Pórek je velmi výživná a zdravá zelenina, která patří do stejného rodu jako česnek, jarní cibulka či pažitka. Obsahuje velké množství vitamínu C, folátů, vitamínu K, draslíku, vápníku, fosforu a železa. Pórek je dobrým zdrojem sacharidů a vlákniny a obsahuje velmi málo tuku.
Chcete-li udělat dobře svému tělu a zdraví, rozhodně se konzumaci pórku nevyhýbejte, protože se vyznačuje protirakovinnými účinky, povzbuzuje činnost mozku, snižuje cholesterol v krvi, pomáhá v boji s infekcemi, zlepšuje trávení, a dokonce posiluje kosti.
Recept z pórku

Smetanovo-pórková polévka
Ingredience:
- pórek – 1 ks
- máslo
- voda/zeleninový vývar – 1 litr
- brambory – 2 ks
- smetana ke šlehání – malý kelímek
- hladká mouka
- sůl
- pepř
Postup:
- Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka.
- Nakrájený pórek rozdělte na bílou a zelenou část.
- Brambory omyjte a nakrájejte na menší kousky.
- Na rozpuštěném másle v hrnci lehce osmahněte bílé části pórku.
- Zaprašte moukou a připravte tak světlou jíšku.
- Do hrnce vlijte vodu nebo zeleninový vývar (kostku zeleninového vývaru zalijte horkou vodou).
- Přidejte zbytek pórku a nakrájené brambory.
- Vařte přibližně 20 až 25 minut doměkka.
- Nyní přilijte smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud dáváte přednost rustikálnějším pokrmům, tak mixování omezte na minimum a přiznejte v polévce kousky pórku.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s čerstvým pečivem, které lehce potřete máslem.
TIP č.1: Nemáte-li čerstvé pečivo, nakrájejte chléb na kostičky, které na pánvičce a oříšku másla opečete.
TIP č. 2: Polévku můžete dozdobit zelenou částí pórku a lžičkou zakysané smetany.