Sekty

Šumivá vína vyrobená v Čechách nebo na Moravě klasickou metodou, tedy kvašením v lahvi, nejsou sice úplnou novinkou, ale donedávna představovala jen malý zlomek z tuzemské produkce bublinek. Dnes se jim však věnuje čím dál více vinařů. A zdá se, že jim to jde poměrně dobře. Na to, že nemají s výrobou šumivých vín žádné zkušenosti, až překvapivě dobře. Prokázal to test MF DNES, v němž se potkalo 18 šumivých vín tuzemské produkce té nejvyšší cenové kategorie. V obchodech za ně zaplatíte od 250 do 500 korun. Klasická metoda kvašením v lahvi je totiž náročnější než jednoduchá tanková metoda. Odborníci, kteří vína hodnotili v Národním vinařském centru ve Valticích, byli většinou s jejich kvalitou spokojeni.

Sektům z Bohemia sektu vyrostla nová konkurence

Stříbro si z testu odnesly značky Tanzberg, Proqin a Volařík, vesměs nová jména na poli šumivých vín. I na dalších místech bylo hodnocení poměrně vyrovnané.

„Bylo to zajímavé setkání s českými víny. Je vidět, že moravští a čeští vinaři za pár let pokročili, už nevyrábějí jednotvárné sekty a snaží se přiblížit svému vzoru – šampaňskému,“ řekl po testu předseda poroty, slovenský enolog Fedor Malík. „V podstatě tu byly dva typy šumivých vín. Na jedné straně německý typ ostřejšího, kyselejšího sektu z rýňáku nebo veltlínu a na straně druhé snobštější, komornější šumivá vína, která charakterem připomínala šampaňské.“

Jsou vysoké ceny oprávněné?

A šampaňské, alespoň to levnější, připomínaly některé sekty svými cenami. „Mám k nim jedinou zásadní výhradu: ceny jsou příliš vysoké,“ tak lapidárně ohodnotil kvalitu testovaných vín jeden z degustátorů, Martin Křístek. Že jsou ceny tuzemských sektů vysoké, si myslí i Helena Baker: „S kvalitou vín jsem byla spokojená, ale prodávat je za pět stovek je trochu praštěné,“ řekla po degustaci.

Fedor Malík má jiný názor: „Výrobce vyžaduje větší peníze právem, protože to jsou vína jiné kvality. Jsou vyrobená v lahvi, a ne v tanku, a to je podstatný rozdíl.“

Stejně dobré jako zahraniční?

Při testu jsme se nemohli vyhnout otázce, jak si tuzemské sekty stojí ve srovnání s jinými, známějšími sekty ze zahraničí. „Se šampaňským bych je nesrovnával, je to přece jen jiný styl. Ty, které skončily na prvních místech, ale klidně snesou srovnání s těmi nejlepšími víny z Alsaska, Německa či Rakouska,“ řekl po hodnocení Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra ve Valticích, který také zasedl v porotě.

Podle metody výroby nevybírejte

„To, že je sekt vyroben kvašením v lahvi, neznamená, že bude kvalitní. Mnoho vín vyrobených charmatovou metodou je kvalitnějších než ta, která jsme tady hodnotili. Vyrobit sekt klasicky je samozřejmě pracnější, ale neznamená to automaticky lepší kvalitu,“ říká sommeliér Ivo Dvořák. Metoda výroby není podle něj rozhodující kritérium pro zákazníka.

Podobný názor měl i další z degustátorů, Josef Valihrach mladší. „Klasická metoda výroby sektů je čím dál populárnější, otázka je, jestli je to dobře. Dříve se klasicky dělaly opravdu jen top sekty několika značek. Dnes se to maličko rozmělňuje, takže není zaručená jistota jako v době, kdy jste si mohli koupit jen prestižku od Bohemky, protože byla jediná, byl to určitý etalon,“ říká mladý moravský vinař a dodává: „Na druhou stranu tím, že je to nabídka tak pestrá, tak si myslím, že každý si může vybrat vlastní styl vína, který mu bude sedět a podle toho si vybrat svoji oblíbenou značku.“

Výroba šumivého

Šumivé víno se vyrábí dalším (druhotným) kvašením vína v uzavřené nádobě. Vznikající oxid uhličitý nemá kam uniknout, takže nasytí víno krásnými bublinkami.

Klasická (šampaňská) metoda

Kvašení probíhá v lahvi, v níž se pak víno prodává. Odumřelé kvasinky dávají vínu specifický charakter. Perlení i chuť jsou jemnější. Proces je dlouhý (víno vyzrává nejméně 9 měsíců), náročný, a tedy i drahý.

Tanková metoda (charmat)

Kvašení probíhá v uzavřeném tanku a víno se pak pod tlakem plní do lahví. Je to zjednodušená a levnější metoda. Víno má větší bublinky a není tak jemné.

Transferní způsob

Přechod mezi klasickou a tankovou metodou. Sekundární kvašení se odehrává v lahvi, ale víno se pak přečerpá do tanku, přefiltruje a naplní do další lahve.

Hodnocení

Sekty byly hodnoceny odlišně od ostatních testů, konkrétně bodově a to na stupnici od 1 (nejhorší) do 100 (nejlepší).

Výrobky, které uspěly v testu

Spielberg 2009

Spielberg 2009

Výrobce:
Spielberg Archlebov
Koupeno:
VelkoVinoteka

- odrůdy: ryzlink rýnský, ryzlink vlašský, pinot blanc
- původ hroznů: oblast Morava, podoblast slovácká
- obsah alkoholu: 12 % obj.
- kategorie: brut
- označeno: pěstitelský sekt, kvašeno v lahvi

Běžná cena 361

Co zjistil test

čirost chuť

Hodnocení

Uspokojivé perlení, bezchybná čirost i vzhled. Lákavá ovocná vůně rychle odchází, ale chuť celkový dojem vylepšuje. Je lepší než vůně.

84 Známka testu

Hort sekt

Hort sekt

Výrobce:
Vino Hort Dobšice, vyrobeno a plněno ve Francii, Chateau d’Orschwihr
Koupeno:
Víno-klub

- odrůdy: pinot blanc a chardonnay
- původ hroznů: neuveden
- obsah alkoholu: 12,5 % obj.
- kategorie: brut
- označeno: crémant d’Alsace, metoda kvašením v lahvi

Běžná cena 449

Co zjistil test

cena

Hodnocení

Víno „svítí“ ve sklenici a láká na pohled. Koncentrovaná vůně je mírně uzavřená. Chuť je perzistentní, brokátově těžká a pevná.

84 Známka testu

Sekt Volařík 2010

Sekt Volařík 2010

Výrobce:
Vinařství Volařík Mikulov
Koupeno:
Víno-klub

- odrůdy: chardonnay, sauvignon
- původ hroznů: neuveden
- obsah alkoholu: 12,5 % obj.
- kategorie: brut
- označeno: sekt, tradiční metoda Champagne

Běžná cena 299

Co zjistil test

čirost barva chuť

Hodnocení

Perfektní čirost, přitažlivá barva jarního slunce, dynamické bublinky. Jemná vůně lesních bílých květů. Dobře strukturovaná chuť, pevná kyselina, příkladná harmonie. Velmi vyrovnaný sekt.

85 Známka testu

Proqin Stephanus Riesling Sekt

Proqin Stephanus Riesling Sekt

Výrobce:
Proqin František Prokeš Velké Němčice
Koupeno:
Víno-klub

- odrůdy: ryzlink rýnský
- původ hroznů: neuveden
- obsah alkoholu: 12,5 % obj.
- kategorie: brut
- označeno: jakostní šumivé víno, vyr. klasickou metodou kvašením v lahvi

Běžná cena 419

Co zjistil test

barva
vůně
dostatek bublinek

Hodnocení

Krásná barva, důstojný vzhled, i bublinek je dostatek. Vůně harmonická. Jsou v ní jak ovocné, tak autolýzové tóny (vznikající rozkladem kvasinek). V chuti i dochuti se prolínají citrusové substance s bílým kořením.

85,1 Známka testu

Tanzberg Cuvée 2010

Tanzberg Cuvée 2010

Výrobce:
Tanzberg Mikulov
Koupeno:
VelkoVinoteka

- odrůdy: chardonnay a ryzlink vlašský
- původ hroznů: neuveden
- obsah alkoholu: 12,5 % obj.
- kategorie: brut
- označeno: jakostní šumivé víno suché, klasická metoda kvašením v lahvi

Běžná cena 250

Co zjistil test

vůně i chuť v souladu
barva
čirost

Hodnocení

Sluníčková barva, učebnicová čirost, bláznění bublinek. Vůně i chuť jsou v ideálním souladu. Víno má dostatek ovocných tónů i vinných kyselin, dlouhou perzistenci i čistou dochuť.

85,6 Známka testu

Další testy z kategorie Alkoholické nápoje

Test Dnes: Pšeničná piva

Test Dnes: Pšeničná piva

Pšeničné pivo se skvěle hodí do letních veder. Je lehké, osvěžující, nakyslé, má málo alkoholu... Musíte si ovšem dobře vybrat. Ne všechny pivovary ho totiž dovedou správně uvařit. Ukázal to aktuální test MF DNES, v němž se potkalo dvanáct pšeničných piv z velkých i malých pivovarů.

Test Dnes: Ležáky v plechovce

Test Dnes: Ležáky v plechovce

Čerstvé chutná skvěle, starší je často zvětralé Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani stejnému pivu v lahvi. Může totiž rychleji zvětrat.

Test DNES: Sudové ležáky

Test DNES: Sudové ležáky

Překvapení testu: Dvě třetiny vzorků předběhly nejznámější českou značku Pilsner Urquell. Nesvědčí to o nízké kvalitě plzeňského, ale o vysoké úrovni českých piv.

Test DNES: Výčepní piva

Test DNES: Výčepní piva

Dvanáct druhů výčepních piv ze sudů testovaly dvě poroty: odborná a laická. U laiků zvítězil Primátor, u expertů piva velkých značek. Běžní konzumenti celkově ocenili piva víc než profesionálové.

Test DNES: Šumivá vína

Test DNES: Šumivá vína

Sekty z moravských a českých vinic: překvapivě kvalitní. Sekty vyrobené moravskými a českými vinaři klasickou metodou z Champagne na vánočním stole ostudu neudělají.

Test DNES: Cidery

Test DNES: Cidery

Pozitiva: Ani jeden nechutnal úplně špatně. Většina voněla po jablkách. Negativa: U průmyslových vadila umělá chuť. Některé jsou až moc sladké nebo přesycené bublinkami.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.