dTest: Řecké jogurty

Řecký jogurt si u českých spotřebitelů ještě nevytvořil takové jméno, aby všichni přesně věděli, čím se liší od běžného jogurtu. Řada lidí je přesvědčena, že rozdíl tkví v tučnosti, případně ve vzhledu. Není to zcela přesné, klíčem jsou bílkoviny.

Základ řeckého jogurtu je stejný, jako u kteréhokoliv jiného jogurtu – jsou to mléko a jogurtová kultura. Stejné jsou i první kroky výroby, kdy se mléko naočkuje a nechá zkysat, čímž vzniká zahuštěná jogurtová hmota. Řeckou specialitou jsou jogurty straggisto, ze kterých se po kysání odkapáním odstraňuje syrovátka, čímž se jogurt zahustí a také se v něm výrazně zvýší podíl bílkovin. Právě jogurtem straggisto se inspirovali mlékaři i v jiných zemích.

V České republice se mu od začátku července 2017 říká řecký jogurt a důležitý je pro něj minimálně 5,6% podíl bílkovin, kterého se dosahuje odebráním syrovátky. Podobný, ale technologií výroby trochu odlišný, je jogurt řeckého typu. I ten musí od července 2017 mít 5,6% podíl bílkoviny, ale cestou k němu není odstranění syrovátky, ale přídavek koncentrátu mléčných bílkovin. O obsahu bílkovin ve výrobku se můžete dočíst na obalu, je to jedna z povinně uváděných výživových hodnot.

Prodávané řecké jogurty mají často vysokou tučnost, některé z nich se dokonce řadí do skupiny smetanových jogurtů, tedy obsahují více než 10 % tuku. Ovšem není to pravidlem, obsah tuku není u řeckého jogurtu rozhodující a můžete se setkat i s odtučněnou verzí. Pokud chcete jogurt tučnější, nespoléhejte proto jen na název řecký jogurt, ale raději si obsah tuku zkontrolujte na obalu. V případě mléčných výrobků jde o povinný údaj.

Další doporučení pro výběr pak lze vztáhnout na všechny druhy mléčných kysaných výrobků. Určitě se vyplatí kontrolovat datum spotřeby a rozhodně nekupujte výrobek, u kterého je datum nečitelné nebo chybí úplně. Pro zákazníka je výhodnější kupovat zboží, které má ještě před sebou co nejdelší „život“, ale kvalita jogurtu by měla být bezvadná i poslední den doby použitelnosti, včetně minimálního počtu bakterií jogurtové kultury.

Na zkažený jogurt byste při nákupu narazit neměli. Pro jistotu však zkontrolujte, zda není obal nafouklý, což může špatnou kondici výrobku prozradit. Ne všechny vady se však projevují tímto způsobem, proto raději ještě po otevření zkontrolujte, zda se na povrchu jogurtu neobjevuje plíseň. Pokud byste na ni v kelímku narazili, určitě jogurt nekonzumujte.

Výrobky, které uspěly v testu

Milko Řecký jogurt

Milko Řecký jogurt

Výrobce:
Polabské mlékárny a.s., Poděbrady
Koupeno:
Tesco

Obsah bílkovin: velmi dobře 99 %

Senzorické hodnocení: velmi dobře 84 %

Obsah tuku: dobře 67 %

Nežádoucí látky: velmi dobře 86 %

Běžná cena 11,90

Další testy z kategorie dTest

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

dTest: Jak vybrat sprejové čističe koupelen

dTest: Jak vybrat sprejové čističe koupelen

Čističe koupelen jsou přípravky, které by měly být schopné odstranit běžnou koupelnovou nečistotu. Většinou slibují pomoc při úklidu vodního kamene, zbytků mýdla a dodání lesku vodovodním bateriím a armaturám. Dnes již téměř standardní výbavou prostředků na koupelny je čistič s rozprašovačem, který umožňuje pohodlné a rovnoměrné nanášení prostředku, včetně pokrytí i hůře dostupných míst.

dTest: Mandle v čokoládě

dTest: Mandle v čokoládě

Mikuláš a Vánoce se blíží, čeká nás tedy velká nadílka nejrůznějších sladkostí. Oblíbené jsou tzv. dražované mandle – mandle obalené čokoládou nebo jinou polevou. Spotřebitelský časopis dTest prozkoumal 21 vzorků, aby zjistil, jak si stojí s kvalitou. Ne vždy se jedná o čokoládu. Pozor je si třeba dát i na lešticí přípravky upravující povrch čokoládového dražé. Někteří výrobci míchají leštidla ještě s dalšími přídatnými látkami.

dTest: Jak se vyznat v jedlé soli

dTest: Jak se vyznat v jedlé soli

Sůl musí v České republice obsahovat nejméně 98 % chloridu sodného, u solí s jódem či fluorem to je nejméně 97 %. Jak zásadně se liší kvalita solí, otestoval spotřebitelský časopis dTest. Porovnání 19 vzorků kamenné, mořské a himalájské soli ukázalo, že chemický základ je ve všech případech stejný, určité rozdíly však mezi nimi jsou.

dTest: Jak se vyznat ve smetanách

dTest: Jak se vyznat ve smetanách

Asi každý, kdo čas od času šlehá smetanu a touží po nadýchané pěně, zažil neúspěch. Spotřebitelský časopis dTest proto vyzkoušel, zda za nezdary může být něco víc než jen špatně vychlazená smetana nebo špatný způsob přípravy. V laboratoři test podstoupilo 22 smetan ke šlehání slibujících našlehanou nadílku.

dTest: Ovesné vločky

dTest: Ovesné vločky

Ovesné vločky patří mezi stálice na pultech obchodů i ve spížích některých domácností. Jsou suché, za správných skladovacích podmínek dlouho vydrží a skvěle se hodí k přípravě kaší nebo müsli. Časopis dTest otestoval 14 výrobků a zjistil, že některé vločky sice mají nedostatky v dodržení vyhlášky, spotřebitelé se však nemusí bát o své zdraví. V žádném z testovaných výrobků se sledované jedovaté látky nenašly.

Reklama

Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.