dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tuky

12.5.2017

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tuky

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tuky

Potravinářské výrobky s označením jedlé tuky musí splňovat požadavky vyhlášky č. 77/2003 Sb. Ta dělí tuky podle původu použité suroviny na rostlinné, živočišné nebo směsné. Směsnými tuky jsou výrobky tvořené směsí tuků rostlinných a živočišných. Rostlinné tuky se získávají ze semen, plodů nebo jader plodů olejnatých plodin. Živočišné z poživatelných tukových tkání hospodářských zvířat nebo mořských živočichů.

Z informací na obalech bychom měli vyčíst, k jakému kuchyňskému účelu je daný tuk vhodný.

Obsah tuku je zcela zásadním údajem na obalu výrobku. Z něj zjistíme, zda do výrobku byla přidána voda. Tzv. pokrmové neboli stoprocentní tuky jsou bez vody, hodí se ke smažení, protože na pánvi neprskají. Tuky roztíratelné neboli margaríny mohou obsahovat různý podíl vody, při pokojové teplotě musí zůstat pevné. Tekuté emulgované tuky mají při pokojové teplotě tekutou konzistenci.

Se sníženým obsahem tuku je označení pro výrobky s obsahem tuku nad 41 %, nejvýše však 62 %.

S nízkým obsahem tuku, nízkotučné či light je označení pro výrobky obsahující nejvýše 41 % tuku.

Obsah soli – pokud byla použita, musí být její podíl v procentech uveden v seznamu složek na obalu. Tato povinnost vyplývá z unijního nařízení č. 2991/94 pro roztíratelné tuky.

Ztužený tuk je označení pro výrobky, které prošly tzv. ztužením, které výrobku dodává pevnou konzistenci a prodlužuje mu trvanlivost. Během této technologické úpravy však v tuku vznikají transmastné kyseliny, jejichž zvýšený podíl ve výrobku má nepříznivé účinky na cévy a srdce. Modernější metodou ztužování je tzv. přeesterifikace, při které vzniká transmastných kyselin méně nebo se netvoří vůbec.

Konzervanty prodlužují trvanlivost, avšak vzhledem k jejich chemické povaze je to pro potravní puristy signál, aby dali přednost výrobku, který konzervanty neobsahuje.

Konkrétní původ tuku z výrobku zpravidla nezjistíme. Výrobci nemusejí specifikovat, jaký druh olejnaté plodiny použili, vyhláška č. 113/2005 Sb. o označování potravin jim umožňuje užít anonymního označení „rostlinný tuk“. Tatáž zásada platí pro tuky živočišného původu. Za označením „živočišný tuk“ se tak může skrývat třeba i rybí tuk.

Výrobky, které uspěly v testu

Olma Zlatá Haná

Celkové hodnocení: 77 %

Kvalita tuku: 76 %

Obsah tuku: 76,5 %

Použité tuky: palmový, řepkový, bambucký, kokosový, mléčný

Běžná cena 20,90

Další testy z kategorie dTest

dTest: Mandle v čokoládě

dTest: Mandle v čokoládě

Mikuláš a Vánoce se blíží, čeká nás tedy velká nadílka nejrůznějších sladkostí. Oblíbené jsou tzv. dražované mandle – mandle obalené čokoládou nebo jinou polevou. Spotřebitelský časopis dTest prozkoumal 21 vzorků, aby zj... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 26.11.2018

dTest: Jak se vyznat v jedlé soli

dTest: Jak se vyznat v jedlé soli

Sůl musí v České republice obsahovat nejméně 98 % chloridu sodného, u solí s jódem či fluorem to je nejméně 97 %. Jak zásadně se liší kvalita solí, otestoval spotřebitelský časopis dTest. Porovnání 19 vzorků kamenné, moř... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 7.11.2018

dTest: Jak se vyznat ve smetanách

dTest: Jak se vyznat ve smetanách

Asi každý, kdo čas od času šlehá smetanu a touží po nadýchané pěně, zažil neúspěch. Spotřebitelský časopis dTest proto vyzkoušel, zda za nezdary může být něco víc než jen špatně vychlazená smetana nebo špatný způsob příp... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 6.11.2018

dTest: Ovesné vločky

dTest: Ovesné vločky

Ovesné vločky patří mezi stálice na pultech obchodů i ve spížích některých domácností. Jsou suché, za správných skladovacích podmínek dlouho vydrží a skvěle se hodí k přípravě kaší nebo müsli. Časopis dTest otestoval 14 ... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 21.5.2018

dTest: Řecké jogurty

dTest: Řecké jogurty

Řecký jogurt si u českých spotřebitelů ještě nevytvořil takové jméno, aby všichni přesně věděli, čím se liší od běžného jogurtu. Řada lidí je přesvědčena, že rozdíl tkví v tučnosti, případně ve vzhledu. Není to zcela pře... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 21.4.2017

dTest: Tablety do myček

dTest: Tablety do myček

Vítěz testu je zároveň druhý nejlacinější! Výrobci multifunkčních tablet a kapslí pro automatické myčky nemají povinnost uvádět na obalu konkrétní obsah aktivních látek. Vystačí si se základními množstevními škatulkami v... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 13.4.2017

Nejčtenější testy

Test DNES: Čerstvé plnotučné mléko

Test DNES: Čerstvé plnotučné mlékoMalé rozdíly v kvalitě, zato velké odlišnosti v cenách. Pozitiva: Mléka jsou dobrá. Nejsou v nich to... Celý test

Test DNES: Grilovací klobásy

Test DNES: Grilovací klobásyPozitiva: Grilovací klobásy mají mnohem více masa a méně aditiv, než špekáčky. A většinou i dobře ch... Celý test

dTest: Citronky

dTest: CitronkyCitronová šťáva, také známá jako citronka, je stále oblíbená pomocnice v mnoha českých kuchyních. Ča... Celý test

dTest: Řecké jogurty

dTest: Řecké jogurtyŘecký jogurt si u českých spotřebitelů ještě nevytvořil takové jméno, aby všichni přesně věděli, čím... Celý test

Test DNES: Dětské moučníky

Test DNES: Dětské moučníkyI když dětské snacky vypadají jako ideální školní svačina, raději zůstaňte u ovoce nebo pečiva. Ty š... Celý test

Reklama
Reklama
Reklama