Medvědí česnek – jarní elixír
Je to jarní bylinka, jejíž listy obsahují vápník, železo, zinek a vitaminy A, B a C (100 g medvědího česneku obsahuje 150 mg vitaminu C). Navíc detoxikuje a regeneruje játra, má i protizánětlivé účinky. Medvědí česnek se vyskytuje ve volné přírodě v lužních a listnatých lesech. Působí antibakteriálně a pomáhá například pří nachlazení, reguluje krevní tlak, podporuje srdce, chrání tělo před rakovinou a snižuje hladinu cukru v krvi. Medvědí česnek Vám dodá energii po dlouhé zimě a pročistí celé tělo.

Recept na přípravu bylinkového másla s medvědím česnekem
Ingredience
- 1 kostka změklého másla
- Svazek medvědího česneku
- Sůl podle chuti
Postup
Nasekáme listy medvědího česneku. Do mixéru dáme nakrájené změklé máslo, přidáme nasekaný medvědí česnek a sůl podle chuti. Můžeme přidat i další bylinky – například zelenou petrželku. Všechno rozmixujeme. Připravené bylinkové máslo můžeme uchovat v plastových krabičkách nebo dáme do formiček a necháme v lednici ztuhnout. Můžeme také zamrazit. Máslo s medvědím česnekem lze použít všude, kde používáme normální máslo.
Bageta s bylinkovým máslem z medvědího česneku
Ingredience
- 1 bageta (nebo jiné pečivo)
- Bylinkové máslo s medvědím česnekem
- Alobalová fólie
Postup
Nakrájíme bagetu na plátky (cca 2 cm) tak, že řezy úplně nedokončíme a bageta zůstane v celku. Mezi plátky vetřeme jednu lžičku másla. Bagetu zabalíme do alobalové fólie a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 15 minut. Vyjmeme bagetu z trouby, ihned ji rozbalíme z alobalu a rozkrájíme. Bageta je hotová a můžeme ji podávat samotnou nebo jako přílohu.
