Belgické vafle
Pravé belgické vafle nejsou pouze jedny. Mezi ty nejtradičnější patří bruselské a lutyšské. Základní rozdíl mezi nimi je ve tvaru. Bruselské vafle musí být přesné, dokonale pravoúhlé a ve tvaru obdélníků. Ty lutyšské jsou uvolněnější, nepravidelné a bez pravých úhlů. Historicky nejpřesnější belgické vafle jsou pouze posypané cukrem. V současnosti narazíte během dovolené v Belgii na vafle na každém rohu, a to v mnoha variantách, se šlehačkou, čokoládou a ovocem.
Pokud jste na belgické vafle dostali chuť a chcete si je připravit u vás doma, není nic snazšího. Jedinou podmínkou domácí přípravy je vaflovač, který stojí pouze několik stovek.
![]() |
![]() |
(Foto: canva.com)
Recept na pravé belgické vafle
Ingredience na těsto:
- hladká mouka – 300 g
- cukr krupice – 75 g
- kypřící prášek – 15 g
- mléko – 500 ml
- vejce – 2 ks
- rozpuštěné máslo – 100 g
- sůl – dvě špetky
Postup:
- V míse smíchejte hladkou mouku, cukr krupici, kypřící prášek a sůl.
- Do směsi sypkých potravin přilijte mléko a rozpuštěné máslo.
- Vyklepněte do mísy vajíčka a vypracujte hladké těsto.
- Nyní přijde na řadu vaflovač (není potřeba vymazat). Do jeho středu nalijte těsto a nechte péct přibližně dvě minuty.
- Po vyklopení, které bývá bezproblémové, vafle ozdobte dle přání a servírujte.
Zdobení:
I když se belgické vafle v základu podávají pouze pocukrované, chutě se mění a dnes si můžete vafle dopřát s téměř jakýmkoliv zdobením. Pokud zvolíte více ingrediencí, nejprve vafle namažte Nutellou, čokoládou či džemem, poté ozdobte ovocem a jako poslední přijde na řadu šlehačka.
