V létě jsou trhy plné zeleniny a ovoce, je skvělý čas je zamrazit, abyste si na nich pochutnali, i když zrovna nemají sezónu. A pokud si ovoce a zeleninu pěstujete sami, tak máte i jistotu jejich kvality. Pokud si chcete udělat trochu větší zásobu ovoce, tady je pár tipů, jak ho správně zmrazit. Je to snadný a nejlepší způsob, jak prodloužit životnost čerstvého ovoce.
Tipy a rady, jak zmrazit ovoce
- Zmrazte čerstvé ovoce – Čím čerstvější je ovoce při zmrazení, tím lepší bude poté, co je rozmrazíte. Bez ohledu na druh ovoce musí být vždy čerstvé, nepoškozené a nepřezrálé.
- Nechte ovoce oschnout – Ovoce před zmrazením omyjte a nechte oschnout. Zabráníte tím prochladnutí ovoce. Nechte nejprve okapat a poté položte na papírovou utěrku. Odstraňte poškozené bobule, listy a další nečistoty.
- Ovoce naporcujte – Zmrazujte v menším množství, protože i když nemáte velké množství ovoce, pravděpodobně ho nespotřebujete najednou. Ovoce je nejlepší před zmrazením zabalit do plastových sáčků. Pokud se rozhodnete pro skladování v plastových krabičkách, nejdůležitější je, aby měly víko.

- Nakrájejte a přidejte cukr – Bobule můžete zmrazit celé a větší ovoce nakrájejte na kousky. Pokud chcete, posypte ovoce cukrem a před zmrazením nechte asi 15 minut odstát. Ovoce, které snadno tmavne, jako jsou broskve, nektarinky, jablka a meruňky, potřete roztokem vody a kyseliny citronové.
- Nezmrazujte již rozmražené – Výhodou mražení v menších baleních je využití celého množství uskladněného ovoce, abyste nevyhodili to, co nespotřebujete. Rozmrazené ovoce nikdy znovu nezmrazujte, pokud jste je tepelně nezpracovali.
- Pevně uzavřete – Ujistěte se, že ze sáčku neuniká vzduch, protože to může ovlivnit barvu a chuť ovoce. Použijte mrazicí sáčky a při mrazení vytlačte všechen vzduch, který potraviny v mrazničce vysušuje.
- Připravte mrazák – Mražení bude efektivnější, pokud odstraníte z mrazáku přebytečný led. Umístěte na nejchladnější místo v mrazáku.
- Bobule jsou ideální na zmrazení – Díky své jemné textuře mohou ztratit tvar a pustit šťávu, ale to zachráníte tak, že je nejprve zmrazíte na pečícím papíru a později přendáte do sáčku. Sáček nikdy nepřeplňujte, protože ovoce obsahuje vodu, takže je možné, že se při mražení trochu zvětší.
- Mražené ovoce a zelenina mají svou trvanlivost – I když je mražené ovoce zdravé, tak se jeho kvalita v mrazáku nezachová navždy. Stejně jako maso, i mražené ovoce má trvanlivost, která závisí na ovoci samotném. Osm až dvanáct měsíců je období, které většina ovoce a zeleniny vydrží v mrazáku, aniž by ztratilo na kvalitě.
Každé ovoce je jiné, proto jsem pro vás připravili i pár tipů, jak každé ovoce co nejlépe zamrazit.
- Jablka - Před zmrazením je oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokud mrazíte větší množství a chcete zabránit zhnědnutí jablek, udržujte jablka při přípravě na mrazení namočená v osolené vodě.
- Banány, kiwi, mango - Nejprve oloupejte, poté nakrájejte na plátky/plátky a zmrazte.
- Bobule - Borůvky, ostružiny a jahody omyjte a důkladně osušte, než je dáte do mrazáku. Jahody můžete také nakrájet na kousky.
- Citrusové plody - Nejlepší způsob, jak zmrazit citrony, limetky, grapefruity nebo pomeranče, je uchovávat kůru a šťávu odděleně. Ovoce vymačkejte a šťávu nalijte do nádob na led (šťávu můžete zamrazit i v igelitovém sáčku umístěném v mrazáku). Kůru můžete nastrouhat přímo do mrazícího sáčku.
- Peckové ovoce - Broskve, švestky a nektarinky oloupejte, než je nakrájíte a zmrazíte. Meruňky není nutné loupat. Třešně by měly být před zmrazením odpeckovány.
