Vaše poloha:
Nejlepší recept na domácí květákovou polévku
(Foto: canva.com)
Nejlepší recept na domácí květákovou polévku
(Foto: canva.com)

01.08.2025

Nejlepší recept na domácí květákovou polévku

Přinášíme vám recept na krémovou květákovou polévku, která vás zahřeje a potěší svou jemnou chutí. Za pár chvil tak můžete připravit ideální lehkou večeři pro celou rodinu.

 

Květák je skvělou surovinou, která se hodí do mnoha pokrmů. Jeho jemná a neutrální chuť umožňuje všestranné kulinářské využití. Kromě klasického smaženého květáku si z něj můžete připravit celou řadu dalších specialit, jako jsou polévky, pyré, slané koláče, zeleninové omáčky i pečené pokrmy. Navíc je květák bohatý na vitamíny C, K a B, stejně jako na minerály, jako je vápník, hořčík a draslík. Krémová květáková polévka je tak nejen chutná, ale také zdravá a výživná. Pokud tedy hledáte inspiraci na jednoduchou letní večeři, rozhodně květákový krém vyzkoušejte. Připravíte ho do 30 minut a zaručeně bude chutnat celé rodině.

 

Recept na květákovou polévku

 

(Foto: canva.com

 

Ingredience:

 

 

Postup:

 

  1. Příprava surovin: Nejprve si připravte všechny suroviny. Květák rozlámejte na menší růžičky a důkladně jej opláchněte pod tekoucí vodou. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nasekejte na jemno.

  2. Restování cibule a česneku: V hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Poté přidejte nasekaný česnek a restujte další minutu, dokud nezačne vonět.

  3. Vaření květáku: K restované cibuli a česneku přidejte růžičky květáku a vše dobře promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby byl květák zcela ponořený. Přiveďte polévku k varu, poté snižte plamen a nechte ji vařit asi 15-20 minut, dokud není květák měkký.

  4. Mixování polévky: Když je květák měkký, stáhněte hrnec z ohně a polévku nechte mírně vychladnout. Poté ji pomocí ponorného mixéru rozmixujte do hladka. Pokud nemáte ponorný mixér, můžete použít klasický stolní mixér, ale polévku mixujte po částech, abyste předešli nebezpečí opaření.

  5. Zjemnění smetanou a dochucení: Do rozmixované polévky přidejte smetanu ke šlehání a dobře promíchejte. Podle chuti přidejte sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vývaru nebo vody, aby měla požadovanou konzistenci.

  6. Servírování: Polévku opět zahřejte, ale nevařte ji. Při podávání ji ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou. Můžete ji doplnit také o kousky opečeného chleba nebo křupavé krutony pro zajímavý kontrast.

 

Krémová květáková polévka je skvělým příkladem toho, jak i z jednoduché suroviny můžete vykouzlit výjimečný pokrm. Její jemná chuť a krémová konzistence z ní činí ideální volbu pro rodinné večeře i slavnostní příležitosti. Připravit tuto polévku zabere jen chvíli, ale výsledek vás nadchne svou delikátní chutí. Ať už ji servírujete jako předkrm, nebo hlavní chod, jistě si ji zamilujete. Přejeme vám dobrou chuť a příjemné chvíle strávené u stolu.

 

Zdroj: AkcniCeny.cz

Mohlo by Vás zajímat

Jak připravit květákovou polévku  s opečenou slaninou: Jednoduchý recept na bohatou a chutnou polévku

Chcete si pochutnat na bohaté, krémové polévce, která vás zahřeje a potěší výraznou chutí? Vyzkoušejte jednoduchý recept na hustou květákovou polévku s opečenou slaninou – kombinaci, která se stane hitem vaší kuchyně.

Kouzlo květáku: recept na květákovou polévku, která zahřeje

Jakmile se venku ochladí a začnete hledat teplo ve svých domovech, není nic lepšího než se zahřát skvělou polévkou. A co takhle jedna, která nejenže zahřeje, ale je také plná nutriční hodnoty a lahodné chuti? Právě květáková polévka je tím pravým kulinářským kouzlem, kterou si zamilujete. Připravte své chuťové buňky na zážitek, který rozvíří nejen váš jídelníček, ale možná i pohled na to, jak fantastický může být květák.

Dokonalá bramboračka s houbami: Snadný recept na oblíbenou polévku

Bramboračka s houbami je tradiční česká polévka, která má své nezastupitelné místo v mnoha domácnostech. Tento pokrm je oblíbený především díky své sytosti, bohaté chuti a jednoduché přípravě. Vůně čerstvých hub a kombinace brambor s kořenovou zeleninou dělá z této polévky skutečný gurmánský zážitek. Pojďme se podívat na recept, který vám umožní připravit tuto klasiku doma.

Letní hit na talíři: Krémová cuketová polévka, která vás nadchne hned první lžící

Cuketa je zelenina, která v kuchyni zvládne zázraky. Připravte si hedvábně jemnou krémovou polévku, která je lehká, rychlá a perfektní na letní dny.

Gazpacho: Letní polévka bez vaření, kterou zvládne každý

Hledáte osvěžení do horkých dnů, které nezatíží žaludek ani sporák? Gazpacho je studená polévka z čerstvé zeleniny, která vás překvapí jednoduchostí i chutí. Navíc ji zvládne úplně každý – bez vaření, během pár minut.

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem: Exotická dobrota, kterou zvládnete i doma

Spojení kuřecího masa, kokosového mléka a thajských chutí je trefa do černého. Tahle polévka není jen výborná – je léčivá, výživná a přitom snadná na přípravu. Zkuste ji podle jednoduchého receptu!

Chladivá okurková polévka je letní záchrana: Osvěžující chuť ve stylu tzatziki

Když rtuť na teploměru stoupá, těžká jídla ustupují lehkým a osvěžujícím receptům. Právě chladivá okurková polévka ve stylu tzatziki je ideálním letním řešením – rychlá, bez vaření a plná svěžesti, kterou si můžete vychutnat i „na cestu“ třeba ve skleničce.

5 nejčastějších chyb při vaření polévky: Děláte je taky?

Polévka může být dokonalým předkrmem i léčivým pokrmem, pokud ji připravíte správně. Jenže právě při vaření se často dělají chyby, které její chuť úplně pokazí. Vyhněte se těm nejčastějším a připravte si domácí vývar, na který budete pyšní!

Recept na chřestovou polévku: Krémová, jednoduchá a hotová za pár minut

Chřestová sezóna je v plném proudu a není nic lepšího než rychlá, krémová a voňavá chřestová polévka. Připravte si ji ze zeleného chřestu a užijte si lehký jarní pokrm, který vás zahřeje i osvěží.

Jarní detoxikační polévka: Zbaví tělo toxinů, zrychlí trávení a pomůže při hubnutí

Chcete odlehčit jídelníček, pročistit střeva a zbavit se jarní únavy? Vyzkoušejte osvěžující zeleninovou polévku, která přirozeně nastartuje vaše trávení a pomůže i s pár kily navíc.

Spolupracujeme s: