Test DNES: Čínské instatní polévky

Hlad zaženou rychle, ale jsou napěchované solí a „éčky“.

Pozitiva: Polévky neobsahují žádné škodliviny. Těžké kovy či syntetická barviva v nich nejsou.

Negativa: Jsou přesolené a přesycené éčky. K častému jídlu se podle expertů nehodí.

Máte rádi čínské polévky, které zalijete vroucí vodou a za tři minuty je můžete jíst? Pokud ano, nedělejte z toho pravidelný zvyk. Podle výsledků z laboratoře sice neobsahují zakázané škodlivé látky, ale je v nich většinou mnoho soli a takzvaných „éček“, která zvýrazňují chuť, barvu nebo vůni. Jenže jak se ukázalo při degustaci, i tato kombinace může způsobit zažívací potíže. Po ochutnání vzorků většina porotců cítila problémy.

 

Čínské polévky jsou hlavně české

Do testu jsme zařadili sedm polévek s kachní příchutí a sedm s hovězí, které analyzovala laboratoř Ústavu chemie potravin a biotechnologií na Vysokém učení technickém v Brně.

Už samotný nákup vzorků ukázal, že „kudrnaté“ polévky jsou mezi kupujícími patrně kvůli nízké ceně začínající na 3,30 Kč oblíbené.

Regály přetékaly nabídkou různých značek. Své vlastní polévky v této kategorii vyrábí například Nestlé, nabízí je Vitana a privátní značky si v této kategorii produktů nechávají vyrábět i řetězce Albert, Tesco, Kaufland, Billa či Globus. Polévky, pro které se vžil název čínské, však z Číny nebo alespoň z Asie ve většině případů nepocházejí. V nabídce řetězců je častější česká konkurence. Do testu se tak dostalo osm polévek z Česka, jedna z Litvy a zbytek z Vietnamu či Thajska.

Ačkoliv řada výrobků byla pestrá, ve výsledném hodnocení mezi nimi překvapivě nebyly výrazné rozdíly. Jednoznačného vítěze ani poraženého testu jsme nakonec vyhlásit nemohli.

 

Chuťově-chemický paradox

Za to, že se všechny vzorky srovnaly kolem průměrné známky 3, mohl paradox související s obsahem dochucovadel a soli.

Pokud výrobek pozitivně zabodoval tím, že měl méně éček než ostatní, jako například polévky Justinn, Knorr  či Mammita, nabral negativní hodnocení za to, že porotě laiků a odborníků nechutnal, nebo za to, že byl výrazně přesolený.

Polévky, které dostaly docela dobré známky za chuť (například Mi Kim Chi a YumYum), naopak sbíraly velmi špatné hodnocení za velký obsah přidaných éček.

Když se oba vlivy složily dohromady, hodnocení se vždy přiblížilo k průměru.

„Velká část veřejnosti je navyklá na různé zvýrazňovače chuti. To, co chutná přesoleně, přeslazeně, nepřirozeně, pak považují za normu. Velký problém je to také u dětí, které si na tyto zvýrazněné chutě zvykají a následně je vyhledávají v dospělosti,“ okomentovala výsledek Zuzana Douchová, expertka projektu Vím, co jím a piju.

 

Kachní polévky jsou sladší

Všechny polévky obsahovaly pšeničné nudle, přibližně stejný obsah tuku, sacharidů, bílkovin a srovnatelnou kalorickou hodnotu pohybující se od cca 250 do 350 kcal na průměrnou porci (60 g).

Hovězí a kachní polévky se od sebe lišily výrazněji jen obsahem cukrů. Kachní ho obsahovaly v průměru zhruba dvakrát více než hovězí, a na chuť tak byly celkově sladší. Neplatilo to však stoprocentně, například hovězí polévka Mi Kim Chi měla 5,6 gramu cukrů na 100 g dehydrovaného výrobku, což bylo nejvíc ze všech polévek.

 

Škodliviny v polévkách nebyly

Žádný výrobek také neobsahoval těžké kovy ani syntetická barviva. Laboratoř VUT v Brně zjišťovala přítomnost olova či kadmia, jejichž limity kontrolují české normy, a zaměřila se i na nikl, chrom, hliník a arzen, které doporučuje sledovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ani jeden vzorek však tyto kovy neobsahoval.

Stejně úspěšná byla analýza také u kontrolovaných syntetických barviv, jako je například azorubin či amarant, jejichž používání je v Česku omezeno a v USA zakázáno. „Nebyly prokázány ani stopy těchto barviv. Barvu dodávají polévkám vesměs přidaná přírodní barviva,“ řekla profesorka VUT v Brně Ivana Márová.

 

Přesolené vody

Slabou stránkou polévek byla sůl. V jedné porci polévky byla obsažena minimálně polovina denní dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací (5 gramů/den). V případě polévky Justinn bylo toto doporučené množství o pětinu překročeno.

„Dle vyjádření dodavatele jsou při výrobě dodržovány veškeré předpisy a legislativa. Obsah soli na 100g hotového výrobku nepřekračuje Evropskou unií stanovené normy. I přesto jsme vzorky výrobku odeslali k dodatečnému laboratornímu rozboru. Pokud zjistíme nedostatky, bude samozřejmě zjednána náprava a obsah soli v polévce bude snížen,“ reagovali zástupci řetězce Norma.

Problémem byl i obsah soli uváděný na obale. Její množství se u polévek zatím povinně udávat nemusí, ale když už ho výrobce uvede, musí ho dodržet. U třetiny vzorků to tak však nebylo. Polévky Vishu a YumYum měly na obale uvedeno zhruba o polovinu méně soli, než obsahovaly ve skutečnosti, a polévka Knorr dokonce téměř o 70 procent. Uvedený obsah soli překročily také polévky Shanghai Garden a Mi Kim Chi.

 

Porota trpěla

Ačkoliv všechny polévky odpovídaly předpisům a žádná z nich nebyla v laboratoři označena za škodlivou, zdraví prospěšné nejsou.

Většina degustátorů si totiž po hodnocení 14 vzorků stěžovala na obdobné potíže – přestože každou polévku jen okusili a samozřejmě nejedli celé porce.

„Při degustaci jsem se cítila divně, ale čekala jsem, že to rychle pomine. Překvapilo mě, že ne. I po několika hodinách mě bolelo břicho. Měla jsem hlad, přitom jsem však nemohla jíst. Ani jsem nemohla cvičit, jen jsem ležela a čekala, až to přejde,“ říká Veronika Dolečková, redaktorka iDNES.cz, která se degustace účastnila.

Podobně si stěžovala i vedoucí Testu DNES Lenka Vichnarová. „Měla jsem cihlu v břiše a neustálou žízeň. Hlava mě bolela tak, že jsem si po 7 letech musela vzít prášek.“ Obdobné potíže hlásil i čtenář MF DNES Petr Braun. „Večer jsem měl v ústech pocit, jako když si je opařím,“ uvedl.

Podle odborníka na zdravou výživu je lepší nejíst tyto polévky příliš často. „Jednou týdně to u zdravých lidí není problém. Ale děti či osoby geneticky predisponované k onemocnění ledvin či nádorovým onemocněním by je raději neměly jíst vůbec,“ uvedl Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Výrobky, které uspěly v testu

Knorr noodles Rodeo Beef

Knorr noodles Rodeo Beef

Výrobce:
Unilever ČR
Koupeno:
Tesco

velikost balení: 58 g

chuť (laici a kuchaři): 3,3

energie (kJ/100 ml): 310

sůl (% denní dávky): 57,2

nevhodná éčka: 3

Běžná cena 17,90

Co zjistil test

Hodnocení

Kaloricky výživ nější polévka dodá dospělému muži 14 % denní dávky bílkovin. Naměřená sůl byla sice téměř o 70 % vyšší než deklarovaná, přesto jí v porci bylo nejméně ze všech hovězích polévek. Výrobek měl velmi malý počet rizikových přídavných látek. Vyškoleným expertům chutnal nejvíc ze všech (ocenili přítomnost zeleniny), laiky však neoslnil, chuť označovali za mdlou. Instrukce na obale byly kvůli barevnému pozadí hůře čitelné.

2,3 Známka testu

Vi Huong Mi Vit Tiem s kachní příchutí

Vi Huong Mi Vit Tiem s kachní příchutí

Výrobce:
THIEN HUONG
Koupeno:
Tesco

velikost balení: 70 g

chuť (laici a kuchaři): 3,4

energie (kJ/100 ml): 288

sůl (% denní dávky): 49,1

nevhodná éčka: 5

Běžná cena 8,90

Co zjistil test

Hodnocení

Kaloricky středně výživná polévka dodá 17 % denní dávky bílkovin. Měla vůbec nejméně soli ze všech vzorků a její podíl odpovídal deklaraci. Dvanáct éček (z toho pět považovaných za nevhodná) zhoršil polévce známku za rizikové živiny. Vyškolení degustátoři ohodnotili polévku jako nejhorší ze všech i kvůli nejvyšší pálivosti a cizím chutím. Laikům chutnala více, vadila jim však bledá barva a absence vůně i chuti kachny.

2,4 Známka testu

Další testy z kategorie Potraviny

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Test Dnes: Velké srovnání nanuků

Osvěžení z tvarohu je zdravější. A hlavně chutnější

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji. Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.

Reklama

Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.