Reklama Reklama
Vaše poloha:
Máme tu sezónu medvědího česneku! Využijte ho k výrobě domácího bylinkového másla
Zdroj: canva.com
Máme tu sezónu medvědího česneku! Využijte ho k výrobě domácího bylinkového másla
Zdroj: canva.com

05.05.2021

Máme tu sezónu medvědího česneku! Využijte ho k výrobě domácího bylinkového másla

Sezona medvědího česneku je tady a trvá od konce března do poloviny května. Využijte možnost jeho výrazné chuti a připravte si bylinkové máslo s medvědím česnekem. Přípravu zvládne každý, tak jdeme na to!

 

Medvědí česnek – jarní elixír

Je to jarní bylinka, jejíž listy obsahují vápník, železo, zinek a vitaminy A, B a C (100 g medvědího česneku obsahuje 150 mg vitaminu C). Navíc detoxikuje a regeneruje játra, má i protizánětlivé účinky. Medvědí česnek se vyskytuje ve volné přírodě v lužních a listnatých lesech. Působí antibakteriálně a pomáhá například pří nachlazení, reguluje krevní tlak, podporuje srdce, chrání tělo před rakovinou a snižuje hladinu cukru v krvi. Medvědí česnek Vám dodá energii po dlouhé zimě a pročistí celé tělo.

 

Zdroj: canva.com

 

Recept na přípravu bylinkového másla s medvědím česnekem

 

Ingredience

  • 1 kostka změklého másla
  • Svazek medvědího česneku
  • Sůl podle chuti

 

Postup

Nasekáme listy medvědího česneku. Do mixéru dáme nakrájené změklé máslo, přidáme nasekaný medvědí česnek a sůl podle chuti. Můžeme přidat i další bylinky – například zelenou petrželku. Všechno rozmixujeme. Připravené bylinkové máslo můžeme uchovat v plastových krabičkách nebo dáme do formiček a necháme v lednici ztuhnout. Můžeme také zamrazit. Máslo s medvědím česnekem lze použít všude, kde používáme normální máslo.

 

Bageta s bylinkovým máslem z medvědího česneku

 

Ingredience

 

Postup

Nakrájíme bagetu na plátky (cca 2 cm) tak, že řezy úplně nedokončíme a bageta zůstane v celku. Mezi plátky vetřeme jednu lžičku másla. Bagetu zabalíme do alobalové fólie a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 15 minut. Vyjmeme bagetu z trouby, ihned ji rozbalíme z alobalu a rozkrájíme. Bageta je hotová a můžeme ji podávat samotnou nebo jako přílohu.

 

Zdroj: canva.com

 

Dobrou chuť!

 
 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na kuřecí stehna na česneku a bylinkách s jemnou krémovou omáčkou

Kuřecí stehna na česneku a bylinkách s krémovou omáčkou jsou ideálním receptem pro chvíle, kdy toužíte po jídle, které je jednoduché na přípravu, ale zároveň působí slavnostně. Jemné maso, aromatické bylinky a sametová omáčka se postarají o vyváženou chuť, která potěší celou rodinu i hosty u nedělního stolu.

Šťavnatá kachní srdíčka: Tajemství chuti je v bylinkách

Kachní srdíčka patří mezi suroviny, které si v českých kuchyních teprve hledají své místo. Přitom jde o cenově dostupnou a šťavnatou delikatesu, která vás překvapí svou chutí. V kombinaci s čerstvými bylinkami se z nich stane rychlý, a přitom výjimečný pokrm vhodný jak na všední oběd, tak i na netradiční večeři.

Zkaramelizovaná cuketa s fetou a bylinkami: lehký letní recept, který zvládne každý

Cuketa je letní zelenina, která dokáže překvapit svou jemnou chutí i variabilitou. V kombinaci s křupavou karamelizací na pánvi, slanou fetou a osvěžujícími bylinkami se promění v lahodný recept, který se hodí jako příloha i samostatné jídlo. Rychlý, jednoduchý, a přitom plný chuti – ideální pro letní dny.

Bylinky na snížení krevního tlaku: Těchto 7 chutných zázraků musíte zkusit

Vysoký krevní tlak je tichý zabiják, který často nebolí, ale výrazně zvyšuje riziko infarktu či mrtvice. Dobrou zprávou je, že kromě léků existují i přirozené cesty, jak ho dostat pod kontrolu. Bylinky a koření nejen dochutí vaše jídla, ale mohou také podpořit zdraví srdce a cév. Seznamte se s těmi nejúčinnějšími.

Recept na avokádové těstoviny s citronem, česnekem a parmazánem

Hledáte rychlý a zdravý recept na večeři? Avokádové těstoviny s citronem, česnekem a parmazánem jsou ideální volbou. Krémová omáčka z avokáda je bez smetany, lehká a svěží díky citronu. Hotové je máte do 15 minut a chutnají skvěle teplé i studené.

Jak si doma vyrobit poctivé máslo? Stačí smetana, trpělivost a 15 minut

Domácí máslo chutná jinak než to z obchodu. Jemněji, přirozeněji – a hlavně víte, co v něm je. Ukážeme vám jednoduchý postup, jak si máslo vyrobit doma i bez specializovaného vybavení.

Poznejte chuť pravé Číny: Kuřecí s houbami Moo Goo Gai Pan pro začátečníky

Jste zvědaví na exotické chutě a tradiční kuchyně? Vyzkoušejte recept na jedno z nejoblíbenějších čínských jídel, které je oblíbené i mezi začátečníky v přípravě asijských pokrmů. Kuřecí s houbami Moo Goo Gai Pan vás zavede do světa vůní a chutí vzdálené Číny.

Recept na dokonalou česnekovou polévku, který začíná dobře pečeným česnekem

Pečený česnek dodá česnekové polévce jemnou, krémovou chuť bez štiplavosti. Naučte se ho připravit správně a objevte recept, který vás zahřeje a okouzlí svou vůní i chutí.

Tři neodolatelné recepty na těstoviny s kuřecím masem, které musíte ochutnat!

Těstoviny s kuřecím masem jsou skvělou volbou pro rychlý, chutný a vyvážený oběd nebo večeři. Vyzkoušejte tři originální recepty, které vás nadchnou svou jednoduchostí i bohatou chutí.

Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů

Medvědí česnek, či česnek medvědí, je jedním z nejzajímavějších a chutných jarních darů přírody. Jeho jemná, ale výrazná chuť dodává pokrmům nezaměnitelnou aromatickou chuť. V následujícím článku vám představíme pět receptů, které obsahují medvědí česnek v různých podobách. Připravte se na chuťovou explozi.

Spolupracujeme s: