6.10.2015

Test DNES: Chlebíčky

Test DNES: Chlebíčky

Pozitiva: Některé chlebíčky byly skutečná delikatesa. Chutné, z čerstvých surovin, dobře připravené.

Negativa: Většina lahůdkářství používá na mazání veky margarín, často ho vydávají za máslo. Mnohdy levná šunka nebo salám.

Dobrý český chlebíček ještě žije. Prohlásila to gastronomická publicistka a autorka mnoha kuchařek Jitka Rákosníková poté, co ochutnala za den 24 šunkových a salámových chlebíčků. Václava Kunová, lékařka s kulinářským vzděláním a specialistka na zdravou výživu zase nešetřila chválou, kdykoliv jí na talířku přistál chlebíček z čerstvých a kvalitních surovin. Obě se pak rozčilovaly nad používáním levných surovin, především rostlinných tuků a nad všudypřítomnými „bobečky“ z našlehané ramy, které měly chlebíčky ozdobit, ale spíš jim kazily chuť.

Na testovací průzkumnou cestu po 12 chlebíčkárnách v Praze a Brně jsme je pozvali, aby nám ukázaly, jak mají správné chlebíčky vypadat a chutnat, co je na nich dobře a co špatně. Těch dobrých bylo bohužel méně než těch špatných.

Obě se shodly na dvou věcech, které jsou pro obložené chlebíčky zásadní: Čerstvost a kvalitní suroviny. Bez nich není chlebíček tím, čím by měl být – výjimečnou lahůdkou, kterou nikde jinde ve světě nenajdeme. Je pak jen tuctovým pokrmem k zahnání hladu.

Profesionálně dokonalé i podomácku připravené

Test má dva vítěze. Ovocný světozor v Praze 4 si vysloužil vítězství jako jednoznačně nejlepší chlebíčkárna, která nabízí nejhezčí produkty, bohatý výběr a kvalitní suroviny.

Druhým vítězem je prodejna Chlebíčky Letná. Jejich výrobky nejsou sice tak upravené jako ty ze Světozoru, ale chutnaly ještě o něco lépe. V Brně nejvíc zabodovala Barunka u Jakubského náměstí – i ona nabízí velmi chutné chlebíčky.

Lehce zklamala dvě vyhlášená pražská lahůdkářství – Zlatý kříž v Jungmannově ulici a Mléčné lahůdky na Vítězném náměstí v Dejvicích. Zlatý kříž měl bezkonkurenčně největší výběr chlebíčků, denně jich tu vyrábějí 60 druhů, včetně zajímavých rybích (s tresčími játry, šprotový, kaviárový...). Jenže ty, které jsme testovali, nás chutí neoslnily.

Chlebíčky z proslulých lahůdek na „Kulaťáku“ chutnaly lépe, ale zase se tu nedozvíte nic o alergenech.

To v brněnských Lahůdkách na rohu České a Solniční ulice uvádějí u každého výrobku nejen, z čeho se skládá, ale i kolik váží a jaké jsou v něm alergeny.

Na otázku, zda jsou delikatesy dnešní, jsme vždy dostali jen jednu odpověď: Samozřejmě! Říkali to i tam, kde nám pak nabídli chlebíčky lehce unavené. Skutečně dobré i ve večerních hodinách byly tam, kde je připravují někde v zázemí prodejny a nabídku průběžně doplňují.

Nepříliš čerstvé zboží nabízela Delika v Brně a hlavně dejvická cukrárna Pod kaštany, která v testu propadla. Chlebíčky už byly na hranici poživatelnosti, zcela jistě několik dní staré.

Laciné suroviny

„Chlebíček je součet několika velice jednoduchých složek. Ale na jejich vzhledu, kvalitě a zpracování stojí celkový výsledek,“ říká Jitka Rákosníková.

Mezi dvěma tucty výrobků, které jsme ochutnali, jsme někde narazili na snahu ušetřit na surovinách – ani ne tak na šunce, ta byla až na výjimky dobrá, ale hlavně na salámech a na vece a především na tuku.

„Vadilo mi, že často používají místo másla ramu a mnohdy ani nevědí, jaký je v tom rozdíl,“ řekla po testu Václava Kunová. V každém obchodě jsme totiž vysloveně žádali je-den chlebíček s máslem, často jsme ale dostali margarín. Možná v tom ani nebyl záměr klamat, spíš se ukázalo, že oba tuky nerozlišují. Rozdíl v chuti je ale zásadní, obzvláště když je vrstva silnější – to pak zcela přehluší chuť salámu. „Vždyť jsou sami proti sobě. Připraví chlebíček s výbornou uzeninou a sýrem, dobrým vajíčkem a pěknou zeleninou a pak ho umělým tukem úplně zabijou,“ říká Jitka Rákosníková. Za vrchol špatného přístupu pak obě hodnotitelky považovaly ozdobné „pusinky“ z rostlinných tuků, které zdobily některé chlebíčky.

Převařené vejce

Důležitá u chlebíčků je i veka. V testu se jasně ukázalo, kde používají kvalitní chlebíčkovou veku a kde její lacinou verzi. Na chlebíček se nehodí toastový chléb ani bageta. Pokud je hodně měkká a pórovitá, mokré suroviny se do ní vsáknou a chlebíček se rozpadne.

Jak se ukázalo, některým výrobcům dělá problém i tak jednoduchá věc, jako je vejce uvařené natvrdo – někde byla vajíčka převařená. „Žloutek musí mít jasnou barvu. Když má tmavší okraj, je to jasná známka převařenosti. Ztratí tak chuť a získá gumovou konzistenci,“ vysvětluje Václava Kunová.

Jen málokde bylo vejce správně nakrájené na osminky, aby každý dostal obě části – bílek i žloutek. V Mléčných lahůdkách v Dejvicích nás zřejmě nechtěli zatížit cholesterolem – naservírovali nám jen špičku vejce z bílku.

Samozřejmostí by mělo být i rovnoměrné rozetření bramborového salátu nebo máslové pomazánky.

A hlavně, plátek by měl být ukrojený našikmo, aby měl dostatečnou plochu pro všechny suroviny. Chlebíček není jednohubka, měl by vydat zhruba na tři kousnutí.

Další testy z kategorie Potraviny

dTest: Řecké jogurty

dTest: Řecké jogurty

V červenci se významně změní legislativní pravidla pro řecké jogurty. Proto dTest otestoval výrobky této speciální kategorie neochucených jogurtů. Do laboratoře bylo posláno 12 vzorků, jednalo se o české, německé, polské... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 21.4.2017

Test DNES: Mražená zelenina

Test DNES: Mražená zelenina

Hrášek, pórek, celer, nebo led s příměsí mrkve? I uprostřed zimy si můžete uvařit pořádnou zeleninovou polévku. Stačí v obchodě vybrat mraženou zeleninu, ne jenom sáček promrzlé drti a ledu.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 24.2.2017

dTest: Citronky

dTest: Citronky

Citronová šťáva, také známá jako citronka, je stále oblíbená pomocnice v mnoha českých kuchyních. Časopis dTest se podíval na složení 21 citronových a 7 limetových přípravků, aby zjistil, co se vlastně uvnitř lahviček na... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 10.2.2017

Test DNES: Zeleninové lupínky

Test DNES: Zeleninové lupínky

Do továrny přivezou valník velmi zdravé suroviny. Jenže rozpálená olejová lázeň promění řepu či celer na mimořádně tučný a slaný pamlsek, který z jídelníčku raději úplně vynechejte.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 13.1.2017

Test DNES: Dětské svačinky

Test DNES: Dětské svačinky

Žádná zdravá svačinka. Až na výjimky to jsou pouhé pamlsky. Všechny mají vysokou energetickou hodnotu, málo bílkovin, zato hodně tuků a cukrů. Rozhodně je nelze doporučit jako „to nejlepší, co si dát mezi jídly“.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 11.10.2016

Test DNES: Bílé jogurty

Test DNES: Bílé jogurty

Jogurty byly většinou kvalitní. Obsahovaly dostatek vápníku i bílkovin, ve třech ze 14 vzorků však bylo málo potřebných bakteriíZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 13.9.2016

Nejčtenější testy

dTest: Citronky

dTest: CitronkyCitronová šťáva, také známá jako citronka, je stále oblíbená pomocnice v mnoha českých kuchyních. Ča... Celý test

dTest: Řecké jogurty

dTest: Řecké jogurtyV červenci se významně změní legislativní pravidla pro řecké jogurty. Proto dTest otestoval výrobky ... Celý test

Eidamy

EidamyEidam v testu docela příjemně překvapil. Není tak nekvalitní, jak jsme si mysleli. Platí to alespoň ... Celý test

Hladké mouky

Hladké moukyMožná se vám velikonoční mazanec nepovede tak, jak byste si přáli, a možná budete nadávat, že špatná... Celý test

Knedlíky

KnedlíkyNa to, že jsme knedlíková velmoc, je to úplná tragédie, prohlásil známý gastronomický publicista Pav... Celý test

Reklama
Reklama
Reklama