Ingredience
Kuřecí maso
- 2 středně velké kuřecí řízky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- Olej na smažení
- 2 vejce
- 1-2 lžíce parmazánu
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 3 lžíce mouky
Citronová omáčka
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- šťáva z 1 citronu
- 100 ml kuřecího vývaru nebo vody
- 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžíce nasekané petrželky
- Sůl
- Pepř
Příprava
Příprava citronové omáčky:
1. Vymačkejte citron. Česnek oloupejte a nakrájejte. Listovou petržel omyjte, osušte a nasekejte. V misce smíchejte kukuřičný škrob a 1-2 lžíce studené vody.
2. Na pánvi na mírném ohni rozehřejte olivový olej a 2 lžíce másla. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a minutu opékejte, dejte pozor, aby se cibulka nespálila. Přidejte citronovou šťávu a vývar nebo vodu, poté vařte na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje. Přidejte nasekanou petrželku. Poté přidejte lžičku rozpuštěného zahušťovadla a za stálého míchání počkejte, až omáčka zhoustne, případně přidejte ještě trochu tekutého zahušťovadla. Vařte několik minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem. Na závěr přidejte další lžíci másla a omáčku stáhněte z ohně.
Příprava kuřete:
1. Řízky opláchněte pod vodou, osušte kuchyňskou utěrkou a odřízněte přebytečný tuk. ŘÍzky jemně poklepejte. Maso by nemělo být tlustší než 7 mm. Řízky osolte a opepřete.
2. V pánvi na mírném ohni rozehřejte olej na smažení. V misce nebo hlubokém talíři rozklepneme vidličkou 2 vejce. Dochuťte solí a pepřem. Podle velikosti vajec přidáme jednu až dvě lžíce parmazánu, aby směs nebyla kašovitá, ale řídká. Omyjte, osušte a nasekejte petrželovou nať, poté přidejte do směsi.
3. Řízek obalte v mouce a poté namočte do připravených vajec a položte na mírně rozehřátý olej. Maso opékejte na mírném ohni 4 minuty z každé strany. Když je řízek z jedné strany pěkně propečený, otočte ho na druhou.
4. Ihned podávejte. Osmažené maso dáme na talíř, přelijeme citronovou a máslovou omáčkou, poté přidáme předem připravenou přílohu, například hrášek nebo špenát. Ozdobte nasekanou petrželkou.