6.11.2018

dTest: Jak se vyznat ve smetanách

dTest: Jak se vyznat ve smetanách

Asi každý, kdo čas od času šlehá smetanu a touží po nadýchané pěně, zažil neúspěch. Spotřebitelský časopis dTest proto vyzkoušel, zda za nezdary může být něco víc než jen špatně vychlazená smetana nebo špatný způsob přípravy. V laboratoři test podstoupilo 22 smetan ke šlehání slibujících našlehanou nadílku.

Rozdělení smetan

Pod pojmem smetana se rozumí nejtučnější část mléka. „Smetana vytváří tučnou pevnou pokličku, kterou můžeme v domácích podmínkách z mléka sebrat, v mlékárnách se pak efektivněji získává odstřeďováním,“ vysvětluje Hana Hoffmanová. Požadovaných tučností smetan se pak docílí opětovným mícháním smetany s odstředěným mlékem.


V obchodě najdeme celou řadu smetan, což může rozhodování, kterou vybrat, komplikovat. Existují totiž výrobky s názvy jako smetana na vaření, smetana do kávy, smetanový základ, smetana ke šlehání nebo smetana. Některé se prodávají v krabičkách, jiné v kelímcích, na jedny narazíme v chladicím boxu, na druhé v nechlazených regálech. Liší se také v množství tuků – některé mají 12, jiné 15 či 35 procent. Ke šlehání ale budeme vždy potřebovat tu třicetiprocentní.

Jak testování smetan ke šlehání probíhalo?

Smetana ke šlehání má sice i jiná využití než jen zdobit nápoje a zákusky, schopnost proměnit se v obláček lehkého krému je ale zásadní. „U smetan s třicetiprocentním a vyšším podílem tuku – jen ty totiž mohou být označovány jako smetany ke šlehání – jsme zaznamenávali čas šlehání, nárůst objemu i výdrž šlehačky,“ uvádí Hana Hoffmanová, šéfredaktorka nezávislého spotřebitelského časopisu dTest.


Ke šlehání můžeme použít nejrůznější nástroje – od jednoduchého děrovaného pístu či uzavřené nádoby, ve které smetanu natřepáme, přes metlu a ruční šlehač až po kuchyňský robot či speciální výrobník šlehačky. Je však třeba vždy dbát na to, aby smetana byla dopředu dostatečně vychlazená a abychom ji šlehali do ztuhnutí, ne déle. Všechny vzorky proto byly vychlazeny na 6 °C.


Rozdíly mezi jednotlivými vzorky byly velmi výrazné. Doba šlehání se pohybovala od 31 vteřin do více než 2 minut. Výsledky byly také značně rozdílné – u některých se objem zvětšil o více než 100 %, jiné se ale dostaly jen k pár desítkám procent.


Se stabilitou výsledného výrobku to bylo mnohem lepší. Některé se po hodině nezmenšily ani o píď, nejvyšší ztráta činila „pouhých“ 11 %. Ani jedna ze smetan neměla prokazatelný problém s dodržením slibované tučnosti. Úplným vítězem testu se stala Kaufland/K-Classic Smetana ke šlehání.


Přehled testovaných smetan ke šlehání najdete na webu www.dtest.cz. Kompletní výsledky testu přineslo říjnové vydání časopisu dTest.

Další testy z kategorie dTest

dTest: Mandle v čokoládě

dTest: Mandle v čokoládě

Mikuláš a Vánoce se blíží, čeká nás tedy velká nadílka nejrůznějších sladkostí. Oblíbené jsou tzv. dražované mandle – mandle obalené čokoládou nebo jinou polevou. Spotřebitelský časopis dTest prozkoumal 21 vzorků, aby zj... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 26.11.2018

dTest: Jak se vyznat v jedlé soli

dTest: Jak se vyznat v jedlé soli

Sůl musí v České republice obsahovat nejméně 98 % chloridu sodného, u solí s jódem či fluorem to je nejméně 97 %. Jak zásadně se liší kvalita solí, otestoval spotřebitelský časopis dTest. Porovnání 19 vzorků kamenné, moř... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 7.11.2018

Nejčtenější testy

Test Dnes: Hranolky

Test Dnes: HranolkyMéně tučné, pořád dost slané. A hlavně bez chuti. Mezi dietology mají obzvlášť špatnou pověst. A opr... Celý test

Test DNES: Instantní kávy

Test DNES: Instantní kávyŽádné falšování. Jsou to pravé kávy. Liší se chutí, cenou i množstvím kofeinu. Pozitiva: Ani jedna k... Celý test

Test DNES: Prací prášky, gely a kapsle

Test DNES: Prací prášky, gely a kapslePozitiva: Nezpůsobují zašednutí bílé a jsou poměrně šetrné k barvám. Prášky na rozdíl od minulosti n... Celý test

Test DNES: Čerstvé plnotučné mléko

Test DNES: Čerstvé plnotučné mlékoMalé rozdíly v kvalitě, zato velké odlišnosti v cenách. Pozitiva: Mléka jsou dobrá. Nejsou v nich to... Celý test

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tuky

dTest: Rostlinné tuky na pečení a 100% tukyPotravinářské výrobky s označením jedlé tuky musí splňovat požadavky vyhlášky č. 77/2003 Sb. Ta dělí... Celý test

Reklama
Reklama
Reklama