24.11.2017

Test DNES: Dětské moučníky

Test DNES: Dětské moučníky

I když dětské snacky vypadají jako ideální školní svačina, raději zůstaňte u ovoce nebo pečiva. Ty školákovi skutečně dodají potřebné živiny.

Pokud jste někdy četli „maminkovská“ diskusní fóra, museli jste asi nabýt dojmu, že všechny české děti svačí pouze bílé jogurty a čerstvou zeleninu či ovoce.

Tak proč potom výrobci a obchodníci skvěle vydělávají na všech dětských sušenkách, moučnících a zákuscích? Inu, protože ve skutečnosti žádný rodič není dokonalý a podlehne dětskému naléhání.

„Sladkému se jako rodiče často nevyhneme, ale i nad výběrem pro případné zpestření jídelníčku bychom měli přemýšlet,“ má pro dětské chutě jisté pochopení nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Předává tak rodičům tři důležité rady: sladká svačinka (doplněná třeba o bílý jogurt  a kousek ovoce) dítěti neublíží, jen se nesmí stát pravidlem a je potřeba ji pečlivě vybírat.

Po čem tedy v obchodě sáhnout bez obav a čemu se raději vyhnout? MF DNES nechala otestovat osmnáct druhů jemného pečiva, většinou s čokoládovou či krémovou náplní, které maminky přidávají školákům do svačinových boxů jako alternativu přesnídávky.

Redakce se obrátila na laboratoř Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, aby odborníci pod vedením Marka Doležala zjistili, jak jsou na tom rozličné piškotové řezy, croissanty či muffiny hlavně z hlediska obsahu a složení tuků a sacharidů, a také zhodnotili jejich nutriční přínos.

Ryby to sice nejsou, ale...

Laboratorní analýzy ukázaly, jak velké rozdíly jsou mezi svačinkami. Do některých vzorků by se správně neměl zakousnout ani dospělý, našlo se však i pár kousků, které mohou čas od času doplnit dětský jídelníček.

Ačkoliv jsou jako všechny ostatní pořádně naloženy cukrem a v žádném není mnoho bílkovin či vlákniny, které dětský organismus potřebuje pro zdárný vývoj, obsah tuku a především jeho složení odpovídá představám dietologů. „Brumík s čokoládovou a mléčnou náplní a minimuffiny Marble Fairy Cakes mají vysoký obsah omega–3 mastných kyselin, což je dáno použitím řepkového či sójového oleje,“ vysvětluje docent Doležal.

Jistě, tučné mořské ryby, které jsou ideální zdroj omega–3 mastných kyselin, to nejsou, ale zákusky neobsahují nic jiného než olej z řepky či sóji.

Ve všech ostatních zákuscích najdete hojně probíraný palmový či palmojádrový tuk. Problémem je, pokud je součástí těsta. Když plní v náplních nebo polevách jen roli „ztužovadla“, je menším zlem než ztužené tuky.

„Palmový tuk má přitom nevýhodné složení mastných kyselin, což je problém hlavně pro dospělé z hlediska vzniku kardiovaskulárních onemocnění,“ objasňuje Marek Doležal. Tuky z palmy olejné tak nejsou problematické jen kvůli ekologickým, ale i nutričním důsledkům.

Úplně špatné tuky

Kvůli palmě olejné v osmi z osmnácti testovaných výrobků převažovaly v tucích nasycené mastné kyseliny, které by správně měly tvořit jen třetinu z přijatých tuků (viz Dobré a špatné tuky). A co hůř, jeden ze vzorků obsahoval i zvýšené množství transmastných kyselin.

Těm je přitom potřeba se vyhýbat, protože zvyšují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v krvi. „Jejich příjem by neměl přesáhnout jedno procento celkového energetického příjmu,“ připomíná autor laboratorních analýz, že sedmi- až desetileté dítě by jich mělo sníst do dvou gramů za den.

Jenže stačí spořádat jediný polomáčený linecký rohlíček s ovocnou náplní z Pekáren a cukráren Klatovy, který je plný částečně ztužených tuků, a třetina denní dávky transmastných kyselin je vyčerpána.

„Pro nižší množství transmastných kyselin by bylo zřejmě vhodné použít na potažení čokoládu, s ní se však dostáváme do jiné cenové relace. Vysoká výrobní cena je zatím důvodem, proč se nechystáme spustit variantu jednotlivě balených rohlíčků politých čokoládou,“ vysvětluje obchodní ředitelka klatovských pekáren Jana Holubová. Pokud by ale zákazníci chtěli kvalitnější alternativu lineckého pečiva z Klatov, doporučuje jim máslové rohlíčky s čokoládou. Tedy se skutečnou čokoládou.

Sladké a ještě sladší kalorické bomby

Zatímco v případě tuků je ještě možné najít vcelku nezávadné svačinky, s cukrem je to jedna velká pohroma.

Rekordmanem co do obsahu záměrně přidaného cukru je dortík s vanilkovou náplní a čokoládovou polevou Chipicao, který váží úctyhodných 64 gramů. Podstatnou část ze sladkého otesánka – celých 23 gramů – tvoří řepný cukr, glukózový sirup a dextróza. Pro lepší představu: posvačit ho obnáší totéž jako schroupat na posezení šest kostek cukru.

Však také energetická hodnota takové svačiny činí 1 200 kJ, což je dvoj- až trojnásobek většiny ostatních vzorků.

„Při výběru je proto potřeba zvažovat velikost balení nebo porce a nespokojit se jenom s nutričními hodnotami ve 100 gramech,“ nabádá rodiče Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

On sice výrobce na obalu s mimoni velmi nenápadně sděluje, že „balení obsahuje 2 porce“, jenže uvnitř najdete krom hrací kartičky zabalen jeden jediný kvádřík. Pokud se ho pokusíte rozkrojit na dvě půlky, poleva se rozdrolí a těsto se rozsype. A příliš nepochodíte, ani když budete dítěti vysvětlovat, že to je vlastně přesnídávka na dva dny.

Proto je lepší podobnou past na děti a rodiče vůbec nekupovat. „Výrobky, které mají vysokou energetickou denzitu (hodně energie v malém objemu), vedou děti k neuvědomělé- mu přejídání. Vysoký glykemický index sladkostí dítěti rychle zvedne hladinu cukru v krvi, ta však po hodině až dvou prudce klesne. Kvůli rozházené glykemické křivce pak může trpět nezvladatelnou chutí na další sladké,“ líčí lékařka Václava Kunová ze Společnosti pro výživu, že neuvážený nákup může odstartovat začarovaný kruh zuřivého přejídání cukrovinkami.

Chutě jako přes kopírák

Obě odbornice na výživu proto rodičům doporučují podobné pochoutky nabídnout dítěti jen zřídka a jako odměnu či zpestření.

„Zejména pokud je štíhlé a sportuje,“ zdůrazňuje Václava Kunová. Věra Boháčová při pohledu na výsledky analýz doplňuje: „Z nutričního hlediska vychází z testovaných výrobků nejlépe Brumík, který má nejnižší energetickou hodnotu, obsahuje nejnižší podíl tuku a nejvyšší podíl omega–3 masných kyselin.“

Při senzorických testech se nakonec ukázalo, že i děti občas poznají, co je dobré, protože jim právě Brumík v čokoládové i mléčné variantě spolu s plněným piškotem Milka Cake & Choc chutnal nejvíce. „Všeho je v něm akorát,“ shrnula v komentáři dojmy většiny malých degustátorů jedenáctiletá Silvie.

Děti tak potvrdily hodnocení školené poroty z pražské VŠCHT, která dala Brumíkovi s čokoládovou náplní nejlepší známku – 1,3. „Ovšem jinak se ukázalo, že všechny dětské moučníky chutnají podobně, dominuje jim sladká chuť,“ dodává Vojtech Ilko, který byl jedním z porotců.

Výrobky, které uspěly v testu

Brumík s čoko. náplní

Výrobce: OpaviaKoupeno: Kaufland

Cena: 36,90 Kč (balení 5 ks)

Běžná cena 7,38

Co zjistil test

Hodnocení

Tuky a sladidla: řepkový olej, glukózo-fruktózový sirup

Co zjistil test: Čokoládový Brumík obsahuje málo tuků, díky řepkovému oleji i ve vhodném složení nasycených, nenasycených a omega–3 mastných kyselin. Sacharidů je v něm relativně méně, polovinu z nich ovšem tvoří cukr.

Hodnocení chuti: Dospělí ocenili vzhled, vůni a chuť, příjemně vláčnou texturu i lahodnou náplň. Děti popisovaly chuť jako „boží“ a „mňam“.

Známka testu 1,5

Brumík s mléč. náplní

Výrobce: OpaviaKoupeno: Kaufland

Cena: 36,90 Kč (balení 5 ks)

Běžná cena 7,38

Co zjistil test

Hodnocení

Tuky a sladidla: řepkový olej, glukózo-fruktózový sirup, dextróza

Co zjistil test: Brumík s mléčnou náplní má ještě méně tuku než čokoládový „kolega“ a také méně nasycených, zato více zdravých omega-3 mastných kyselin. Podíl cukru mají obě sladkosti stejný.

Hodnocení chuti: Dospělí porotci dobře hodnotili vzhled a vůni pečiva, mléčná náplň jim však přišla sladší. To ostatně vadilo i některým dětem, především dívkám.

Známka testu 1,6

Milka Cake & Choc

Výrobce: MilkaKoupeno: Kaufland

Cena: 39,90 Kč (balení 5 ks)

Běžná cena 8

Co zjistil test

Hodnocení

Tuky a sladidla: palmový tuk, kakaové máslo (náplň), glukó- zo-fruktózový sirup, cukr, glukózový sirup

Co zjistil test: Ve srovnání s vítězem o něco sladší aopolovinu tučnější pečivo. Nenasycené mastné kyseliny sice ještě tvoří většinu v tuku, ale velmi těsnou. I cukru je v sacharidech více než v Brumících.

Hodnocení chuti: Pro děti jednoznačný vítěz, zvlášť chlapci chválili čokoládovou náplň a ještě kousky čokolády navrch. Školenou porotu zaujala hlavně příjemná textura pečiva.

Známka testu 1,8

Marble Fairy Cakes

Výrobce: Magdalenas De Las HerasKoupeno: Tesco

Cena: 29,90 Kč (balení 8 ks)

Běžná cena 3,75

Co zjistil test

Hodnocení

Tuky a sladidla: sójový olej, cukr, glukózový sirup

Co zjistil test: Mramorové minimuffiny se staly nečekaným favoritem testu. Pokud dítě posvačí jen jeden, spořádá málo tuků ve správném složení i s bonusem omega-3 mastných kyselin. Sacharidů v něm není tolik, cukr z nich tvoří 40 %.

Hodnocení chuti: Našly se i chutnější vzorky, ale dospělým lahodil vzhled, chuť i vláčná konzistence. Děti byly kritičtější, na ně byly muffiny suché a chyběla jim výrazná náplň.

Známka testu 1,9

Milka Choco Chunks

Výrobce: OpaviaKoupeno: Kaufland

Cena: 39,90 Kč (balení 5 ks)

Běžná cena 8

Co zjistil test

Hodnocení

Tuky a sladidla: palmový, slunečnicový, bavlníkový, řepk. olej, cukr, glukózo-frukt. sirup

Co zjistil test: Croissant plněný kakaem je hodně tučný, proti Brumíkům má více než dvojnásobek tuku – navíc z poloviny tvořený nasycenými mastnými kyselinami. Naopak sacharidů je v pečivu méně, a co víc, jen třetinu z nich tvoří cukry!

Hodnocení chuti: Měkký croissant zaujal děti i dospělé vůní, velmi dobrou chutí a jemnou texturou. Stížnosti ovšem schytala náplň – v těstě není rozložena rovnoměrně.

Známka testu 2,1

7 Days Croissant

Výrobce: ChipitaKoupeno: Tesco

Cena: 41,90 Kč (balení 5 ks)

Běžná cena 8,40

Co zjistil test

Hodnocení

Tuky a sladidla: palmový, slunečnicový, bavlníkový, řepk. olej, cukr, glukózo-frukt. sirup

Co zjistil test: Croissant plněný kakaem je hodně tučný, proti Brumíkům má více než dvojnásobek tuku – navíc z poloviny tvořený nasycenými mastnými kyselinami. Naopak sacharidů je v pečivu méně, a co víc, jen třetinu z nich tvoří cukry!

Hodnocení chuti: Měkký croissant zaujal děti i dospělé vůní, velmi dobrou chutí a jemnou texturou. Stížnosti ovšem schytala náplň – v těstě není rozložena rovnoměrně.

Známka testu 2,3

Vincinni Dolcezza

Výrobce: VincinniKoupeno: Tesco

Cena: 24,90 Kč (balení 8 ks)

Běžná cena 3

Co zjistil test

Hodnocení

Tuky a sladidla: slunečnicový olej, cukr, glukózový sirup, rafin. palmový olej a dextróza (náplň)

Co zjistil test: Malé piškotové řezy plněné kakaovým krémem sice neobsahují tolik tuku, zato jeho složení není příliš vhodné. V jednom piškotu není moc sacharidů a hlavně – jen třetina jsou cukry.

Hodnocení chuti: Zatímco výživově nedopadl zákusek špatně, u dospělých degustátorů chuťově propadl, vadilo jeho výrazné nepřirozené aroma i chuť. Dětem přišel hořký, objevil se i komentář „otporný“.

Známka testu 2,3

Trancetto al cacao magro

Výrobce: BalconiKoupeno: Tesco

Cena: 32,90 Kč (balení 10 ks)

Běžná cena 3,30

Co zjistil test

Hodnocení

Tuky a sladidla: palmový a slunečnicový olej v různých poměrech, cukr, glukózo-fruktózový sirup

Co zjistil test: Na obalu stojí, že je sladkost nízkotučná –askutečně obsahuje méně tuku s mírnou převahou nenasycených mastných kyselin. Ani sacharidů není tolik, bohužel dvě třetiny tvoří cukry.

Hodnocení chuti: Měkký zákusek je v chuti výrazně sladký, kakaová náplň je nerovnoměrně rozetřená. Některým dětem přišlo, že cítí v chuti stopy alkoholu.

Známka testu 2,3

Další testy z kategorie Potraviny

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

DTest: Jak vybrat sušená rajčata v oleji

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje. Nezávislý spotřebitelský ... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 5.6.2019

Test Dnes: Mák

Test Dnes: Mák

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dal... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 31.5.2019

Test Dnes: Kvasový chléb

Test Dnes: Kvasový chléb

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna. Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 3.5.2019

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Test Dnes: Proteinové tyčinky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí. Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravov... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 22.10.2018

Test Dnes: Sýry mozzarella

Test Dnes: Sýry mozzarella

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské. Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 26.6.2018

dTest: Ovesné vločky

dTest: Ovesné vločky

Ovesné vločky patří mezi stálice na pultech obchodů i ve spížích některých domácností. Jsou suché, za správných skladovacích podmínek dlouho vydrží a skvěle se hodí k přípravě kaší nebo müsli. Časopis dTest otestoval 14 ... ZOBRAZIT VÝSLEDKYVýsledky z 21.5.2018

Reklama
Reklama
Reklama