Vaše poloha:
Jaké bylinky se hodí ke sladkým pokrmům?
(Foto: canva.com)
Jaké bylinky se hodí ke sladkým pokrmům?
(Foto: canva.com)

29.07.2023

Jaké bylinky se hodí ke sladkým pokrmům?

Zvažujete, jak sladkým pokrmům dodat šmrnc? Vyzkoušejte aromatické bylinky, které i dezertům dodají jedinečnou vůni a nádech exotiky.

 

Voňavé bylinky si mnohdy spojujeme spíše se slanými pokrmy, ovšem lze je využít také pro dochucení mnoha lahodných sladkých dezertů. Jejich aroma často dokáže povýšit chuť sladkých pokrmů na další úroveň a zároveň dodá vašemu vaření a pečení na pestrosti. Přesvědčte se proto, že i klasické bylinky jako máta, levandule, meduňka, tymián i bazalka se k dezertům skvěle hodí nebo vyzkoušejte jednu z méně tradičních rostlin s nádechem exotiky.

 

Tradiční bylinky našich babiček

 

levandule
(Foto: canva.com)

 

Levandule

 

Levandule je oblíbená středomořská bylinka, kterou dnes najdeme takřka na každé zahrádce. Její květy se sbírají brzy po rozkvětu a používají se pro přípravu mnoha sladkých i slaných pokrmů. Z těch sladkých jsou velmi oblíbené sušenky, zmrzliny, dorty i vánoční cukroví. Do dezertů můžete přidat také levandulový med, který má příjemnou bylinkovou vůni. Pro letní osvěžení se pak skvěle hodí levandulový sirup či šťáva.

 

Levandule v akci

Umělá květina levandule

89

výška 40 cm

1 prodejce

Více informací

SCONTO Nábytek

89 Kč -25%

Zbývá 3 dny

Platí do: 5.8.2025

Prodejny SCONTO Nábytek

Zobrazit více

 

Tymián

 

tymián sirup
(Foto: canva.com)

 

Tymián obecný, nebo také mateřídouška obecná, je velmi všestranná bylinka a využití našla i ve sladké kuchyni. Samotná se hodí spíše pro přípravu čajů, ovšem pro přípravu sladkých jídel musíme nejprve připravit sirup.

 

Pro přípravu sirupu je třeba nejprve nasbírat květy a nať mateřídoušky za plného slunce. Jednotlivá květenství pak navrstvíme střídavě s cukrem do sklenice a upěchujeme a zalijeme vodou. Necháme louhovat alespoň 3 týdny na slunci. Sirup následně přecedíme přes plátýnko a zbylý nerozpuštěný cukr spláchneme asi 150 ml vody. Sirup můžeme takto přímo uchovávat, nebo dále odpařit na sporáku (bez varu). Sirup se výborně hodí na lívance, palačinky, do zmrzliny, ovocných dortů i zákusků.

 

Tymián v akci

TYMIÁN 10g

6

1 prodejce

Více informací

Ratio

6 Kč

Zbývá 29 dní

Platí do: 31.8.2025

Prodejny Ratio

Zobrazit více

 

Máta a meduňka

 

Máta i meduňka jsou velmi univerzální bylinky, které můžete přidat do nespočtu sladkých pokrmů. Jsou oblíbené v čajích, limonádách i sirupech. Mátu pak můžete přidat do libovolného dezertu, kterému chcete dodat trochu mentholové vůně. Odvážná kombinace máty a čokolády vám pomůže zpestřit vaše čokoládové dorty a jiné pochutiny. Meduňka je naopak díky svému citrusovému aroma oblíbená spíše u ovocných dezertů a výborně se hodí také jako ozdoba pohárů a ovocných salátů.

 

Anýz

 

Anýz je bylinka pocházející z Orientu, kterou lékaři znali již před více než 3 500 lety. Má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví, podporuje trávení a působí protizánětlivě. V kuchyni je znám pro svou nasládlou, lékořicovou vůni. Používá se zejména jako přísada do sladkého pečiva, ale také do likérů či bonbonů.

 

anýz
(Foto: canva.com)

 

Zázvor

 

Zázvorovník lékařský pochází z tropických oblastí Asie, ovšem pohodlně ho můžete pěstovat i v interiéru. Stačí mu poskytnout dostatek prostoru, jednotlivé lodyhy mívají i přes 1 metr. Stačí si v zakoupit jeden z oddenků v obchodě a zasadit ho do substrátu. Přibližně za 9 měsíců pak můžete sklízet. Ať už si však zázvor pěstujete, nebo ho raději zakoupíte v obchodě, můžete si z něj připravit mnoho lahodných sladkých pokrmů. Zázvor se konzumuje kandovaný, přidává se do vánočního cukroví, a je součástí limonád, čajů i kávy.

 

zázvor
(Foto: canva.com)

 

Méně známé bylinky ve sladké kuchyni

 

Agastache mexická
(Foto: canva.com)

 

Agastache mexická

 

Agastache mexická, známá také jako mexická limonádová bylinka je oblíbená letnička, která se skvěle hodí pro přípravu sirupů, nápojů i sladkých dezertů. Její vůni je možné přirovnat v závislosti na odrůdě k estragonu, fenyklu, citronu, mátě i kandovanému ovoci. Je tedy značně univerzální a záleží pouze na vaší fantazii, jak si tuto méně obvyklou bylinku vychutnáte.

 

Verbena citronová

 

Verbena citronová neboli aloisie citronová je oblíbená pro svou výraznou citrusovou vůni. U nás ji lze pěstovat jako nenáročnou balkónovou květinu, které se přes léto dobře daří na prosluněném stanovišti. Na zimu je však nutné ji přemístit do interiéru a dopřát ji období vegetačního klidu. Verbena se hodí do všech dezertů, kterým chcete dodat citronovou vůni. Můžete ji proto přidat jak do krémů, tak jako ozdobu na hotový dort. Dále se hodí k přípravě čajů, limonád i ovocných salátů.

 

verbena čaj
(Foto: canva.com)

 

Mezi další bylinky s příjemnou citronovou vůní patří kromě známé meduňky také například citronová tráva či vavřín kubébový. Jejich listy však bývají tužší a je tak nutné je před konzumací z pokrmů vyjmout.

 

Stévie sladká

 

Stévie sladká je známá pro svou výrazně sladkou chuť, pro kterou ji nejen diabetici využívají jako náhradu cukru. Na rozdíl od něho je však téměř nekalorická a nepřispívá k tvorbě zubního kazu. Pokud si tedy chcete připravit zdravější a lehčí variantu vašeho oblíbeného dezertu, můžete využít i tuto jedinečnou bylinku.

 

Květy pro ozdobu dezertů

 

Mnoho květin, které bychom nejspíš neoznačili za klasické bylinky, má krásné, voňavé, a především jedlé květy. Ty se proto skvěle hodí pro ozdobení dezertů, kterým dodají letní půvab i vůni. Mezi běžně pěstované rostliny, u nichž můžete květy bez obav konzumovat, patří například: růže, hvozdíky, fialky, macešky, chrpy, lichořeřišnice, třapatky (echinacey), šeříky, jetel, pažitka, krásenka, heřmánek, sedmikráska, chryzantémy, měsíček či květy ovocných stromů. Pokud pěstujete citrusy, můžete také využít jejich květy, které vydávají velmi výraznou, omamnou vůni. Jen pár malých kvítků tak může vašemu dezertu dodat nádech exotiky.

 

Vždy si však při konzumaci květů dejte pozor, abyste vybírali pouze rostliny, které nebyly ošetřeny pesticidy. Květiny z květinářství a dalších obchodů proto raději nekonzumujte. Pozor by si také měli dát lidé s alergií na pyl, u nichž může konzumace květů vyvolat alergickou reakci.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Šalvěj a dětský organismus? Tohle může způsobit i malá dávka

Šalvěj je oblíbená léčivka, která pomáhá při nachlazení i zánětech. U dětí však může i malá dávka způsobit závažné zdravotní problémy, včetně křečí nebo poruch nervového systému. Co by měli rodiče vědět, než dětem nabídnou čaj ze šalvěje?

Proč někteří lidé nenávidí koriandr a ti druzí ho zbožňují?

Koriandr je bylinka, která rozděluje svět. Jedni ho přidávají do každého jídla, druzí se při pohledu na něj otřesou. Chuť připomínající mýdlo není jen výmluva – věda ukazuje, že za tím mohou stát geny, kultura i smyslové vnímání. Tak proč ho někteří milují a jiní nenávidí?

Milujete chalvu? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na domácí verzi

Chalva je sladká pochoutka s kořeny na Blízkém východě a ve střední Asii, kde patří mezi tradiční dezerty už po staletí. Vyrábí se z mletých semínek (nejčastěji sezamových) a cukru nebo medu, což jí propůjčuje charakteristickou sypkou konzistenci a bohatou, oříškovou chuť. Ale co je chalva přesně? Jedná se o dezert, který vzniká z jednoduchých ingrediencí a má jemně krémovou strukturu, která se doslova rozplývá na jazyku.

Jaké bylinky vám pomůžou s ochlazením v těchto horkých dnech?

V těchto letních, horkých dnech se těžce funguje a proto se snažíme různými způsoby zchladit. My pro vás přinášíme seznam vhodných bylinek, které vám pomůžou s ochlazením organismu a zpříjemní pobyt na slunci.

Potravina měsíce duben: Medvědí česnek

Přichází sezóna medvědího česneku. Tuto nesmírně zdravou bylinku si přitom můžete nasbírat jen pár týdnů v roce! Využijte tedy této jedinečné příležitosti a vyzkoušejte jeden z našich receptů s medvědím česnekem.

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.

Babiččin bylinkář: 62. Přeslička rolní

Přeslička rolní je starobylá rostlina, kterou generace našich předků využívaly již odpradávna. Blahodárně totiž působí na zdraví ledvin a močových cest. Navíc podporuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů a dodává jim tak pevnost i zdravý vzhled.

Babiččin bylinkář: 60. Oreláník barvířský (Achiote)

Ačkoli není oreláník barvířský v západním světě příliš známou bylinkou, po celá staletí se již využívá v tradiční jihoamerické medicíně. Slouží k léčbě i prevenci mnoha onemocnění a jeho obliba tak v současnosti stále roste.

Babiččin bylinkář: 59. Mučenka pletní

Mučenka je velmi dekorativní rostlina, kterou k léčbě nespavosti či úzkostí užívali již staří Indiáni. I v současnosti má však mučenka ve farmakologii nezastupitelnou roli a využívá se pro léčbu mnoha problémů jako jsou nervozita či úzkosti.

Spolupracujeme s: