Chilli con dýňové je směsí klasického chilli con carne a sladké dýňové omáčky. Toto jídlo je bohaté na vitamíny, vlákninu a má nádhernou oranžovou barvu, která dokonale odráží podzimní atmosféru. Navíc je to výborný recept pro ty, kteří hledají zdravější alternativu k tradičnímu chilli con carne s hovězím masem.
Recept na chilli con dýňové
Dýně je rostlina patřící do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) a zahrnuje různé druhy, které se pěstují pro své plody, které jsou často konzumovány jako zelenina nebo ovoce. Dýně jsou pěstovány po celém světě a jsou oblíbenou součástí mnoha kuchyní. Existuje několik různých druhů dýně, z nichž každý má své vlastnosti a použití.
.png)
Ingredience
- 2 šálky dýňového pyré (můžete použít dýni hokkaido)
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 1 paprika, nakrájená na kostičky
- 1 jalapeño paprička, nakrájená na tenké kruhy (podle chuti)
- 1 konzerva červených fazolí, odkapaná
- 1 konzerva černých fazolí, odkapaná
- 1 konzerva kukuřice, odkapaná
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička koriandrových semínek
- ½ lžičky červeného pepře
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 šálek zeleninového vývaru
- Na podávání: nastrouhaný sýr, koriandr a nachos
Postup:
-
V hlubším hrnci rozehřejte olivový olej a na něm zpěňte nakrájenou cibuli a česnek.
-
Přidejte jalapeño papričku, mletý kmín, mletou papriku, koriandrová semínka a červený pepř. Nechte chvíli restovat, dokud se vám z kuchyně nezačne šířit nádherná vůně.
-
Přidejte papriku a smažte ji do změknutí.
-
Vlijte dýňové pyré, rajčatový protlak, med a zeleninový vývar. Promíchejte a přiveďte k varu.
-
Přidejte odkapané fazole a kukuřici. Znížete teplotu a nechte chilli vařit na mírném ohni asi 20 minut, občas promíchávejte.
-
Osolte a opepřete dle chuti.
-
Podávejte s nastrouhaným sýrem, koriandrem a nachos.
Toto chutné chilli con dýňové je skvělým pokrmem pro podzimní večery. Jeho bohatá chuť a krásná barva jej činí nejen chutným, ale i vizuálně atraktivním. A co je nejlepší, můžete si s ním hrát s různými příchutěmi a kořením podle svého vkusu. Takže si připravte hrníček, usadíme se u krbu a vychutnáme si toto lahodné jídlo plné podzimního tepla.