, macešky, chrpy, lichořeřišnice, třapatky (echinacey), šeříky, jetel, pažitka, krásenka, heřmánek, sedmikráska, chryzantémy, měsíček či květy ovocných stromů. Pokud pěstujete citrusy, můžete také využít jejich květy, které vydávají velmi výraznou, omamnou vůni. Jen pár malých kvítků tak může vašemu dezertu dodat nádech exotiky.
Vždy si však při konzumaci květů dejte pozor, abyste vybírali pouze rostliny, které nebyly ošetřeny pesticidy. Květiny z květinářství a dalších obchodů proto raději nekonzumujte. Pozor by si také měli dát lidé s alergií na pyl, u nichž může konzumace květů vyvolat alergickou reakci.