Pomalu pečený bůček je perfektní volbou pro vánoční hostinu, protože jeho příprava nevyžaduje neustálý dohled. Zatímco bůček pomalu dostává tu správnou teplotu v troubě, můžete se věnovat přípravě dalších svátečních pochoutek nebo strávit čas s rodinou. Pečený vepřový bůček, díky své bohaté chuti a šťavnaté textuře, skvěle doplňuje tradiční vánoční přílohy, jako jsou brambory, červené zelí nebo různé druhy knedlíků.
Ingredience:
- 1,5 kg vepřového bůčku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hrubé mořské soli
- 1 lžíce mletého černého pepře
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce rozmarýnu
- 1 lžíce tymiánu
Postup:
- Nejprve předehřejte troubu na 150 °C. Bůček položte na pracovní desku a jemně do kůže nařízněte kostkovaný vzor. Dbejte na to, abyste neprořízli do masa.
- V malé misce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, nasekaný česnek, rozmarýn a tymián. Touto směsí důkladně potřete celý kus bůčku, zejména naříznutou kůži.
- Bůček vložte do pekáče a pečte v předehřáté troubě. Pomalé pečení by mělo trvat přibližně 2,5 až 3 hodiny. Během pečení můžete bůček občas potřít vypečeným tukem z pekáče pro ještě šťavnatější chuť.
- Po uplynutí doby pečení zvyšte teplotu trouby na 220 °C a pečte dalších 30 minut, aby se kůže změnila na křupavou kůrku.
- Po upečení nechte bůček před krájením odpočívat asi 15 minut.