PŘEČÍSTKORONAVIRUS AKTUÁLNĚ: PŘEHLED NEJNOVĚJŠÍCH ZPRÁV NA JEDNOM MÍSTĚPŘEČÍSTKORONAVIRUS AKTUÁLNĚ: PŘEHLED NEJNOVĚJŠÍCH ZPRÁV NA JEDNOM MÍSTĚ

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tuky

Potravinářské výrobky s označením jedlé tuky musí splňovat požadavky vyhlášky č. 77/2003 Sb. Ta dělí tuky podle původu použité suroviny na rostlinné, živočišné nebo směsné. Směsnými tuky jsou výrobky tvořené směsí tuků rostlinných a živočišných. Rostlinné tuky se získávají ze semen, plodů nebo jader plodů olejnatých plodin. Živočišné z poživatelných tukových tkání hospodářských zvířat nebo mořských živočichů.

Z informací na obalech bychom měli vyčíst, k jakému kuchyňskému účelu je daný tuk vhodný.

Obsah tuku je zcela zásadním údajem na obalu výrobku. Z něj zjistíme, zda do výrobku byla přidána voda. Tzv. pokrmové neboli stoprocentní tuky jsou bez vody, hodí se ke smažení, protože na pánvi neprskají. Tuky roztíratelné neboli margaríny mohou obsahovat různý podíl vody, při pokojové teplotě musí zůstat pevné. Tekuté emulgované tuky mají při pokojové teplotě tekutou konzistenci.

Se sníženým obsahem tuku je označení pro výrobky s obsahem tuku nad 41 %, nejvýše však 62 %.

S nízkým obsahem tuku, nízkotučné či light je označení pro výrobky obsahující nejvýše 41 % tuku.

Obsah soli – pokud byla použita, musí být její podíl v procentech uveden v seznamu složek na obalu. Tato povinnost vyplývá z unijního nařízení č. 2991/94 pro roztíratelné tuky.

Ztužený tuk je označení pro výrobky, které prošly tzv. ztužením, které výrobku dodává pevnou konzistenci a prodlužuje mu trvanlivost. Během této technologické úpravy však v tuku vznikají transmastné kyseliny, jejichž zvýšený podíl ve výrobku má nepříznivé účinky na cévy a srdce. Modernější metodou ztužování je tzv. přeesterifikace, při které vzniká transmastných kyselin méně nebo se netvoří vůbec.

Konzervanty prodlužují trvanlivost, avšak vzhledem k jejich chemické povaze je to pro potravní puristy signál, aby dali přednost výrobku, který konzervanty neobsahuje.

Konkrétní původ tuku z výrobku zpravidla nezjistíme. Výrobci nemusejí specifikovat, jaký druh olejnaté plodiny použili, vyhláška č. 113/2005 Sb. o označování potravin jim umožňuje užít anonymního označení „rostlinný tuk“. Tatáž zásada platí pro tuky živočišného původu. Za označením „živočišný tuk“ se tak může skrývat třeba i rybí tuk.

Výrobky, které uspěly v testu

Olma Zlatá Haná

Olma Zlatá Haná

Celkové hodnocení: 77 %

Kvalita tuku: 76 %

Obsah tuku: 76,5 %

Použité tuky: palmový, řepkový, bambucký, kokosový, mléčný

Běžná cena 20,90

Další testy z kategorie dTest

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

dTest: Jak vybrat sprejové čističe koupelen

dTest: Jak vybrat sprejové čističe koupelen

Čističe koupelen jsou přípravky, které by měly být schopné odstranit běžnou koupelnovou nečistotu. Většinou slibují pomoc při úklidu vodního kamene, zbytků mýdla a dodání lesku vodovodním bateriím a armaturám. Dnes již téměř standardní výbavou prostředků na koupelny je čistič s rozprašovačem, který umožňuje pohodlné a rovnoměrné nanášení prostředku, včetně pokrytí i hůře dostupných míst.

dTest: Mandle v čokoládě

dTest: Mandle v čokoládě

Mikuláš a Vánoce se blíží, čeká nás tedy velká nadílka nejrůznějších sladkostí. Oblíbené jsou tzv. dražované mandle – mandle obalené čokoládou nebo jinou polevou. Spotřebitelský časopis dTest prozkoumal 21 vzorků, aby zjistil, jak si stojí s kvalitou. Ne vždy se jedná o čokoládu. Pozor je si třeba dát i na lešticí přípravky upravující povrch čokoládového dražé. Někteří výrobci míchají leštidla ještě s dalšími přídatnými látkami.

dTest: Jak se vyznat v jedlé soli

dTest: Jak se vyznat v jedlé soli

Sůl musí v České republice obsahovat nejméně 98 % chloridu sodného, u solí s jódem či fluorem to je nejméně 97 %. Jak zásadně se liší kvalita solí, otestoval spotřebitelský časopis dTest. Porovnání 19 vzorků kamenné, mořské a himalájské soli ukázalo, že chemický základ je ve všech případech stejný, určité rozdíly však mezi nimi jsou.

dTest: Jak se vyznat ve smetanách

dTest: Jak se vyznat ve smetanách

Asi každý, kdo čas od času šlehá smetanu a touží po nadýchané pěně, zažil neúspěch. Spotřebitelský časopis dTest proto vyzkoušel, zda za nezdary může být něco víc než jen špatně vychlazená smetana nebo špatný způsob přípravy. V laboratoři test podstoupilo 22 smetan ke šlehání slibujících našlehanou nadílku.

dTest: Ovesné vločky

dTest: Ovesné vločky

Ovesné vločky patří mezi stálice na pultech obchodů i ve spížích některých domácností. Jsou suché, za správných skladovacích podmínek dlouho vydrží a skvěle se hodí k přípravě kaší nebo müsli. Časopis dTest otestoval 14 výrobků a zjistil, že některé vločky sice mají nedostatky v dodržení vyhlášky, spotřebitelé se však nemusí bát o své zdraví. V žádném z testovaných výrobků se sledované jedovaté látky nenašly.

Reklama

Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.