Květák je skvělou surovinou, která se hodí do mnoha pokrmů. Jeho jemná a neutrální chuť umožňuje všestranné kulinářské využití. Kromě klasického smaženého květáku si z něj můžete připravit celou řadu dalších specialit, jako jsou polévky, pyré, slané koláče, zeleninové omáčky i pečené pokrmy. Navíc je květák bohatý na vitamíny C, K a B, stejně jako na minerály, jako je vápník, hořčík a draslík. Krémová květáková polévka je tak nejen chutná, ale také zdravá a výživná. Pokud tedy hledáte inspiraci na jednoduchou letní večeři, rozhodně květákový krém vyzkoušejte. Připravíte ho do 30 minut a zaručeně bude chutnat celé rodině.
Recept na květákovou polévku

Ingredience:
- 1 střední květák
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- Sůl a pepř podle chuti
- Špetka muškátového oříšku
- Čerstvá petržel na ozdobu
Postup:
-
Příprava surovin: Nejprve si připravte všechny suroviny. Květák rozlámejte na menší růžičky a důkladně jej opláchněte pod tekoucí vodou. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
-
Restování cibule a česneku: V hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Poté přidejte nasekaný česnek a restujte další minutu, dokud nezačne vonět.
-
Vaření květáku: K restované cibuli a česneku přidejte růžičky květáku a vše dobře promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby byl květák zcela ponořený. Přiveďte polévku k varu, poté snižte plamen a nechte ji vařit asi 15-20 minut, dokud není květák měkký.
-
Mixování polévky: Když je květák měkký, stáhněte hrnec z ohně a polévku nechte mírně vychladnout. Poté ji pomocí ponorného mixéru rozmixujte do hladka. Pokud nemáte ponorný mixér, můžete použít klasický stolní mixér, ale polévku mixujte po částech, abyste předešli nebezpečí opaření.
-
Zjemnění smetanou a dochucení: Do rozmixované polévky přidejte smetanu ke šlehání a dobře promíchejte. Podle chuti přidejte sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vývaru nebo vody, aby měla požadovanou konzistenci.
-
Servírování: Polévku opět zahřejte, ale nevařte ji. Při podávání ji ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou. Můžete ji doplnit také o kousky opečeného chleba nebo křupavé krutony pro zajímavý kontrast.
Krémová květáková polévka je skvělým příkladem toho, jak i z jednoduché suroviny můžete vykouzlit výjimečný pokrm. Její jemná chuť a krémová konzistence z ní činí ideální volbu pro rodinné večeře i slavnostní příležitosti. Připravit tuto polévku zabere jen chvíli, ale výsledek vás nadchne svou delikátní chutí. Ať už ji servírujete jako předkrm, nebo hlavní chod, jistě si ji zamilujete. Přejeme vám dobrou chuť a příjemné chvíle strávené u stolu.
Zdroj: AkcniCeny.cz