Vaše poloha:
Recept na sváteční pomalu pečený bůček
(Foto: canva.com)
Recept na sváteční pomalu pečený bůček
(Foto: canva.com)

19.12.2023

Recept na sváteční pomalu pečený bůček

Chcete-li připravit nezapomenutelný vánoční pokrm, který zaujme každého hosta, nemusíte hledat dál. Tento tradiční vepřový pokrm, který zraje v pomalém pečení, se stává středobodem každé sváteční hostiny. Vyznačuje se křupavou kůrkou, šťavnatým masem a bohatými chutěmi, které si zaslouží místo na každém svátečním stole.

 

Pomalu pečený bůček je perfektní volbou pro vánoční hostinu, protože jeho příprava nevyžaduje neustálý dohled. Zatímco bůček pomalu dostává tu správnou teplotu v troubě, můžete se věnovat přípravě dalších svátečních pochoutek nebo strávit čas s rodinou. Pečený vepřový bůček, díky své bohaté chuti a šťavnaté textuře, skvěle doplňuje tradiční vánoční přílohy, jako jsou brambory, červené zelí nebo různé druhy knedlíků.

 

Ingredience:

 

  • 1,5 kg vepřového bůčku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hrubé mořské soli
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 1 lžíce tymiánu

 

Postup:

 

 

  1. Nejprve předehřejte troubu na 150 °C. Bůček položte na pracovní desku a jemně do kůže nařízněte kostkovaný vzor. Dbejte na to, abyste neprořízli do masa.
  2. V malé misce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, nasekaný česnek, rozmarýn a tymián. Touto směsí důkladně potřete celý kus bůčku, zejména naříznutou kůži.
  3. Bůček vložte do pekáče a pečte v předehřáté troubě. Pomalé pečení by mělo trvat přibližně 2,5 až 3 hodiny. Během pečení můžete bůček občas potřít vypečeným tukem z pekáče pro ještě šťavnatější chuť.
  4. Po uplynutí doby pečení zvyšte teplotu trouby na 220 °C a pečte dalších 30 minut, aby se kůže změnila na křupavou kůrku.
  5. Po upečení nechte bůček před krájením odpočívat asi 15 minut.

 

Tento recept na pečený vepřový bůček vám zajistí, že vaše vánoční stůl bude plný chutí a vaši hosté si pochutnají na dokonale upečeném, šťavnatém a křupavém bůčku. Užijte si sváteční atmosféru s tímto jedinečným a tradičním pokrmem.

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Nepřekonatelná kombinace: Jak na pečený bůček s žemlovou nádivkou?

Když se spojí šťavnatý pečený bůček s bohatou žemlovou nádivkou, vznikne kulinářský zážitek, který si zamiluje každý milovník tradiční české kuchyně. Tato kombinace představuje vrcholné potěšení pro chuťové pohárky, kde každé sousto hraje symfonii chutí a textur. V následujícím článku vám představíme, jak na tento skvost připravit a proč je pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou považován za nepřekonatelnou kombinaci.

Recept na nejlepší trhané hovězí? Víno, bylinky a pomalé pečení dělají zázraky

Trhané hovězí maso patří mezi nejoblíbenější pomalu pečené pokrmy, které se doslova rozplývají na jazyku. Tajemství dokonalé chuti spočívá v dlouhé přípravě, kvalitním mase, aromatických bylinkách a kapce červeného vína. Vyzkoušejte tento recept na trhané maso, které se hodí do burgerů, tortill, nebo jako hlavní chod s bramborovou kaší.

Jak připravit kuře, aby chutnalo jako kachna? Recept na kuře ala kachna

Kuře, které chutná jako kachna? Pokud chcete ušetřit, ale neochudit se o chuť kachního masa, vyzkoušejte recept na kuře ala kachna. S pečeným kuřetem můžete dosáhnout chutného výsledku s jemnými tóny, které připomínají kachnu. Naučte se, jak kuře připravit, aby mělo křupavou kůži a šťavnatou chuť.

Jak připravit svatomartinskou husu? Recept, který zaručí křupavou kůrčičku a šťavnaté maso

Svatomartinská husa je tradičním pokrmem, který se připravuje k oslavám svátku svatého Martina. Pokud chcete na váš stůl servírovat křupavou a šťavnatou pečenou husu, máme pro vás jednoduchý, ale ověřený recept, který vás nezklame. Naučte se, jak připravit dokonalou svatomartinskou husu s křupavou kůrčičkou, aby se vám hosté jen sbíhali!

Upečte si luxusní Svatomartinskou husu

Přichází čas svatomartinských oslav a k nim neodmyslitelně patří tradice pečení svatomartinské husy. Tento článek vám nabídne osvědčený recept, který promění vaši kuchyni v místo plné lákavých vůní a přinese na váš stůl kousek tradiční podzimní pohody. Objevte tajemství dokonale křupavé kůrčičky a šťavnatého masa, které si zamiluje celá rodina. 

Datlový koktejl s tahini: Lahodný proteinový nápoj s tofu a bez proteinu

Hledáte zdravý a přirozeně sladký nápoj, který vás zasytí, ale zároveň chutná jako dezert? Tento krémový koktejl s datlemi, tahini a tofu si zamilujete – a navíc dodá přes 30 gramů bílkovin bez použití proteinového prášku.

Letní dezerty podle dietologa: 4 sladké recepty, které potěší i vaše zdraví

Lehké, osvěžující a zároveň výživné – přesně takové mohou být letní dezerty, pokud vsadíte na čerstvé suroviny a tipy od odborníka na výživu. Podívejte se na čtyři zdravé recepty, které v létě ocení nejen vaše chuťové buňky, ale i tělo.

Čokoládový mousse z jediné suroviny? Tento geniální dezert zvládnete do 10 minut!

Nechce se vám péct, ale honí vás mlsná? Vyzkoušejte tenhle jednoduchý čokoládový mousse z pouhé jedné suroviny. Hotový je za pár minut a chutná jako z luxusní cukrárny!

Domácí višňový sirup s méně cukru: Osvěžení plné chuti a zdraví

Připravte si domácí višňový sirup bez zbytečně velké dávky cukru. Zdravější varianta osvěžujícího nápoje, který zvládnete snadno i bez konzervantů.

Piškotový dort s jahodami: Recept, který chutná jako od babičky

Piškotový dort s jahodami patří mezi klasiku, kterou zvládnete i doma bez složitého pečení. Tento recept spojuje nadýchaný piškot, čerstvé jahody a jemnou šlehačku v lehkém letním dezertu, který potěší každého milovníka ovocných dortů.

Spolupracujeme s: