Vaše poloha:
Potravina měsíce Únor: Hlíva ústřičná
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce Únor: Hlíva ústřičná
(Foto: canva.com)

16.02.2022

Potravina měsíce Únor: Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je mimořádná houba, která obsahuje nesmírně velká množství zdraví prospěšných látek. Ty podporují regeneraci organismu a brání předčasnému stárnutí našeho těla. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte si tuto netradiční surovinu i vy!

 

Hlíva ústřičná je nazývána královnou hub a lékaři i odborníci ji považují za jednu z nejprospěšnějších hub vůbec. Navíc má lahodnou jemnou chuť, kvůli které ji často vyhledávají i lidé, kteří houby nemají příliš v lásce.

 

Hlíva ústřičná roste na kmenech živých i odumřelých listnatých stromů po celém světě. Díky tomu je její využití ve světové gastronomii skutečně pestré. Je jednou z nejoblíbenějších druhů hub zejména v korejské či čínské kuchyni. V Rusku je oblíbená zkvašená podobně jako kysané zelí a celosvětově se používá jako zdravá a chutná náhrada masa.

 

První zmínky o konzumaci a prospěšných účincích hlívy pochází ze starověké Číny, jelikož je hlíva součástí tradiční čínské medicíny. Hlívu konzumovali i starověcí Římané, kteří si rovněž cenili její prospěšnosti. Dnes můžeme hlívu zakoupit v supermarketech celosvětově, protože díky poměrně snadné kultivaci je možné ji pěstovat celoročně. Navíc je součástí mnoha doplňků stravy a vitaminových přípravků.

 

Výborný zdroj vitaminů i minerálních látek

 

Hlíva je nesmírně bohatá zejména na vitamíny řady B, a dále na vitamíny C a D. Oproti většině hub je tak pro nás jednoznačně prospěšná a dodává nám mnoho esenciálních živin.

 

Hlíva také obsahuje mnoho stopových prvků a minerálních živin. Velmi cenné jsou betaglukany, tedy přirozeně se vyskytující polysacharidy, které podporují naši imunitu a v ostatních běžných potravinách chybí. Důležitý je i vysoký obsah vlákniny, která prospívá lepší stravitelnosti těchto hub.

 

Jaké látky tedy hlíva ústřičná obsahuje?

 

  • vitaminy řady B, zejména B1, B2, B5, B6, B7, B9
  • vitaminy C a D
  • minerály a stopové prvky: selen, jód, draslík, fosfor, železo, …
  • steroly
  • betaglukany
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

V současnosti existuje nespočet studií, které prokazují prospěšnost konzumace hlívy ústřičné. Je však dobré pamatovat na to, že čím více hlívu tepelně upravíme, tím méně bude účinná. Mezi hlavní účinky hlívy ústřičné na naše zdraví patří:

 

  • Posiluje imunitu a zlepšuje obranyschopnost organismu proti virovým, bakteriálním i plísňovým onemocněním
  • Reguluje krevní tlak a pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi
  • Podporuje peristaltiku střev a reguluje trávení a metabolismus cukrů
  • V léčivech mají význam zejména betaglukany, které se využívají při léčbě nádorových onemocnění
  • Regeneruje organismus a zpomaluje proces stárnutí
  • Doplňuje živiny a včetně některých esenciálních mikroprvků

 

Vitaminová bomba téměř bez kalorií

 

Ačkoli je hlíva plná minerálů i vitaminů, je jen málo kalorická. Jako ostatní houby neobsahuje mnhoho tuku ani jednoduchých sacharidů a je tak vhodná při redukčních dietách. Navíc látky obsažené v hlívě pomáhají regulovat metabolismus sacharidů a pomáhají tak k hubnutí.

 

Užití v kuchyni

 

Protože je hlíva rozšířena v mírném a subtropickém pásu celého světa, stala se součástí nespočtu pokrmů. V Evropské kuchyni slouží zejména jako zdravá náhrada masa pro vegetariány. Jedná se o vynikající součást mnoha omáček i polévek a výborně se také hodí k masu.

 

V zahraniční kuchyni se hlíva konzumuje uzená, nakládá se do octa či se konzumuje kvašená podobně jako zelí. Hlíva je jednou z nejvýznamnějších hub pro korejskou a čínskou kuchyni a slouží k dochucení mnoha tradičních pokrmů.

 

Recepty z hlívy ústřičné

 

(Foto: canva.com)

 

Dršťková polévky z hlívy

 

Tato lahodná polévka je navzdory svému názvu vhodná pro všechny vegetariány i odpůrce drštěk. Tato surovina je totiž zcela nahrazena kousky hlívy ústřičné. Jedná se tak o lehčí a zdravější variantu proslulé dršťkové polévky.

 

Suroviny na 4 porce:

 

Nejprve nakrájíme cibuli na menší kousky a orestujeme na oleji. Poté přidáme na větší kousky nakrájenou hlívu společně s kořením a zalijeme vroucím vývarem. Celou směs pak necháme asi 10 minut vařit.

 

Hladkou mouku rozmícháme ve troše vody a přidáme ke zbytku, aby se nám polévka hezky zahustila. Poté dochutíme utřeným česnekem a solí a vaříme ještě dalších několik minut. Poté můžeme ozdobit čerstvými bylinkami a můžeme podávat.

 

(Foto: canva.com)

 

Pečená hlíva s kaší

 

Pečená hlíva se skvěle hodí k bramborové kaši, pokud však máte svůj oblíbený recept na květákovou či celerovou kaši, skvěle doplní i tyto přílohy.

 

Na 4 porce budeme potřebovat:

 

Hlívu nakrájíme na větší kousky. Cibuli nakrájíme na kolečka a česnek ponecháme ve slupce, pouze ho rozřízneme napůl. Zeleninu a hlívu vložíme společně s kořením do pekáčku. Mezitím uvaříme květák a přidáme ho k ostatní zelenině. Pak už jen stačí ingredience polít přepuštěným máslem a posypat parmezánem. Pečeme asi hodinu na 180 stupňů, dokud zelenina zcela nezezlátne. A můžeme podávat.

 

Hlíva ústřičná v akci

Hlíva ústřičná 1 kg

44,90

Hlíva ústřičná volná

1 prodejce

Více informací

Globus

44,90 Kč -18%

Zbývá 6 dní

Platí do: 12.8.2025

Prodejny Globus

Zobrazit více

 
 

 

Mohlo by Vás zajímat

Vylepšete svou polévku: 7 superpotravin, které dodají vaší polévce potřebné živiny

Polévky jsou oblíbeným pokrmem, zejména v chladných měsících. Ať už je to hustý chilli, nebo krémová rajčatová, polévky mohou být skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku přidat lokální suroviny. Pokud však hledáte způsoby, jak do svého oblíbeného pokrmu přidat ještě více živin, máme pro vás několik skvělých tipů na ingredience, které vaši polévku povznesou na novou úroveň.

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina měsíce květen: Chřest

Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce duben: Jarní cibulka

Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!

Potravina měsíce duben: Medvědí česnek

Přichází sezóna medvědího česneku. Tuto nesmírně zdravou bylinku si přitom můžete nasbírat jen pár týdnů v roce! Využijte tedy této jedinečné příležitosti a vyzkoušejte jeden z našich receptů s medvědím česnekem.

Potravina měsíce březen: Polníček

Drobné zelené lístky polníčku nejenže dobře vypadají, ale také skvěle chutnají! Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a přesvědčte se, že se jedná o nesmírně zdravou i chutnou zeleninu.

Potravina měsíce březen: Rebarbora

Rebarbora je často opomíjená zelenina, kterou dnes pěstuje již jen málokdo. Jedná se však o zdravou a nesmírně chutnou potravinu, ze které si můžete připravit nespočet lahodných dezertů.

Spolupracujeme s: