Test DNES: Slunečnicové oleje

Levný a neutrální, nebo drahý a zdravější? Špatně položená otázka. Jsou to odlišné výrobky a každý se hodí k něčemu jinémuRostlinné oleje se získávají lisováním semen rostlin obsahujících tuky. Existují dva způsoby, jak z nich vytěžit rostlinný olej. Buď jednoduchým vylisováním zastudena, nebo lisováním při vysokých teplotách a vysokém tlaku. Obě metody mají své výhody i nevýhody. Platí to nejen pro slunečnicové oleje.

Rafinovaný olej

I když to slůvko na lahvi nenajdete, naprostá většina slunečnicových olejů je rafinovaných. Znamená to, že jsou získávány mechanickým lisováním semen slunečnice za vyšších teplot a dále extrahovány pomocí organických rozpouštědel. Nelekejte se, rozpouštědla v oleji nezůstanou, získaná surovina se ještě dál čistí a zbavuje všech nežádoucích příměsí a nečistot v procesu zvaném rafinace. Ten zahrnuje řadu kroků – od neutralizace, při níž se olej zbaví nežádoucích volných mastných kyselin a všech případných příměsí po lisování, přes filtraci, kdy se k horkému oleji přidá bělicí hlinka, která na sebe nabalí barevné sloučeniny, a olej se pak přefiltruje, až po dezodoraci, během níž se destilací s vodní párou odstraní pachové a chuťové látky. Vznikne tak čistý tuk bez původní chuti a vůně.

Jinými slovy, rafinované oleje mají jen slabý tukový pach, jinak jsou chuťově neutrální a navzájem si velmi podobné, takže je možné libovolně je zaměňovat. Při rafinaci se z oleje odstraní většina škodlivin a doprovodných látek, které mohou urychlit kažení. Olej tím ale také přichází o část vitaminů a další cenné látky, vůni a chuť rostliny, z níž je vylisován. Při rafinaci navíc mohou vznikat nežádoucí transmastné kyseliny a také vysloveně škodlivé sloučeniny 3-MCPD.Tento postup však umožňuje daleko vyšší výtěžek, proto jsou rafinované oleje obecně mnohem levnější.V kuchyni by se měl slunečnicový rafinovaný olej používat především do salátů, případně na krátkodobou tepelnou úpravu pokrmů smažením, dušením či pečením. „V potravinářství se používá k výrobě margarínů a pokrmových tuků a slouží i k přípravě majonéz,“ vysvětluje Marek Doležal z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Lisovaný zastudena

Na opačné straně stojí zastudena lisované oleje. Ty se získávají šetrným lisováním bez využití vysokých teplot a další nutné rafinace. Především slunečnicové bio oleje se lisují bez přispění tepla. Proto jsou také často označovány jako „panenské“, i když toto označení je podle evropských předpisů vyhrazeno jen pro olivové oleje. Znamená to, že nejsou dále žádným způsobem upravovány, nanejvýš jen filtrovány a odstřeďovány. Vyráběny jsou i z kvalitnějších slunečnicových semen, protože olej z méně hodnotných semen by už nebylo možné žádným způsobem vylepšit.

Lisování zastudena je mnohem šetrnější varianta, která zachovává v oleji maximum cenných látek. Její nevýhodou je však malý výtěžek lisování, a tím pádem vysoká cena. Oleje lisované zastudena jsou proto dražší než rafinované oleje.Jsou zpravidla čiré, světle žluté až žlutozelené barvy, voní a chut- nají po slunečnicích a oříšcích.Při mechanickém lisování zůstávají v oleji všechny v tucích rozpustné vitaminy, přítomné v původní rostlinné surovině (hlavně vitamin E), cenné nenasycené mastné kyseliny a další živiny. S nimi ale také zbytky pesticidů z chemických postřiků rostlin nebo polycyklické aromatické uhlovodíky ze znečištěného životního prostředí, které dokáže rafinace zčásti odstranit.„Panenský“ slunečnicový olej je spíše olejovou specialitou vhodnou především na saláty, kde vynikne jeho lehce oříšková chuť. Komu výrazná slunečnicová chuť vyhovuje, může ho použít i k tepelné přípravě některých pokrmů, třeba ryb, ale musí počítat s tím, že ovlivní chuť jídla.

Výrobky, které uspěly v testu

Slunečnicový olej 100% přírodní

Slunečnicový olej 100% přírodní

Výrobce:
KFD Prešov (distributor)
Koupeno:
INTERSPAR

popis výrobku: slunečnicový olej
vitamin E: 631 mg/kg
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 litr

Běžná cena 39,90

Co zjistil test

složení mastných kyselin
obsah vitaminu E odpovídá běžnému slunečnicovému oleji
zanedbatelný obsah transmastných kyselin
obsah škodlivin je nízký
správně uvedené údaje

tvrzení „bez konzervantů“ je matoucí

Hodnocení

Dobrý rafinovaný olej. Složení mastných kyselin i obsah vitaminu E odpovídá běžnému slunečnicovému oleji, obsah transmastných kyselin je zanedbatelný. Obsah škodlivin je nízký. Na obale jsou uvedeny všechny povinné údaje. Tvrzení „bez konzervantů“ je zbytečné a matoucí, žádný olej neobsahuje konzervační látky.

1,5 Známka testu

Golden Royal Slunečnicový olej

Golden Royal Slunečnicový olej

Výrobce:
KFD Prešov (distributor)
Koupeno:
Globus

popis výrobku: slunečnicový olej Premium 100% Quality
vitamin E: 634 mg/kg
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 litr

Běžná cena 49,90

Co zjistil test

složení mastných kyselin
obsah vitamínu E
zanedbatelný obsah transmastných kyselin a škodlivin

cena

Hodnocení

Dobrý rafinovaný slunečnicový olej za trochu vyšší cenu. Odpovídající složení mastných kyselin i obsah vitaminu E, zanedbatelný obsah transmastných kyselin i škodlivin vznikajících při rafinaci. Na obale jsou uvedeny všechny povinné údaje.

1,6 Známka testu

S-budget Slunečnicový olej

S-budget Slunečnicový olej

Výrobce:
SPAR (distributor)
Koupeno:
INTERSPAR

popis výrobku: rostlinný olej jednodruhový
vitamin E: 645 mg/kg
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 litr

Běžná cena 29,90

Co zjistil test

složení mastných kyselin
obsah vitamínu E
zanedbatelný obsah transmastných kyselin a škodlivin
cena

nejsou

Hodnocení

Velmi levný a kvalitní rafinovaný slunečnicový olej. Odpovídající složení mastných kyselin i obsah vitaminu E, zanedbatelný obsah transmastných kyselin i škodlivin vznikajících při rafinaci. Na obale jsou uvedeny všechny povinné údaje.

1,6 Známka testu

Vegetol Gold

Vegetol Gold

Výrobce:
Usti Oils Praha
Koupeno:
Kaufland

popis výrobku: rostlinný jedlý olej jednodruhový obohacený vitaminem A a E
vitamin E: 718 mg/kg
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 litr

Běžná cena 73,20

Co zjistil test

vysoký obsah vitamínu E
lepší láhev chránící před oxidací
obsah transmastných kyselin a škodlivin nízký

na značení chybí šarže
cena

Hodnocení

Velmi drahý rafinovaný olej patří k nejlepším. Má vysoký obsah vitaminu E. Na rozdíl od ostatních je ve skleněné tmavé lahvi, která lépe chrání olej před oxidací. Poměr mastných kyselin odpovídá běžnému slunečnicovému oleji, obsah transmastných kyselin i škodlivin je nízký. Značení je v pořádku, pouze chybí šarže.

1,6 Známka testu

Brändle Vita slunečnicový olej

Brändle Vita slunečnicový olej

Výrobce:
P. Brändle Olejový mlýn
Koupeno:
Kaufland

popis výrobku: lisovaný za studena nerafinovaný s přírodním vitaminem E
vitamin E: 659 mg/kg
bežná cena (mimo akčních) uvedena za 1 litr

Běžná cena 119,80

Co zjistil test

„Panenský“ slunečnicový olej velmi dobré kvality
mastné kyseliny i vitamin E v normě
žádné škodliviny ani transmastné kyseliny

lehké známky žluklosti

Hodnocení

„Panenský“ slunečnicový olej velmi dobré kvality. Složení mastných kyselin je odpovídající, odpovídá I obsah vitaminu E, i když je trochu nižší než v některých rafinovaných olejích. Lehké známky žluklosti se projevily jak v analýzách, tak v senzorickém hodnocení. Neobsahuje žádné škodliviny ani transmastné kyseliny. Na obale jsou uvedeny všechny povinné údaje.

1,6 Známka testu

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.