Hlíva ústřičná je nazývána královnou hub a lékaři i odborníci ji považují za jednu z nejprospěšnějších hub vůbec. Navíc má lahodnou jemnou chuť, kvůli které ji často vyhledávají i lidé, kteří houby nemají příliš v lásce.
Hlíva ústřičná roste na kmenech živých i odumřelých listnatých stromů po celém světě. Díky tomu je její využití ve světové gastronomii skutečně pestré. Je jednou z nejoblíbenějších druhů hub zejména v korejské či čínské kuchyni. V Rusku je oblíbená zkvašená podobně jako kysané zelí a celosvětově se používá jako zdravá a chutná náhrada masa.
První zmínky o konzumaci a prospěšných účincích hlívy pochází ze starověké Číny, jelikož je hlíva součástí tradiční čínské medicíny. Hlívu konzumovali i starověcí Římané, kteří si rovněž cenili její prospěšnosti. Dnes můžeme hlívu zakoupit v supermarketech celosvětově, protože díky poměrně snadné kultivaci je možné ji pěstovat celoročně. Navíc je součástí mnoha doplňků stravy a vitaminových přípravků.
Výborný zdroj vitaminů i minerálních látek
Hlíva je nesmírně bohatá zejména na vitamíny řady B, a dále na vitamíny C a D. Oproti většině hub je tak pro nás jednoznačně prospěšná a dodává nám mnoho esenciálních živin.
Hlíva také obsahuje mnoho stopových prvků a minerálních živin. Velmi cenné jsou betaglukany, tedy přirozeně se vyskytující polysacharidy, které podporují naši imunitu a v ostatních běžných potravinách chybí. Důležitý je i vysoký obsah vlákniny, která prospívá lepší stravitelnosti těchto hub.
Jaké látky tedy hlíva ústřičná obsahuje?
- vitaminy řady B, zejména B1, B2, B5, B6, B7, B9
- vitaminy C a D
- minerály a stopové prvky: selen, jód, draslík, fosfor, železo, …
- steroly
- betaglukany
- vlákninu a řadu dalších látek
Účinky na naše zdraví
V současnosti existuje nespočet studií, které prokazují prospěšnost konzumace hlívy ústřičné. Je však dobré pamatovat na to, že čím více hlívu tepelně upravíme, tím méně bude účinná. Mezi hlavní účinky hlívy ústřičné na naše zdraví patří:
- Posiluje imunitu a zlepšuje obranyschopnost organismu proti virovým, bakteriálním i plísňovým onemocněním
- Reguluje krevní tlak a pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi
- Podporuje peristaltiku střev a reguluje trávení a metabolismus cukrů
- V léčivech mají význam zejména betaglukany, které se využívají při léčbě nádorových onemocnění
- Regeneruje organismus a zpomaluje proces stárnutí
- Doplňuje živiny a včetně některých esenciálních mikroprvků
Vitaminová bomba téměř bez kalorií
Ačkoli je hlíva plná minerálů i vitaminů, je jen málo kalorická. Jako ostatní houby neobsahuje mnhoho tuku ani jednoduchých sacharidů a je tak vhodná při redukčních dietách. Navíc látky obsažené v hlívě pomáhají regulovat metabolismus sacharidů a pomáhají tak k hubnutí.
Užití v kuchyni
Protože je hlíva rozšířena v mírném a subtropickém pásu celého světa, stala se součástí nespočtu pokrmů. V Evropské kuchyni slouží zejména jako zdravá náhrada masa pro vegetariány. Jedná se o vynikající součást mnoha omáček i polévek a výborně se také hodí k masu.
V zahraniční kuchyni se hlíva konzumuje uzená, nakládá se do octa či se konzumuje kvašená podobně jako zelí. Hlíva je jednou z nejvýznamnějších hub pro korejskou a čínskou kuchyni a slouží k dochucení mnoha tradičních pokrmů.
Recepty z hlívy ústřičné
.png)
Dršťková polévky z hlívy
Tato lahodná polévka je navzdory svému názvu vhodná pro všechny vegetariány i odpůrce drštěk. Tato surovina je totiž zcela nahrazena kousky hlívy ústřičné. Jedná se tak o lehčí a zdravější variantu proslulé dršťkové polévky.
Suroviny na 4 porce:
- 0,5 kg hlívy ústřičné
- 2 cibule
- 1 litr silného zeleninového vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce rostlinného oleje
- sušená majoránka
- sladká mletá paprika
- chilli koření
- sůl
Nejprve nakrájíme cibuli na menší kousky a orestujeme na oleji. Poté přidáme na větší kousky nakrájenou hlívu společně s kořením a zalijeme vroucím vývarem. Celou směs pak necháme asi 10 minut vařit.
Hladkou mouku rozmícháme ve troše vody a přidáme ke zbytku, aby se nám polévka hezky zahustila. Poté dochutíme utřeným česnekem a solí a vaříme ještě dalších několik minut. Poté můžeme ozdobit čerstvými bylinkami a můžeme podávat.
.png)
Pečená hlíva s kaší
Pečená hlíva se skvěle hodí k bramborové kaši, pokud však máte svůj oblíbený recept na květákovou či celerovou kaši, skvěle doplní i tyto přílohy.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- asi 1 kg hlívy ústřičné
- cibule
- česnek
- kmín a bylinky (tymián a majoránka)
- květák 1 ks
- máslo
- parmazán
- pepř a sůl
Hlívu nakrájíme na větší kousky. Cibuli nakrájíme na kolečka a česnek ponecháme ve slupce, pouze ho rozřízneme napůl. Zeleninu a hlívu vložíme společně s kořením do pekáčku. Mezitím uvaříme květák a přidáme ho k ostatní zelenině. Pak už jen stačí ingredience polít přepuštěným máslem a posypat parmezánem. Pečeme asi hodinu na 180 stupňů, dokud zelenina zcela nezezlátne. A můžeme podávat.
Hlíva ústřičná v akci